29 januari 2014

Ett eget hus!

Idag har två saker hänt. Jag har skickat in mitt tredje manus (igen, i och för sig, och det är ju redan antaget, men i alla fall är den här redigeringsgenomgången äntligen slutförd.) Och: Jag har köpt ett eget litet hus! 

Eftersom jag jobbat hemma de senaste åren (utom när jag jobbade på After Eight, förstås) och eftersom familjen blivit större medan huset inte blivit det och eftersom det börjar bli rätt besvärligt och påfrestande att sitta och jobba i ett genomgångsrum och eftersom det känns ganska fräckt att jag med mitt tryckbord, mina tyghögar och mina pyssellager lägger beslag på något som kunde bli ett sovrum och eftersom min karriär av allt att döma fortsätter att vara spretig och utan arbetsgivare och det därför är mycket sannolikt att jag kommer att fortsätta jobba hemma...

... har jag köpt en gammal sädesbod som vi skall plocka upp, isolera och inreda till ett alldeles eget arbetshus åt mig. Vilka "vi" är det som skall bygga, undrar du kanske. Det undrar jag också. Det här kommer att bli ett mycket intressant projekt. Det är ju inte som om vi i likhet med gemene österbottning är vana att smälla upp hus/uthus/garage när vi behöver dem. Vi (och här vet jag exakt vilka "vi" jag menar) känner oss ganska tafatta inför den här typen av processer. Några gånger i veckan brukar vi upprepa orden "ja, det är ju alltid enklast att inte göra nånting" åt varandra, av olika orsaker konstaterade vi just. **

Men nu har jag slagit till istället för att vela mig fram till ett ingenting. Jag är lite rädd, lite nervös, lite matt och mycket uppspelt. Själva processen tills allt är klart är inget jag ser fram emot, men målet, alltså en ljus, luftig och fräsch och EGEN ateljé, är så lockande att jag är beredd att ge mig in i äventyret ändå. Hur vi skall komma dit återstår att se. Jag kommer förmodligen att rapportera om alla motgångar och framsteg.

Men ja. Är den inte söt? Kommer jag inte att trivas bra här? (Föreställ er att ni innanför dörren möts av luft, ljus, vita väggar, fräschör, ordning, reda, inspiration, ljusinsläpp genom stora spröjsade fönster osv. Det gör jag! Och jag känner på mig att jag och Pinterest kommer att uppleva ett uppsving i vårt förhållande i och med det här.)


** För Cajs del handlar uttrycket om att påminna sig om att en del besvärliga företag är värda ansträngningen när man kommer i mål, annars kan man lika gärna sätta sig ner på en stol och stirra resten av livet. För min del är det en påminnelse om att det faktiskt är väldigt skönt att göra ingenting eftersom jag nästan alltid tycker jag borde göra nånting. Att vi ser olika på uttrycket är en fem minuter gammal upptäckt, det var väldigt lustigt. För jag har alltid trott att vi har menat exakt samma sak.

20 kommentarer:

 1. Så häftigt! Med en så där underbar morot kommer det att gå bra. Grattis!!

  SvaraRadera
 2. Åååh vad fin! Där kommer du nog säkert att trivas. Ser fram emot att följa med processen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gör jag också. Fast ännu mer ser jag fram emot att se resultatet!

   Radera
 3. Grattis till ateljén! Låter super härligt! Kommer att följa projektet med spänning! Det är också min dröm att få ett "eget litet hus" att hålla till i. Här hemma ockuperar jag burspråk- med mitt smyckes bord och aulan på vinden med mitt målarbord. Skulpturer och tavlor gör framkomligheten besvärlig. Sen tjatar man på barnen att de ska hålla reda på sina saker.... :) Härligt Malin! / Miia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver nog det där egna rummet om man tänker sig att jobba hemma (och annars också, för den delen). Det där med tjatet är lite ironiskt, jag är som en hök på resten av familjen med att de ska plocka efter sig. Samtidigt finns det inget rum i huset som är lika råddigt som mitt arbetsrum. Och det är inte ett KREATIVT kaos utan bara ett kaos. Hå hå. :)

   Radera
 4. Så kul Malin! Måste följa sej på Pinterest och här också förstås! Har ett liknande projekt pågång av en gammal sädesbod som ska bli villa. /AE Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så spännande! Vi får utbyta tips nästa gång vi ses!

   Radera
 5. Roligt! Grattis! Friskt vågat, hälften vunnet eller hur brukar man säga... Kommer bli toppen!

  SvaraRadera
 6. Fint med egen bod! Lycka till med iordningställandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är fint! Och tack tack, jag har nog på känn att alla lycka till behövs. Jag är inte den mest erfarna byggaren i byn, så att säga.

   Radera
 7. Men vad fantastiskt! Grattis! Vilken vansinnigt inspirerande tanke, och vilken rar och inbjudande byggnad. Blir helt hispig av förväntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JAG MED! Bara vi får alla papper ordnade och nån som bygger den åt oss också...

   Radera