16 februari 2012

Stenåldern


I tisdags var vi till Mac Donalds, så att barnen skulle få leka av sig i deras lekborg, ett Touhutalo/Hoplop/Leoslekland i miniatyr. Vi åt också där, barnen delade på ett Happy Meal. Vi fick världens suraste betjäning. ”Är det en flicka eller en pojke som skall ha maten” frågade kassörskan. ”Spelar det någon roll?” frågade jag. ”Jo, jag måste veta så jag vet vilken leksak jag skall ge”. Jag sade att jag tar pojkleksaken eftersom jag tänkte att de kanske… håller bättre eller nåt. Känner jag världen rätt förväntas flickor sitta stilla och leka med sina fragila glitterdjur medan pojkar tros vara rörliga och vilda.

Nåja. Vi fick en jätteful, svartgrå drake med ondsint uppsyn. Inte mitt första val, helt klart. Egentligen hade vi klarat oss helt och hållet utan plastskräpet.

Så förlegat att de väljer leksak åt en baserat på om man är flicka eller pojke. Är det likadant på alla Mac Donalds eller är det bara här som man lever kvar i stenåldern?

8 kommentarer:

 1. Har faktiskt oxå fått frågan vid McDonalds i Jakobstad! Blev faktiskt rikgtigt förvånad och frågade vad det var för leksaker och sedan frågade jag av min son vilken han VILL ha. Och han valde ett rosa anteckningsblock med tillhörande rosa penna och klistermärken...
  Förstår inte heller vad könet har med valet av leksak att göra... Känns förlegat... /Anette

  SvaraRadera
 2. Nej, är det sant!? :O Iofs. är det flera år sen jag åt Happy Meal på Mc Donalds.. Men att de har det så inriktat på kön trodde jag inte. Varför inte köra på leksaker som alla barn kan leka med, eller inga leksaker alls. De är ju ändå bara sådana saker som går sönder eller lämnar att skärpa i ett hörn efter någon dag.

  SvaraRadera
 3. Jo, de får nog instruktioner att säga så på alla håll i världen, McDonalds policy... Hoppas att arbetstagarna kan ta sig friheten att strunta i det...

  SvaraRadera
 4. Vad galet! Varför inte bara fråga vilken grej man vill ha?

  SvaraRadera
 5. Har oxå fått den frågan. Jag frågade tillbaka vilka leksaker som fanns å då var det drakgrejor för pojkar å HelloKitty för flickor. Jag frågade sedan sonen vilken han ville ha, å han ville ha Kittygrejen, så den tog vi då. Men tyckte det var en urdum fråga! Kunde de inte istället visa vilka saker de har å bara fråga vilken man vill ha. Dottern i denna familj vill ofta ha bilar, alltså är hon en pojke då om man går till McD..
  /Malin

  SvaraRadera
 6. f.d anställd på Mc Donald´s16 februari 2012 kl. 21:58

  Vad irriterande och dumt! Men det är nog upp till varje enskild restaurangchef att avgöra en sådan sak, ännu. När jag jobbade på Mc Donald´s fick vi nog någon enstaka gång höra att vi INTE ska fråga om barnet vill ha pojk- eller flickleksak. Orsaken till att (nästan) ingen gjorde det i praktiken var att leksakerna verkligen är plastskräp som man oftast inte ens ser vad är eller kan förklara hur de ska användas. Det skulle bli såhär: "Vill du ha en svart plastgrej med ondsint uppsyn eller en rosa plastgrej med några glittriga tillbehör?" Att bara lägga vilken leksak som helst utan att fråga skapade kalabalik och skrik (från BÅDE barn och föräldrar). Det är naturligtvis ingen ursäkt, och Mc Donald´s borde verkligen förändra sig på den här punkten.

  SvaraRadera
 7. Men det bästa vi fått med Happy Meal var Mamma Mu får ett sår, som vi fick i Sverige hösten 2010. Mera sånt!

  SvaraRadera
 8. Min telefon förstår sig inte på den här genusdiskussionen och ändrar snabbt ordet pojkleksak till pollenallergi :)

  SvaraRadera