23 mars 2014

Elsas fråga

Elsa frågar om att bo i Jakobstad: Hur valde ni stad (eller är ni hemma från Jakobstad) och vad är fördelarna/nackdelarna med att bo just där? Vill ni bo där alltid?

Jag svarar: När Lovis föddes bodde vi i Åbo. Jag fick min examen när hon var tio dagar gammal, Caj blev färdig med sina studier när hon var en månad. Vid det laget hade de flesta av våra gamla vänner också blivit klara och flyttade bort från Åbo i strida strömmar. Vi kände också att vi var klara med staden och längtade efter ett eget hus. Med gård.

Först bodde vi ett år på hyra i Purmo. Dit flyttade vi dels för att vi båda på ett eller annat avlägset sätt hade anknytning till stället, dels för att min vän Aja och hennes familj bor där och vi ville hänga med dem. Men sedan blev våra vänner Anders och Marias jättefina hus till salu i Jakobstad och det kändes som om vi inte ville låta chansen gå oss förbi. Vi hade aldrig egentligen tänkt flytta till Jakobstad men det blev jättebra när vi gjorde det. Jag har vuxit upp i Nykarleby, 20 kilometer söderut, och Caj har vuxit upp i Borgå, så ingen av oss hade bott här innan, men både Cajs morföräldrar och min mormor och farmor bodde här i stan och Cajs båda föräldrar och min mamma är hemma härifrån, så det kändes ganska lätt och välbekant.

Fördelar med Jakobstad: Närheten till alla våra släktingar. Ett rikt kulturliv med massor av intressanta evenemang om man har tid. Trevliga människor. Lätt att komma in i olika sammanhang och lära känna människor (speciellt om man har barn). Tryggt. Man kan cykla överallt om man vill. Bra och stort bibliotek. Så pass smått att det är lätt att hitta matproducenter man kan handla direkt av. Massor med alternativ till fritidsaktiviteter för barnen. Och sedan på ett sådär väldigt lokalt plan: jättemånga kompisar till barnen där vi bor. Här kryllar av trevliga barn i våra barns ålder. Det finns nästan alltid nån kompis de kan leka med. Och så bostadspriserna förstås. Här kan man bo ganska stort för en ganska billig penning. Man behöver inte jobba ihjäl sig för att ha råd att bo så man trivs och ryms.

Nackdelar med Jakobstad: det är ganska långt till Helsingfors och Åbo, dit jag har ärende med jämna mellanrum på grund av jobb. Samma sak om man vill resa nånstans, resan blir alltid flera timmar längre bara för att vi först måste ta oss till ett större flygfält (nå, det här är mest ett teoretiskt problem, de gånger vi har rest nånstans har det inte känts jättejobbigt) Även om några av lunchrestaurangerna är bra finns det inga riktigt suveräna alternativ om man vill äta gott ute om kvällen, det är synd.

Trots allt det här är det inget som säger att vi kommer bo i Jakobstad resten av livet. Jag tycker om att fantisera om att bo på andra ställen. Världen är stor och spännande och bara för att det är bra här betyder det inte att det är dåligt på andra ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar