21 mars 2014

Emmas fråga

Min kära kusin Emma skriver: Alltså det här med att ni inte slänger mat. Menar du att ni aldrig slänger matvaror som blivit gamla, eller att ni är proffs på att planera exakt hur mycket som äts upp? Tips på vad du gör med matrester (förutom att äta upp dom då) mottages tacksamt. Tycker att hur vi än planerar hamnar ändå en stor del i komposten. Och det känns slösaktigt. Vi ses ju snart, men jag vill ha ett svar HÄR i skrift! haha.

Jag svarar: tack för din fråga!
1. Planering är! ALLT!! Vi planerar oftast matlista för en vecka i taget och väljer gärna några rätter vars ingredienser inte far illa om planerna ändras. 
2. Höns! Hönor äter nästan allt ifall det blir mat över. En grötslatt här, en klick bebismat där. Edda är ju upphov till en del rester. Hönsen tar hand om dem.
3. Bröd! Det går bra att stoppa gammal gröt i degen när man bakar.
4. Gör hellre för litet mat än för mycket av sånt som inte är gott att värma upp. Den som ännu är hungrig jan komplettera med nåt annat, en frukt eller en smörgås.
5. Ät en restmåltid alltid nu som då. Det här inträffar för vår del ofta på helgerna om vi inte orkar kocka två gånger. Då tar vi fram all mat som blivit över under veckan och äter upp den i intressanta kombinationer. Inte alltid superläckert men alltid tillfredsställande.

Sen kanske jag har framställt oss som om vi ALDRIG slänger mat, det är inte riktigt sant. (Men nästan.) Det skulle vara hemskt intressant att väga den mat som far i soporna och se hur mycket det är frågan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar