7 januari 2014

Sömnlöshetsgallup

Ja alltså förra natten. Jag (och en massa andra) har varit uppe. Jag somnade inte förrän närmare fyra på morgonen. Hörde ni? FYRA! Jag är en småbarnsmamma med kraftigt sömnunderskott, ändå fick jag inte sömn.

Så här gick det till.

Fas 1. Jag somnade nästan. Sen kom Caj och lade sig och jag blev plötsligt klarvaken igen.

Fas 2. Varken Caj eller jag kunde somna. Jag tittade på min barndomskompis Karin som var med i Anne och Hannah. (Jättebra avsnitt, titta om ni inte har sett det, det finns på arenan!) Som tur var kunde jag spela wordfeud med Peppe (bra med kompisar i andra tidszoner) och facebooka med andra sömnlösa. Vi verkar ha varit många. Fast. Jag kunde fortsättningsvis inte somna.

Fas 3. Edda vaknade. Jag försökte söva henne utan att mata eftersom hon ätit massor bara en timme tidigare. Hon lugnade ner sig. Men var jättepigg och satt i sängen och berättade saker på ett annat språk (tror jag) med hög röst. Jag förstod inte alls vad hon sa.

Fas 4. Precis när Edda lugnat ner sig kom Idun tassande och berättade att hon inte fick fatt i sömnen eftersom hon var hungrig och absolut behövde äta en mandarin. Jag uppmanade henne att vänta till morgonen.

Fas 5. Lovis kom traskande med världens näsblod. Idun var fortfarande pigg och hungrig och Edda satt i sängen och klappade i händerna.

Fas 6. Lovis somnade om men Idun, Edda och jag gick ner. Idun åt sin mandarin, jag ammade Edda.

Fas 7. Idun lade sig i sin säng, jag lade mig i min och efter en del farande hit och dit mellan rummen somnade vi alla när klockan var nästan... ja. Fyra, som sagt.

Men eftersom vi är så många som vakade vill jag göra en liten gallup:

1. Sov du gott natten till den sjunde januari?
2. Om inte, vad tror du det berodde på?
3. Vad är ditt bästa knep mot insomnia?

30 kommentarer:

 1. Jag sov ovanligt gott, till nästan 7, vilket är sent att vakna för mig (vaknar ofta första gången 04-tiden). Men har ju lidit av svåra sömnstörningar, so I feel you sistah.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så skönt det låter! Jag är glad att du sov bra. Och tacksam för din medkänsla!

   Radera
 2. sov sådär 3 timmar. Vet inte vad det berodde på. Skol/jobbstart igen efter lovet? ingen aning. Men vi är faktiskt många som inte sovit förra natten. Märkligt...Brukar försöka slappna av, räkna, läsa, drömma mig bort. Funkar för det mesta. Men inte förra natten. Blev till sist så irriterad på mig själv så antar de sista timmarna var mitt eget fel...

  SvaraRadera
 3. voj puh, vilken natt ni hade!! Känner igen det där från den tid då jag vakade med sjukt barn sjukt massor - att man inte fick sömn. Annars sover jag bra, men förra natten sov jag uselt, typ två timmar. Men det var extraordinärt, Liv hade fått hjärnskakning, varit medvetslös och inte andats en dag före. Så vakade två nätter. Nu känns det bättre, hon är OK, men sömnskuld ger genast övervarvskänsla så får nu se hur går nästa natt......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad hemskt med hjärnskakning och medvetslöshet!!! Hoppas Liv mår bättre nu och att ni alla kan sova bra!

   Radera
 4. Jag sov tio timmar i sträck utan att vakna en enda gång. Kan möjligtvis ha något att göra med att jag steg upp kvart före tre på Kanarieöarna natten före och sov extremt dåligt för att hinna med morgonflyget hem.

  SvaraRadera
 5. sambon hade varit vaken till 3 då han inte kunde somna och jag vaknade runt 3 och var vaken flera timmar. passligt skönt då väckarklockan ringde 6.28! tror iallafall min sömnlöshet berodde på att jag visste en tuff arbetsdag väntade.

