24 mars 2014

Genvägarnas generation

En sak slår mig allt oftare när jag ser rubriker om nya rön som gäller dieter (i synnerhet) eller metoder för att få barn att sova snabbt. Eller snabba genvägar för att slippa vara sjuk så länge som sjukdomen kanske skulle kräva i vanliga fall.

Vi människor agerar som om det finns ett livsfacit nånstans. Ett sätt att göra saker som är enkelt och snabbt och rätt. Det gäller bara att komma på tricket, att överlista systemet (läs ordet med paranoid röst, tack) som döljer sanningarna för oss. Det måste finnas en genväg till att bli smal/bli snygg/få bebin att sova på nån minut. Det kan helt enkelt inte vara meningen att det ska vara hur invecklat som helst. Det är vår mänskliga rättighet att överlista motgångarna istället för att genomleva dem.

Fast jag tänker att hemligheten med lycka kanske är att gå med på att livet inte alltid är lätt och enkelt och smidigt och smalt och friskt och utvilat. Hemligheten är att förstå att allt det där som inte är perfekt kan vara tillräckligt bra ändå. Eller så är det skit. Och det hör också till livet.
Ibland finns det inga genvägar.

8 kommentarer:

  1. Håller med! Vi ska ha snabba lösningar på allt! Men det uppmanar också vårt samhälle oss till, det finns ingen långsamhet, ingen väntetid, ingen tid att drömma eller längta. Att vara sjuk, ha sorg eller utsliten är förkastligt och måste snabbt "botras" och rättas till...
    Jag har första gången i mitt vuxna (snart 40-åriga) liv valt att ligga till sängs när jag har varit sjuk. Bara en sådan sak! Och faktiskt, jag tror jag blev bättre snabbare, vilken paradox!
    Jag hoppas att de små stegen som vi tar privat i livet kan göra ett avtryck inte bara i våra egna liv, utan också våra barns, och de andra som finns runt omkring oss. vi behöver inte alla gena :) Väl skrivet Malin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med att det inte finns tid att drömma har jag inte tänkt på förr, du har alldeles rätt! För om man har en dröm numera ska den förverkligas DIREKT, inget man får gå och längta efter...

      Klokt att ligga till sängs när man är sjuk. Jag tror det är många som låter bli och som är sjuka längre därför.

      Radera
  2. Håller så med. Därmed inte sagt att jag är bra på det alltid. Då Julius var mini och sov som sämst slutade jag i något skede att läsa alla dessa sov-teorier och satte mej ner o grät en skvätt till istället. Såhär i efterhand tycker jag kanske att jag lärde mej en del det året, fastän/just för att allt var skit mellan varven.CAJSA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tror du gjorde rätt. Och du är en klok vän som vågar känna efter. Kram!

      Radera
  3. Ja. Det är lite mer, heh ett till trendord, mindfullness som kanske skulle behövas. Bara låta saker ske och inte trixa så mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns nog en orsak att mindfulness är så stort just nu. Det är förresten OCKSÅ ett intressant fenomen: att vissa uråldriga sätt att hantera motgångar eller bara tillvaron överlag blir legitima först när man har ett nytt, trendigt begrepp för det. T.ex. just mindfulness eller downshifting eller homesteading eller annat. Haha.

      Radera
  4. allt måste inte vara perfekt. man får må dåligt, sen vet man skillnaden när man mår bra igen. Man får vara svag, efteråt är man starkare. Det är en lång väg o viktig läxa att våga vara "jag", alla måste inte tycka om mej. :) Viktigast är att tycka om sig själv, då är det lättare att leva o tycka om andra. som du säger, på vissa saker finns det inte genvägar. det är så lätt att invagga sig i falskheter/ på genvägar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att det ligger mycket i att börja med sig själv. Inte så att man BARA tänker på sig själv, men så att man tar sig själv på lika stort ansvar som man tar andra.

      Radera