31 januari 2012

Guava guava

Igår promenerade vi omkring i Portsmouth på nordvästra Dominica och var med om flera lustiga saker.


Först besökte vi en matbutik. Det är något vi gillar och brukar göra vart vi än kommer: att gå omkring och titta på vad folk handlar, hur urvalet ser ut. Det var helt som att komma till USA. På Martinique är man i Europa.

På vägen från butiken stannade vi och tittade på en ko som betade på en liten sluttning. Och så prasslade det till i buskarna och en liten man med korta fingrar stack ut huvudet och frågade om vi vill ha frukt. "Jag älskar frukt, här, ta en guava", sa han och gav oss några små gröna bollar som han plockade från träden. Vi smakade artigt. De var lite bittra, ganska konstiga men också lite goda.

Sedan frågade han varifrån vi kommer och sa att han förr har jobbat på havet med någon som pratade svenska, men att han glömt allt han kunnat... eftersom han nyligen har blivit släppt från fängelset, där han suttit i fem år för att han försökte smuggla en massa knark men blev fast. Han förlorade 250.000 dollar på kuppen. Hoppsan.

Han frågade om vi har nånstans att bo och drog med oss till en lägenhet med en trevlig hyresvärdinna som erbjöd oss ett rum och kök för hälften av det vi betalar nu. Så nu kan det hända att vi flyttar så småningom.


Han gav oss också en del andra, faktiskt riktigt värdefulla tips. Mycket trevlig typ.

Och en stund senare träffade vi på en annan snubbe (som visade sig vara tjugo år äldre än vi först trott) som också hade en massa bra tips, bland annat på var det lönar sig att äta lunch. Vi gick dit och åt och det var den bästa maten vi har ätit hittills under vår resa. Mums.

Så hittills kan vi konstatera att fast det är knepigare att ta sig runt här än på Martinique, och trots att standarden överlag är  sämre och priserna ändå är rätt höga klår dominicanerna fransmännen med hästlängder gällande attityd, vänlighet och människobemötande.

Idag hade vi tänkt fara till en nationalpark, men det regnar. Jag tror vi far på café istället och äter en chokladkaka som Orlando Bloom rekommenderar. En del av (någon av) Pirates of the Caribbean har nämligen spelats in här i Portsmouth, vi har också planer på att åka båt uppför Indian River, en tropisk och fin flod som också har synts i filmen. Jag hoppas i hemlighet på att Johnny Depp skall sticka fram huvudet bakom ett bananträd och hälsa. Jag kan återkomma ifall han gör det.

Och snart skall jag ladda upp lite bilder! Lovar!


4 kommentarer:

 1. så ni är där, i uttalet man skulle lära sig på femman, så det bara spottade och fräste om det. portsmouth.


  hanna k

  SvaraRadera
 2. ha ha ha Hanna. Malin det låter som ni har det fantastiskt. kram! kusin E

  SvaraRadera
 3. Härligt att läsa din reseberättelse! du skriver så att man lätt kan fantisera sig bort härifrån kalla Norden.

  Hittade din blogg via andra finlandssvenska bloggar o. tyckte det var så roligt att se att det är du som skrivit en av böckerna som vi i våras köpte som klassuppsättning till vår skola. ( P & pensionärsmakten )

  SvaraRadera
 4. Hanna: till min besvikelse uttalar man det inte ens så, här i Dominica. Det låter nästan som mun, där på slutet. Helt onödigt med spotträningen, alltså.

  Emma: vi har det härligt! Detta är livet!

  Haba: vad skoj att du har hittat hit, och jag blir så GLAD över att höra att er skola har min bok i klassuppsättning. Jee!

  SvaraRadera