  SvaraRadera
 6. Nå du vet ju redan, men jag sov kanske fem timmar - jag kunde inte somna. Alla tankar på kommande händelser snurrade inklusive de textmassor jag håller på och redigerar. Dessutom visste jag att jag skulle behöva vara vaken och alert rätt tidigt följande morgon, och då låste det sig. Jag var klarvaken.
  När jag inte kan sova så ligger jag och vrider och vänder mig och varvar det med att surfa på min mobil. Det rekommenderas inte. Däremot hjälper det att byta rum, läsa lite och ligga på spikmatta.

  SvaraRadera
 7. Jag sov inte gott! Orsaken var att mina barn sov oroligt - jag tror att de hade dagisångest. Ifall jag själv inte kan sova känns det som om ingeting riktigt hjälper. Brukar testa med att dricka mjölk, skriva en to-do-lista ifall det är ngt som oroar mig och/eller inreda drömlägenheter i huvudet.

  SvaraRadera
 8. Jag sov också dåligt. Det var nog inte många timmar sammanhängande sömn.. Orolig att inte vakna till väckarklockan och hinna till jobbet i tid.. Och för att min mjukis, vår minsting vred och vände och gnydde och drömde en massa mardrömmar på natten. Antar att han visste att det var dagis som gällde idag igen, stackarn.

  SvaraRadera
 9. Somnade ca kl två.
  Efter flykt från sängen som invaderats av småttingar stelnade jag i soffan framför TV;n.
  Vaknade kl fyra av sparkattack i magen.

  Bästa knep mot insomnia:1) Blunda djupare ön sömnen och fly till annan värld.2) Läsa. 3)Äta mackor och dricka åttio koppar te.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med att äta mer måste jag anamma, jag åt smörgåsar igår innan jag gick och sov och det gick mycket bättre. Det kan faktiskt hända att det ÄR hunger som hållit mig vaken, bara för att jag har tänkt att jag inte ska äta så mycket just innan läggdags på grund av magkatarren. Jag måste planera bättre, helt enkelt.

   Radera
 10. Jag sov nästan inte alls. Slumrade korta stunder. Orsaken en 5 veckors bebis som inte kunde sova utan åt, grät, bara var pigg, hade sura uppstötningar...och då han äntligen sov en liten stund vaknade storasyster och grät.
  Har inget bra tips. Somnar i regel mycket fort och sover gott. Då ingen håller mig vaken.

  SvaraRadera
 11. Somnade ca kl 3. Nå, det är bättre än 5 åtminstone (natten till lördag). Vaknade 3 ggr pga kissnödig och 2 ggr pga måste vända mig i sängen med foglossning = vaknar. Steg upp kl 8.55 och hetsade iväg till dagis. Lämnade dottern där kl 10 slutligen.

  Knep? Tyvärr har jag testat allt och inget funkar. Äta en bit, dricka något, läsa i sängen, läsa i soffan, vandra runt i hemmet, värmedyna runt nacken/mot korsryggen, lyssna på meditationsapp, skriva ner allt som jag funderar på, osv. Hjälper ej. Men, jag är i vecka 38 så det förklarar väl saken. Har visserligen haft skov av sömnlöshet också i normaltillstånd men aldric har något hjälpt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj, inget slår nog ändå graviditetssömnlösheten, faktiskt. Minns den ännu med fasa. Och foglossningen. Hu. Kämpa på, om ett par veckor är nog bebisen ute och då kanske du får sova lite mer!

   Radera
 12. Jag somnade också efter en massa läsande först kl 04. Maya var också vaken & Vicci... Ovanligt. Men vi har också dygn att vrida tillbaka & skylla på förstås. Hanna K

  SvaraRadera
 13. Nej jag sov verkligen inte alls gott :( men det var nog för att jag tränat på kvällen. Skrev faktiskt ett blogginlägg om det tidigare idag :P

  SvaraRadera
 14. Jag kände mej jätteutvilad i morse så jag sov väl gott antar jag. Gick och la mej 23 och vaknade 8.30. Både två- och treåringen sov hela natten utan att vakna (halleluja moment!) så dom störde inte fast jag har ju ammat bebis några gånger, kanske tre. Hon sover typ i min bh så det går rätt obemärkt i vanliga fall. Om jag inte kan somna brukar jag gå upp och äta nåt. Eller planera en fest eller dylikt, det funkar för mej bara jag inte blir för ivrig.

