22 januari 2014

Nörderiets högborg

På tal om fynd började Caj och jag i sedvanlig ordning dissekera vårt modersmål (ett av min mans  intressen är att hitta buggar i svenska språket, och det finns många. Ett av mina specialintressen är att högljutt korrigera folk på radio när de råkar göra grammatikfel. Förlåt). Vi började fundera på ordet prisvärt.

Man säger att något är prisvärt om man betalar lite och får mycket för pengarna. Men det är ju helt missvisande.

En riktigt bra sak borde kosta mycket. Om jag köper en superdyr bil (osannolikt) och den håller måttet är den prisvärd. Det kanske man också säger att den är, eftersom "prisvärd" är ett positivt laddat ord. Fast å andra sidan tänker jag mig att man ogärna kallar en värdefull bil prisvärd eftersom ordet i sig signalerar "billigt fynd".

Ja, oftast används "prisvärd" om billiga saker som fungerar bra. Konstigt. För ordet prisvärd för något som är billigt är egentligen inte alls en bra sak. Tänk dig att du köper en potatisskalare för femtio cent. Potatisskalaren går sönder efter tre användningar. Den är i så fall väldigt prisvärd, för 50 cent kan man väl inte förvänta sig mer än så?

(Men om jag letar efter en potatisskalare och någon föreslår att jag skall köpa en för femtio cent för att just den är så prisvärd antar jag antagligen att den i sin användning är värd MYCKET mer än femtio cent. Sen blir jag lurad. Ack och ve.)

Ja. Ja jag vet att vi framstår som torra nördar. För att ni skall fatta hur roligt sånt här kan vara ber jag er byta ut ordet "fett" mot "fläsk" (det är mer eller mindre samma sak om vi är vidsynta, och det vill jag påstå att vi är) i följande meningar:

1. Jag är sugen på fettfri yoghurt.
2. Jag försöker få i mig mer fleromättade fettsyror.
3. Smörj in läpparna med hudfett...

Fniss.

8 kommentarer:

 1. Det beror säkert bara på min utbildning, och att vi i ämnet "företagsamhet" pratade mycket om vad som är prisvärt. Jag har alltid tänkt på det ordet som ett ord för något som är väldigt värt pengarna eftersom det är så dyrt. I skolan fick vi lära oss att sälja (ja jag är ju försäljare och därför ska jag vara lite lömsk) med ord som "prisvärt" och "förmånligt". Är det billigt är det förmånligt, och är det dyrt så är det prisvärt (förutsatt att det är det).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Jag har ju ingen utbildning i försäljning men har jobbat med mycket säljjobb och har uppfattat ordet helt annorlunda!

   Radera
 2. Hmm, funderar på om det kan vara annorlunda i Sverige. Visst används ordet ibland liktydigt med billig, men oftast tycker jag det används i meningen att man får mycket (kvalité) för pengarna oavsett summa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det nog. Men när man tänker på ordet i sig går det ju emot vad det står för eftersom det är MER än prisvärt, alltså mer värt än sitt pris...

   Radera
 3. Ha ha, jag gillar er. Ett av mina specialintressen är att sucka över dåliga översättningar. Som att översätta engelska "trunks" till väskor, istället för simbyxor. Dåligt, men lustigt. Billigt -eller prisvärt- roligt! -Mirre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tummen upp för nån som förstår det här :) Hehe. Jag tycker också om att sucka över dåliga översättningar! (Så här oss språkpoliser emellan)

   Radera