2 januari 2014

Listor

När jag var barn och ibland gick till pappas dåvarande jobb efter skolan såg jag hur han kruxade av några punkter på en lista han hade gjort i ett rutigt block. När han hade avverkat alla punkter kom han hem. Redan då anade jag det fenomenala med listor, samt det trevliga i att få betrakta dagens uträttade verk svart på vitt.

Nu, i vuxen ålder, är jag en ihärdig listskrivare själv och listandet nådde nya höjder förra årets decembermånad. (Förresten, är det inte alltid lika kul att hänvisa till något som hände för bara ett par dagar sedan med orden "i fjol"? Hehe.) I bilen på väg hem från Åbo i mitten av december skrev Caj och jag en lista på allt som vi ville ha gjort innan julen och distribuerade göromålen jämnt över dagarna fram till julafton. Under de följande dagarna skrev jag också vid ett flertal tillfällen en egen lista för just den dagen (det är ju så våldsamt tillfredsställande att få bocka av många punkter, få saker får mig att känna mig lika driftig och effektiv som ett papper fullt med överstrukna punkter) där dels de tidigare planerade posterna ingick, dels lite andra saker som tillkommit. Jag gjorde en lista på julklappar som skulle inhandlas och på julgodis som skulle kokas. Och julen förlöpte faktiskt helt (jag är inte ett dugg ironisk) stressfritt. Så skönt.

Jag skriver listor på saker jag skall göra väldigt ofta. Det kan handla om långsiktiga planer, som t.ex. olika byggprojekt i hemmet, saker jag skall skriva eller bara en kort anteckning över göromål att uträtta under en dag. Vi skriver alltid matlista för en vecka i taget och inköpslista enligt hur hyllorna är placerade i butiken.

På nyårsaftons morgon skrev jag också en lista över precis allt som skulle göras. En efter en betades punkterna av med den påföljd att då gästerna kom var allt klart, till och med bordet var dukat trots att det var flera timmar kvar tills middagen skulle börja. En dylik framförhållning har jag aldrig lyckats med förr. Inspirerad av det lyckade planerandet går jag nu ständigt och tänker ut olika listor jag kunde tänka mig att skriva. Jag borde kanske göra en lista över listorna. (Nu slår det mig, är det inte någon bloggare som brukar göra just så, listor över listor? Vem är det? Berätta!)


Jag kan tänka mig att en del blir stressade av listor, av att se allt som måste göras. För min del är det mycket, mycket värre att hålla allt i huvudet där den inbillade arbetsbördan kan växa sig enorm. En lista är som ett recept på hur jag skall bli nöjd. (Jag har kanske nämnt att jag gillar recept väldigt mycket också. Samt barnboken Lennarts listor som Heidi tipsade om för flera år sedan och som vi lånat på bibban många gånger sedan dess.)

10 kommentarer:

 1. Listor är fantastiska! Jag kör också den principen ganska ofta, eller när det blir för råddigt i huvudet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig, som du säkert förstår.

   Radera
 2. Ja alltså ett liv utan listor är ju inget liv alls kan jag tycka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det tycker jag är en helt befogad åsikt, Evis!

   Radera
 3. Jag gör ibland listor på listor för att idéerna på olika planerbara saker kommer snabbare än jag hinner planera :) Vet inte om det är jag som nämnt det nångång, men kände iaf igen mig själv. Sen kan man ju underhålla sig med listor av trevligare slag (det måste inte alltid vara något som måste göras), t.ex, vart man gärna skulle resa, vilka böcker man gärna skulle läsa, vilka filmer man gärna skulle se, vilka olika hobbyer man kunde tänka sig att prova på osv. VAD kan vara bättre underhållning än att sitta med en penna och ett skrivblock på soffan under en filt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA DET VAR DU! Jag visste väl det. Vi har diskuterat det här förr, inte öga mot öga tror jag (då hade jag kanske prickat dig bättre) utan i något kommentarsfält nån gång. Jag började just leka med tanken på en anteckningsbok ENBART avsedd för listor. Tänk dig känslan när boken är full med överstrukna punkter. Jag tror det kunde kännas skönt!

   Radera
  2. Jag köpte min första anteckningsbok för listor när Nella var 10mån. gammal.Snart 10 år sedan alltså. Har nu en stor låda full av såna. De blir som mycket ärliga dagböcker, bra material för analys av hur man mått i olika skeden av livet (hurdana listor man gjort och planer man ruvat på...) och de innehåller en massa olika framställningssätt: Listor, mindmappar, kategoriseringar av olika saker, namngivning på olika fenomen osv. Låter sjukt, men har faktiskt hunnit analysera och mindmappa även detta fenomen :D Köp en sån bok, du kommer att bli beroende, på ett positivt sätt!

   Radera
 4. Listor är bra så länge de inte är för långa. ;) Min kalender rymmer fem att-göra-punkter för varje dag, det är ganska lagom tycker jag. Man tar inte ut sig och lär sig prioritera!

  SvaraRadera
 5. Det är svårt att slänga gamla listor, om de gömt sig för länge i någon låda eller under någon bok.

  Jag gjorde själv ett försök till lista över listor men jag tror alla är oanvändbara. Det är sådana där tankelekar: http://101ord.blogspot.se/2012/09/list-extra.html

  Och mitt liv har blivit lite lättare av att jag börjat veckohandla "på riktigt" (dvs inte bara handla mycket utan med en riktig plan för att det ska räcka en vecka) och standardisera inköpslistan till ett 2-sidigt a4 med var sida indelad i vanligtvis fyra delar efter hur stormarknaden är uppbygd (frukt&grönt, kryddor oljor & tacotillbehör (!), ost korv och annan kylmat, torrvaror, kött, mejerier, bröd, barnprylar samt frysvaror. Det där blev kanske nio men å andra sidan går vissa avdelningar mycket fortare än andra.

  U.J.

  SvaraRadera
 6. ah, lennarts listor! den boken hade jag nästan glömt... måste sätta den på listan!

  SvaraRadera