26 januari 2012

Exotiska fenomen

En sak som jag nästan aldrig ser i Flitiga Finland, men desto oftare här i Martinique, är att folk sitter stilla och gör absolut ingenting.
Det är en så ovanlig syn att jag reagerar genast.
Människorna i fråga sitter bara alldeles stilla på en stol, eller en bänk, och bara är. Tittar. Sysslar inte med något som måste göras. De bara sitter och tittar. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin har sett det förr, i alla fall inte i den här omfattningen.

Att besitta förmågan att glida in i ett sånt där tillstånd där man bara blir, utan att vara på väg nånstans, är en gåva. Eller en förmåga man kanske kan träna upp? Nyttigt tror jag det är hursomhelst.

12 kommentarer:

 1. Det där med lutheransk arbetsflit var nåt jag inte alls förstod förrän jag resten mer söderut - det ligger nog nåt i det, själva inställningen till det där med att sitta stilla. Vissa äldre skulle aldrig i livet täckas bara sitta utan det skall göras hela tiden, virkas och stickas om man är tant. Och jag är likadan själv! kanske alla vi finländare borde ta oss en tur till varmare länder nåt tag och komma hem med lite mer stressfri attityd? Det röstar jag för!:)

  SvaraRadera
 2. Haha! Förstår inte alls vad du åratar om, säger hon som inte kan sitta och titta på tv utan att sticka... Det blir ju liksom oanvänd tid annars.... Suck ja...

  SvaraRadera
 3. Min bror bodde 5 månader i södra Italien och fick uppleva allt detta. De facto när man kommer in i den livsstilen med siesta, vilket säkert kan vara nyttigt upptäcker man också andra saker.

  Enligt statisktiska undersökningar så jobbar italienare, greker osv. betydligt mer timmar än finländare. Oftast var det middag vid 9-tiden i södra italien. men då jobbade nästan alla till klocka 8 på kvällen också. Eftersom siestan tog en två-tre timmar mitt på dagen.

  Det varmare klimatet gjorde också att det var väldigt vanligt att vara ute till klockan ett på nätterna. hur det är i sydamerika har jag dock ingen aning om.

  Sen är det frågan om vad som är mer effektivt....men om vi i Finland går ner till 6 timmars arbetsdag vilket livligt diskuteras, sen vill ha siesta i 3 timmar....nja, låter mer som latmask i ryggmärgen.

  Jag har inget emot att ibland jobba 12 timmars dagar, men inte heller att en söndag bara se på film efter film och inte göra ett dugg, ser ingen konflikt i detta.

  Finland är ju också ganska unikt med att inte jobba på lördagar, så vi är ganska bortskämda i Finland egentligen med våra 8-4 jobb 5 dar i veckan, få förunnat om man ser ut över världen.

  Arbeta som om du skulle leva för evigt. Älska som om du skulle dö idag. Lucius Annaeus Seneca (4 f.Kr-65)

  SvaraRadera
 4. jag är själv övertygad om att jag besitter den där förmågan. och det är faktiskt ganska stigmatiserat här! blir stämplad som "latmask i ryggmärgen" osv. det är nog därför jag trivs bäst när det är begränsad mängd finländare runt omkring mig.

  SvaraRadera
 5. Visst är det en gåva att kunna ta det lugnt och inte göra någonting, men om alla skulle fördriva tiden med att bara sitta och titta så skulle vi nog snabbt få en helt annan levnadsstandard än vad vi har idag. Det är de som jobbar och betalar skatt, som gör att vi inte behöver betala vad det egentligen kostar att gå till läkare eller ha barnen på dagis.

  SvaraRadera
 6. Vad underliga kommentarer det här inlägget har fått. Det handlade väl om att kunna sitta och göra ingenting då när man har möjlighet att sitta och göra ingenting istället för att ständigt känna press och åstadkomma någonting!?!? Att arbeta och betala skatt eller att ha siesta är ju sedan helt andra saker som det här inlägget inte handlar om överhuvudtaget, eller?!? Är det den flitiga finländaren som läser in lite för mycket mellan raderna?

