12 mars 2014

Sju längtor

Just nu längtar jag efter:

1. Våren, den där riktiga, när man kan dricka något gott utomhus i solens sken utan att frysa det minsta.
2. Att sova en hel natt (jag vet att jag ständigt drar upp mitt sovande, men sömnen -eller bristen på den- upptar en massa utrymme i mitt liv just nu. Två kvällar har jag lagt mig lydigt klockan nio, enligt anvisningar från min vän Johanna. Den första natten slutade sömnsaldot på sju och en halv timme, den andra på fem och en halv. Och det senare trots att jag då sov ensam i tystnaden på soffan i vardagsrummet. Jag vaknade tre och kunde inte somna om. Jag, som avskyr bitterhet i alla dess former, kom på mig själv med att vara precis det idag. Bitter.)
3. Rena fönster. Tvättade av nån annan än mig själv.
4. Ett klart sinnelag. I takt med att jag blir tröttare och tröttare blir jag sämre och sämre på t.ex. Wordfeud (ett konkret tecken på hur tröttheten påverkar intellektet).
5. Att känna inspiration till att skriva. Eller visserligen "tänk-skriver" jag mycket, som Christel på min skrivarutbildning uttryckte det (mycket bra) men jag orkar inte sätta mig ner och skriva ner det på riktigt. Undrar hur många tusen sidor som bara försvunnit ut i idérymden utan att ha blivit fångade på papper först. Det är många, har jag på känn.
6. Kakor och bullar! Den här fastan har jag lämnat bort allt godis (jag tror som känt att begränsningar kan vara av godo. Det är nyttigt att inte få allt, jämt). Bullar och kakor äter jag högst en gång i veckan, på söndagar. Och i måttliga mängder. Men igår köpte jag färska dadlar i butiken, åh så gott, de smakar som vaniljkräm eller mandelmassa. Mmm. (Jag vet att Ninette och Liisa också fastar. Hur är det med er andra? Minna?)
7. Att nån (Linn Jung kanske?) kommer och byter ut alla våra trasiga glödlampor. Igår räknade jag hastigt och insåg att inte mindre än åtta lampor har nåt fel och behöver fixas. ÅTTA. Och här sitter jag och bloggar. Du milde tid.

18 kommentarer:

 1. sova en hel natt - det är helt gudomligt! Vi sov inatt första hela natten på många år, och oj vad det var skönt, och oj vad man känner sig som en ny människa! Hoppas du också snart får sova - inte kul när man är så trött och inte kan koncentrera sig på det man vill eller ha ork till nånting alls. Plus att minnet påverkas har jag märkt - jag måste skriva listor jämt, annars glömmer jag till och med viktiga saker

  Rena fönster sker tvättas alltid av nån annan än mej själv, så där är jag privilegierad :) Tricket är att inte bry sig lika mycket som maken/mamma, så förr eller senare går står nån av dom inte ut med våra smutsiga fönster och tvättar dom...! av nån anledning bryr jag mej bara inte om smutsiga fönster, i motsats till om det ligger strumpor på golvet (som jag får i nerverna av!).

  Jag tänkte på vår fasta idag och hur den verkligen är mycket jobbigare än det kanske lät på min blogg. Det är jättejobbigt ibland med barnen när dom strider om allt möjligt eller en av dom har en dålig dag (vilket händer typ varje dag) och så lätt att sticka en läsplatta eller mobil i handen och säga åt en av ungarna att spela en stund så får vi andra lite lugn och ro en stund. Vi får verkligen anstränga oss att hitta på andra alternativ, och ändå försöka att inte låta gnällig eller sur - inte det lättaste! äh, nu skriver jag så mycket, borde kanske skriva ett eget blogginlägg i stället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar långa kommentarer :)

   Det är inte lätt med fasta, men det är väl poängen, på ett sätt? Går det för lätt har det kanske ingen verkan. Barnen sitter väldigt lite på nätet, så här skulle det inte heller märkas. Men nu kom jag på att de faktiskt också hängde på godisstrejken när jag nämnde den. Vi lovade att de får ett mynt varje lördag istället fram till påsk. Så fasta är det inte på samma sätt som min fasta.

   GRATTIS till er hela natt, jag längtar efter vår första. Det lär ta ett tag om det fortsätter så här (det har väl pågått mer eller mindre ett halvår redan).