  SvaraRadera
 15. Har inga tips att komma med då jag själv alltid somnar så fort huvudet nuddar kudden, men ville ge en stor kram till alla sömnlösa! Min teori är att tillfälliga sömnstörningar (kanske med början i småbarnsåren) kan bli permanenta; om man väcks eller vaknar flera gånger per natt i flera års tid så tänker kroppen säkert "jaha, ingen idé att jag somnar nu eftersom jag ändå kommer att bli väckt snart igen".

  SvaraRadera
 16. Jag sov också dåligt, men har inte tänkt på att det skulle vara något konstigt med det. Det är nog mera regel än undantag att jag sover dåligt när helg ska bli vardag igen. Dels hör det väl ihop med att jag tycker det är så vidunderligt skönt att vända på dygnet och leva enligt min egen dygnsrytm att jag gör det så fort jag blir ledig (fast jag får äta upp det när arbetsveckan börjar igen), dels hör det ihop med övergången från ledighet till jobb, plikter och tider att passa.

  Mitt bästa tips mot sömnlöshet är spikmattan. I nio fall av tio lyckas jag somna efter att ha legat på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, spikmattan är underbar och den använder jag ofta. Den här gången funkade den inte. Men oftast gör den det!

   Radera
 17. näpp, sov inte gott - vaknade av en mardröm. Orsak: olösta konflikter, såna som inte går att lösa i en handvändning. Vi har sovit dåligt sen vi fick yngsta ungen som har sömnproblem, men det senaste halvåret har det gått lite bättre med hans sömn så nu börjar vi så småningom komma ikapp med sömnbristen. Man blir lite halvknäpp med tiden av att inte få sova har vi märkt allesammans, men som tur är så får ungen melatonin nuförtiden så han somnar åtminstone (men vaknar mitt i natten och får inte sömn på nytt). Mitt bästa knep för att somna in på kvällarna är m a o melatonin! behöver själv det inte för jag slocknar genast när jag lägger mej i sängen nuförtiden. Däremot har jag inget knep för att somna om på natten om jag väl vaknar, kan vara vaken i timmar sen om det händer. Då brukar jag lyssna på ljudböcker, helst såna halvtråkiga som jag sen somnar av om jag har tur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vilken form intas melatonin? Tabletter?

   Radera
  2. Var försiktig med melatonin, jag använde det tre månader och blev aldrig pigg på dagarna, blev smådeppad trots att var sommar. Är naturligt, men starka grejer o jag har aldrig hört att man ger det åt barn. Kolla med läkare före du börjar knapra! Varm mjölk och nån kolhydrat e nog smartare.....

   Radera
 18. Jag tar också melatonin, men tänkte inte på det som "knep för att somna". Fick det utskrivet för att hantera vintermörkret, och där har det faktiskt hjälpt. Tydligen beror mitt psykiska illamående under årets mörka månader åtminstone till ganska stor del på att min kropp inte riktigt kan skilja på dag och natt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, det är alltså på recept?

   Radera
  2. Nej, numera finns det receptfritt också, men i lite lägre dos. Jag råkar ha det på recept för att jag gick till företagshälsovården och för att jag inte ville ha den kaamosmedicin läkaren först erbjöd (och som på apoteket går under namnet Prozac). Jag tycker ju inte att det är "lyckopiller" jag behöver när det snarare är en årstidsbunden bristsjukdom jag har...

   Radera
 19. Sov inte mycket den natten..! Har en trasig katt hemma som inte får gå ut och därför gör allt för att alla andra ska ha det lika eländigt som han. Har inte sovit inatt heller, av samma anledning. Plus att det blir så varmt om jag inte kan ha fönstret öppet...
  Det är svårt att göra något åt en frustrerad katt men om jag inte kan sova finns det fullt av avslappningsvideor på YouTube. Ibland har jag svårt med att det blir för tyst och då är det perfekt att ha en ASMR-video i hörlurarna. Har jag för mycket att tänka på funkar det oftast med att skriva en lista. I övrigt håller jag med Idun, det är omöjligt att få fatt i sömnen om man är hungrig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. avslappningsyoga kunde jag faktiskt ta och testa...

   Radera
 20. Tack för alla kommentarer, vi är många som inte har sovit men av helt skilda orsaker. Spännande. Tack också för tipsen, jag skall testa alla de obeprövade!

  SvaraRadera