13 februari 2012

Nakna barn på nätet

-->
Kan ni upplysa mig om faran med att lägga ut strandbilder på barnen på internet? Jag vet ju i teorin att man bör låta bli eftersom det finns en risk att någon pedofil valsar in här och använder bilderna, och jag brukar låta bli.

Men nu har jag till exempel en lustig och väldigt talande bild där jag ligger och läser och båda barnen ligger ovanpå mig, som om jag vore en bekväm soffa. Jag skulle gärna lägga upp den, den säger väldigt mycket om det fåfänga i att försöka få lite läsro med två barn i huset, men eftersom Lovis bara har underbyxor på sig låter jag bli.

Vari ligger faran? Är det inte lika stor risk, eller till och med större risk att någon snuskgubbe fotograferar dem på stranden utan att jag märker det och sedan använder bilderna? Borde man hålla sig borta från stranden också? Och hur stor risk är det egentligen att någon letar just på engulapelsin efter bilder av helt vanliga barn?

Och är det värre att visa en flicka i bara underbyxorna än en pojke i simbyxor? Som barn ser de ändå likadana ut. Eller är det också tabu att lägga upp bilder på pojkar i simbyxor?

Jag vill inte ta några risker, och det är därför jag oftast undviker bilder där de har lite kläder på sig, men kan någon förklara för mig exakt varför det är jättefarligt att lägga ut bilder på barnen utan tröjor. Vad det är som kan hända på nätet, som inte kan hända i verkligheten?


19 kommentarer:

 1. Vår äldsta brukar få uppträda på bloggen iklädd i bara boxers. Främst för att det är så han går klädd hemma och hos svärföräldrarna, året om. Helt nakna, åtminstone framifrån brukar jag inte lägga upp, men med underkläder på tycker jag det är ok. De kan ju stå och flämta i simhallen också de där snuskisarna.

  SvaraRadera
 2. Bra post! Vill också veta...har alltid undvikit att lägga ut strandbilder på barnen. Tycker de här e en svår fråga...Vet inte vad skulle den största faran va...
  /JohannaKoo :)

  SvaraRadera
 3. Intressant. Jag har inte varit särskilt restriktiv med bilder pâ mina barn, eftersom jag ändâ vill tro gott om mänskligheten, och eftersom barnen ändâ är "synliga" i verkligheten. Man kan ju inte gömma dem?

  Men väldigt intressant!

  SvaraRadera
 4. Om några år, när flickorna går i skola, är det kanske bättre att det inte finns nakenbilder av dem på nätet. De kan bli mobbningsmaterial, i värsta fall.

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte heller vad som kan hända. Men just därför låter jag bli. För att jag inte vet och för att det handlar om mina barn. Egna saker kan jag riskera och handla i blindo med, men när det kommer till barnen vill jag inte chansa/experimentera/testa.

  SvaraRadera
 6. Enligt all statistik och logik lär det nog skall finnas fler pedofiler på nätet, än i buskarna på stränderna.... Sen har det ju redan blivit lättare för pedofiler att hitta din blogg på grund av sökordsoptimering, dvs det har använts ord som barn, nakna och pedofiler i det här inlägget.

  Det är en sak att vara synlig i verkligheten där man försvinner ur synligheten stunden efter att man avlägsnar sig från platsen och en annan sak på nätet där saker och ting blir kvar för tid och evighet. Man vet ju t ex inte vem som har sparat bilder på sin dator. Jag har t ex stött på ett fall där en dansk mammablogg blev bestulen på sin identitet. Det var nån som helt enkelt använde alla hennes bilder och lade ut dom och låtsades att det var deras egna. Det blev polisanmälan innan den falska bloggen lades ner, men det var alltså frågan om en helt vanlig mammablogg det också.

  SvaraRadera
 7. Well, om man riktigt vill måla fan på väggen så - Pelle Pedofil sitter vid datorn och surfar på mammabloggar, ser dina ungar och eftersom bloggen inte är anonym är det inte speciellt svårt för Pelle Pedofil att hitta din adress. Var och en får fylla i resten.

  Serpensalbusway.wordpress.com

  SvaraRadera
 8. Aldrig, aldrig, aldrig, när det gäller ens barns säkerhet, inte ens chansa!

  SvaraRadera
 9. Jag ser ingen stooor fara i det, men av respekt till mina barn så gör jag det bara inte.

  Jag vill inte heller att nån närstående ska lägga upp bilder på mig i naket/halvnaket tillstånd och sen säja att "Va, det här? det här är väl inget farligt, jag har ju rätt att göra detta. Jag tycker det är gulligt." Då skulle jag känna mig lite kränkt. min kropp mitt val. Man är ju trygg och naken med de man litar på. (jag är alltså inte en strandpuma om vi säjer så)

  Men sådär jätte jätte fysiskt farligt är det kanske inte, men som sagt, jag vill inte att nån ska göra så mot mig, inte på nån blogg, på fb eller på något annat socialt forum, därför gör jag inte det mot mina barn för de är också individer med känslor.

