23 mars 2014

Lindas fråga

Linda skriver: Hej! Vi ska få vår första baby till hösten och jag kan knappt vänta att börja inhandla allt spännande och nytt, vad tycker du är absolut viktigaste prylen att komma ihåg och vad ska man satsa lite extra på? Har du andra tips? TACK :)

Jag svarar: Hej och grattis, vad spännande med en bebis på kommande! Härligt!
Man klarar sig med väldigt mycket färre saker än man tror. Vi har till exempel aldrig haft ett skötbord. En bra vagn är desto viktigare om man rör sig mycket till fots. En dylik kan man ganska lätt hitta begagnad, det är viktigt att man har en som ryms in i huset/lägenheten till natten (om den står ute förstörs den snabbt) och som har handtaget på rätt höjd för alla som ska köra den ofta. Eftersom Caj och jag är rätt olika långa har det varit viktigt med ett ställbart handtag för oss. Vi har testat både Gesslein och Phil & Teds, jag är särskilt förtjust i den senare eftersom den blir så liten när man fäller ihop den, och vår hall är trång.
En bärsjal kan vara bra att ha, de kan kännas krångliga att knyta till en början men man lär sig snabbt! De flesta bebisar tycker om att vara nära sina föräldrar och man får händerna fria. Vi har använt vår jättemycket till alla tre barnen, speciellt i början.
En pålitligt babyvakt (det heter kanske inte så, kanske man kallar dem babymonitorer?) är praktisk att ha så att babyn kan sova ute utan att man behöver vara orolig för att hen ligger där och är ledsen utan att man har märkt det.

Dessa grejer ploppade upp först i mitt huvud. Kanske nån annan vill komplettera listan i kommentarsfältet? Feel free!

2 kommentarer:

 1. Grattis till dej, Linda! Jag tycker också att man klarar sig med ganska lite i början så får man se sen vartefter vad man behöver. Det som nån älskar och aldrig skulle ha klarat sig utan är för nån annan det som bara lämnade i skåpet.

  Gällande vagnen så skulle jag fundera på
  1)kommer ni att promenera mycket oberoende av väder? Kolla isf hjulen, om regnskydden är praktiska och lätta att få på osv. En del "moderna" vagnar kan ha lite knepiga regnskydd för de skall passa så exakt så det tar en stund att få på i hällregnet. Där är emmaljungas och brios "påsar" lätta att få på. Vi har rullat på skogsstig, åker och i många cm snö och emmaljunga sviker aldrig :)
  2) skall bebisen sova ute och är vagnen lämplig för det
  3) skall vagnen ofta in och ut ur bilen varje dag (är man liten och kort är det lagom kul att lyfta en emmaljunga av och an många gånger, då är kanske en lättare modell bättre)
  4)kolla att vagnen går i hissen om ni bor i höghus
  Som skötväska duger vad som helst, tycker inte själv att vagntillverkarnas väskor är speciellt bra. Marimekko gör det bättre :)

  Bärsjal skulle vi aldrig ha klarat oss utan och vi har flera olika varianter + manduca. Alla dessa har vi dock köpt av såna vars barn inte har gillat dem så det är nog att prova och se och kanske först låna och pröva om det är möjligt.

  Badbunken har varit en hit redan från början och jag tycker att badstöd har varit superbra om man badar ensam med bebisen men alla verkar inte gilla dem lika bra.

  Sovpåse att sova i på natten har varit superbra att ha så behöver man inte fundera på om bebisen har täcket på sig eller var det är. Finns bl.a. på IKEA och hittas ofta på loppis. Ett bebisbo kändes tryggt i början.

  Bröstpump är bra att ha om du helammar och vill kunna lämna bebisen åt pappan en stund men det vet man ju inte heller på förhand om man behöver.  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att en bra babyvakt är något av det viktigaste. Vi satsade ordentligt och kom antagligen hem med den dyraste modellen, men vi hade aldrig kunnat må så bra som vi gör om vi inte haft den. Pålitlig, liten och smidig, och med lång räckvidd. På våren när vår son var några månader gammal lade vi honom i sin säng till natten, och själv kunde vi gå ut och syssla i trädgården tack vare babyvakten. Det är den här från neonate vi har http://www.elgiganten.se/product/personvard-halsa/baby/BC5000A/neonate-babycall-bc-5000a och skulle för inget byta bort den. Men bor man i lägenhet kanske det inte är ett lika stort måste med babyvakt.

  Bebisboet har också varit guld att ha. Och SPYTRASOR! Fastän inte babyn spyr så kanske mjölken klottar när du ammar/flaskmatar.

  Sedan har vi haft jättestor nytta av en hög med små handdukar som vi köpte från jysk. Vi har en sådan på skötbordet så behöver man inte tvätta hela om det skulle hända något, utan det är bara att slänga den i tvättkorgen. Vi använder dem också som stjärthandduk efter att vi tvättat osv. :)

  SvaraRadera