  SvaraRadera
 7. Ninette: det är just precis så det är, en känsla av att man inte är värd sin existens om man bara sitter :)

  Evis: Jag är ju likadan, det är väl därför jag fascineras av det här.

  Anton: precis som Anonym påpekar här under handlar det här alls inte om arbetslivet utan om förmågan att känna att det är helt okej att bara sitta. De flesta jag känner aktiverar sig till och med när de vilar genom att läsa, se på teve eller surfa på nätet.

  Anonym 1: Jag tycker det är synd att det är så illa ansett att inte vara produktiv hela tiden. För det är ju vi som gör saker hela tiden som blir sura och tvära och trötta.

  Anonym 2: Som jag sade åt Anton, detta har inget med arbetsmoral, eller brist på densamma, att göra. Utan om en kulturskillnad, där man i Finland praktiskt taget aldrig ser någon som bara sitter stilla och tittar.

  Anonym 3: Jo, mitt inlägg betraktades som djupare än avsett. Jag menade ju bara precis det jag skrev: folk sitter sällan stilla och bara tittar i Finland.

  SvaraRadera
 8. Vi har ju detdär klippet då flickorna spexar i några minuter o jag råkar sitta i bakgrunden i en macho-pose med breda ben, framåtlutad och utan att röra mig ur fläcken på hela tiden. Ser inte ens ut att tänka, är bara lagd på paus. Skrämmande! Betvivlar inte att jag behövde det ändå.

  Hanna K

  SvaraRadera
 9. Ni är ju på en semesterort, det är väl inte precis förvånande att folk tar det lugnt? Naturligtvis handlar det om arbetslivet, eftersom vardagen oftast handlar om arbetsliv, och det är då man också måste kunna ta det lugnt. Jag kan bra ta två eller tre timmar ledigt mitt på dan för att ta det lugnt, och sova eller gå på stan eller whatever, men då blir det också som på många andra ställen att man jobbar längre kvällar för att hinna med. Siestan som ju i alla fall påminner om detta fenom du beskriver är ju för att man skall orka med resten av arbetsdagen, och då måste man lära sig ta lugnt. Att bara sitta och stirra hela dagen och ta det lugnt däremot låter ju bara tragiskt.
  Oavsett så får ju var och en göra precis som de vill, åtminstone i lyckligt lottade länder.

  SvaraRadera
 10. By the way...tror du inte det mesta handlar om klimat ändå....ta en het sommardag i Finland, finns hur många som helst som sitter på gågatan i jakobstad eller torget och tittar ut över stan. Att gå ut och chilla i -15 nu just känns däremot inte så attraktivt. Värmen, tror jag det beror på, att man ens har möjligheten att sitta och titta.

  Det förra inlägget var jag förresten....fast det står anonym...:)

  SvaraRadera
 11. Nu måste jag bara inflika att det inte handlar om turister utan framför allt lokalbefolkning. Och det handlar inte heller om vila vs. arbete. Det handlar om att då man vilar så gör man oftast någonting i Finland, man kanske dricker en kopp kaffe, läser, sover, tittar på film, promenerar, pratar, osv. Det är ovanligt att se någon som då den vilar bara sitter eller står.

  SvaraRadera
 12. Är ändå inte detta just ett fenomen som beror på värmen. En dag när det är +30 grader så kan man ju se många även på våra breddgrader som bara sitter och observerar, vilket jag också kan tycka är ganska trevligt en sommardag, vad annat orka göra i den värmen. Att göra det på vintern skulle nog anses lite suspekt dock.

  Tänkte nog också att det var ortsbefolkningen, oftast portätterar man ju just Italien eller Grekland på det sättet, men är det mest 50-70 + ålder eller är det också yngre som tillbringar sin tid i detta tillstånd?

  SvaraRadera