  (jag skrev ett inlägg om det för en tid sen faktiskt, där jag typ hötte med fingret och var väldigt ensidig. Men alla är olika och ser på saker på olika sätt, det vet också jag)

  Dessutom blir små barn stora med tiden, internet är evigt, du kan ha raderat, men nån annan kan ha sparat, respekten.

  SvaraRadera
 10. Jag lägger inte ut naken eller halvnakenbilder på mig eller min man så varför på mitt barn? Jag håller väldigt mycket med Marica här ovan. Men så anser jag nog också att ett av problemen med internet att det som en gång lagts upp här finns kvar för evigt. Och vem som helst kan använda sig av det hur som helst.

  SvaraRadera
 11. Hmm, kanske det handlar om integritet. Det där som någon annan redan nämnde, att hur kul är det för barnen att ha "nakenbilder" på nätet som de inte själv har satt dit. Men jag vet inte. Svårt.

  SvaraRadera
 12. Nej, av den enkla anledningen att jag inte heller skulle vilja att det fanns bilder på mig på nätet endast iförd trosor, inte ens bakifrån. Vem vet i vilket sammanhang bilderna dyker upp senare?

  SvaraRadera
 13. Ja, och plötsligt dyker bilderna på barnen upp på någon hemsk sida fotoshoppade till något helt annat.. :( Huj! Det finns såna galningar i denna värld. Det är tillräckligt svårt att skydda sina barn som det är mot alla "fula gubbar" som finns..

  SvaraRadera
 14. Jag skulle ställa frågan varför? har du rätt att lägga upp nakenbilder på dina barn. De är dina barn, inte du. Du och dina barn är separata individer.

  SvaraRadera
 15. Till anonym här ovan: Som förmyndare till sina barn har man (enligt lagen) rätt till väldigt mycket. Egentligen skall snarare barnen ha föräldrarnas tillstånd till att publicera en bild på sig själv än tvärtom.

  Men för att svara på den ursprungliga frågan.

  Pedofilfaran (tror jag) är nog minimal. Och där duger nog en simbyxbild lika bra som en kalsongbild... Men pedofili är ändå ett spöke som det är onödigt trotsa?

  Jag ser det nog närmast ur barnets integritetssynvinkel. Skulle du publicera en sån bild av dig själv (i vuxen ålder) så är det ok att publicera en med dina barn på.

  Men överdriven självcensur leder också till en värld vi inte vill våra barn skall växa upp i.

  SvaraRadera
 16. Många kloka och bra tankar! Men argumentet att man inte skall lägga ut bilder på barnen i underkläder för att man inte lägger ut sig själv i underkläder tycker jag inte håller. Jag skulle tex inte lägga ut en bild på mig själv i bara trosor nu, men har inget emot att lägga ut en bild på mig själv i trosor när jag var barn. Det finns nog en viss skillnad där, eller hur?

  SvaraRadera
 17. Visst, men det är du som bestämmer om du vill ha dig på nätet i bara trosor som barn. Inte någon annan.

  SvaraRadera
 18. Vad jag försökte mena var att om man kunde tänka sig publicera en motsvarande bild på sig själv så är det (vanligtvis) helt ok att publicera en på barnet också. Men bara för att man inte skulle publicera en liknande bild på sig själv betyder det inte att man inte kan tänka sig publicera en likadan bild på sitt barn. Men man kanske hamnar i ett grått område, som du nu kanske hamnat i, var man måste tänka efter lite extra?

  Jag förstår bra hur du tänker med trosbilder. Barns nakenhet är allmänt mera accepterad i samhället än vuxnas. Men jag tänker ändå hävda det är större risk en barntrosbild hamnar på fel ställe än en vuxentrosbild. Internet är så fullt av nakna vuxna att (ursäkta nu) ingen antagligen bryr sig om dig i trosor.

  Jag skulle ha lättare publicera en bild på mig i kalsonger än på ett av mina barn i kalsonger. Jag skulle inte ens ha speciellt svårt göra det, om jag skulle se poängen med det. Det är helt enkelt mycket enklare att bestämma över min kropp än någon annans.

  Jag tror vi är ganska överens om att det i sig inte är något fel på trosbilder (på barn eller vuxna). Det handlar mera om vad just personen på bilden kan tänkas tänka om den senare.

  Men för att nu inte bli alltför missförstådd så vill jag ännu säga jag tycker du gör rätt hur du än gör, fast jag kanske inte hade gjort lika. Det viktiga är att tänka efter!

  SvaraRadera
 19. Det jag reagerar på är när föräldrar lägger ut bilder på nakna barn där deras kön är fullt synliga. Inte för att det är sexuellt eller fult utan som flera av er skriver, det handlar om integritet och att vårda ungarnas privatliv. Jag förstår inte nu och kommer nog aldrig att förstå varför man lägger ut bilder på sina nakna barn.

  SvaraRadera