   Radera
 2. Jag vet ju att det inte hjälper NU, men tänk ändå på att du nog kommer att sova oräkneliga, långa nätter ännu. Du verkar ändå klara av sömnbristen miljoner gånger bättre än jag gör - själv blir jag ett psykotiskt och förtorkat litet ben. (Men alltså nu, NU. Som jag sover. Som jag aldrig sovit förut.)

  Har förresten ditt arbetsstipendium trätt i kraft ännu? För mej blev det jättemycket svårare att skriva med ett stipendium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1.4. kör jag igång, men föräldraledigheten tar slut nu på torsdag och sen är jag en arbetande kvinna igen (jag inleder med en heldag i en skola i vanda, en veckas turné i österbotten och en heldag på högstadiet och i en lågstadieskola. Det blir nog roligt men jag börjar inse vidden av det jag har tagit mig an. Det är ju rätt intensivt med skolbesök! Men sen ska jag skriva!

   Radera
 3. Kennet och jag lämnar bort godis, bakverk, glass och chips nu i fastan. Några undantagsdagar (främst kalas) tillåter jag mig att äta lite gott. Efter att det initiella sötsuget gått om så tycker jag det går rätt bra. Jag övervägde att Facebookfasta, men nu blev det såhär. Jag tror att FB-fasta skulle ha varit svårare för mig.

  SvaraRadera
 4. HAHA, det gick ju också bra att sota spisen den här vintern (INTE), så månne jag inte kan fixa lamporna också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar... och väntar... och väntar.... :) (Fast nu är det ju vår och ljust och så där, så det går ingen nöd på mig, egentligen)

   Radera
 5. Jag har inbillat mig att jag kan hålla hjärnan i skick delvis just m h a att spela wordfeud men har nog tvingats inse att det inte hjälper speciellt mycket då man knappt sover. Kämpa på! Hoppas sovandet vänder snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hoppas! Jag har också funderat på det där, om WF kan hjälpa mig att hålla igång hjärnan.

   Tveksamt. Det är min slutsats.

   Radera
 6. Åh, det där tänk-skrivandet! Jag dras med det mer eller mindre hela tiden. Eller: Som du skriver är det ju en bra sak att göra, men jag blir lite stressad och sorgsen vid tanken på alla fina formuleringar som bara försvinner. Ibland kan jag gå runt i flera dagar och tänka att ikväll MÅSTE jag verkligen skriva dagbok - och sedan blir det sådär äckligt sent än en gång och jag skjuter det hela på morgondagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får hålla fast vid de där tillfällena då man faktiskt kommer sig för att skriva ner något. Och så får man tänka på att allt det där tänk-skrivandet antagligen gör att man har lättare att hitta ord sen när man skriver på riktigt.

   Radera
 7. Det här med sovande är ju verkligen ett gissel för småbarnsföräldrar. Själv har jag välsignats med några dagars "ledigt" från barnen och vet du, igår efter tio timmars ostörd sömn var jag helt som en ny människa. Visste inte att man kan må så bra som man gör efter en lugn natt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alltså sömn är ju livets bästa sak. Sömn och mat. När vi var i Martinique för ett par år sen sov jag mellan 10 och 06 varje natt, jag vaknade alltså AV MIG SJÄLV varje morgon klockan 06 och det var så skön att vara utvilad. Jag drömmer om det ännu. De få gånger jag sover. hö hö.

   Radera
  2. Är det bara jag som inte sover hela natten fastän barnen vid något sällsynt tillfälle lyckas synka sig så att ingen av de tre vaknar, alternativt om jag får sova barnfritt? Jag vaknar ändå av bara farten, s.a.s. Enerverande. Kanske jag bara inte fått sova ostört tillräckligt många nätter i rad?

   Radera
 8. Det här med sovande är ju verkligen ett gissel för småbarnsföräldrar. Själv har jag välsignats med några dagars "ledigt" från barnen och vet du, igår efter tio timmars ostörd sömn var jag helt som en ny människa. Visste inte att man kan må så bra som man gör efter en lugn natt.

  SvaraRadera
 9. Kan inte du berätta om din tro/ icke-tro? Uppfostrar ni barnen religiöst? Går ni i kyrkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Elsa! Jag bloggade om det här för en tid sedan (en ganska lång tid sedan), här kan du läsa: http://engulapelsin.blogspot.fi/2013/08/om-livets-mening.html

   Radera