6 december 2013

Hon som inte rodnar

När jag var tonåring var jag ständigt rädd för att rodna. Det var så pinsamt att vara generad. Ofta rodnade jag dessutom helt utan anledning och att verka generad utan att vara det var nästan ännu värre. Åh, fy vad det var hemskt. Jag försökte med allt möjligt, gömma mig bakom mitt långa hår, vika ner strumpskaftet ett varv per rodning bara för att få något annat att tänka på... inget fungerade. Allra värst var det om någon påpekade mina röda kinder, då blev det ännu värre. Jag hade sällan ens själv nån aning om varför jag rodnade.

På den tiden hade jag nog aldrig trott att jag en dag skulle vara med i ett långt radioprogram med namnet Hon som inte rodnar. Förra veckan satt jag nämligen i nästan en timmes tid och pratade med Frida Lindholm i en studio här i Jakobstad (eller hon satt i Helsingfors). Vi diskuterade allt från barnböcker till framgång och höns. Det var trevligt.

Fast efteråt rodnade jag visserligen inombords, konstant, ända tills jag hörde programmet. Edda hade sovit dåligt natten innan inspelningen, jag var trött och ofokuserad och kom i efterhand inte alls ihåg vad jag hade sagt. I mitt huvud blev varenda resonemang på hälft och lät helt annorlunda än jag tänkt.

När jag sen hörde på det var det inte alls så farligt som jag trott. Utom att jag blev uppriktigt chockad över hur jättesnabbt jag faktiskt pratar. Visserligen påpekas just det här i ur och skur, men i mitt huvud låter jag mycket normalare. Nåja. Man lär hänga med ändå.

På söndag sänds programmet i Radio X3M mellan klockan 17 och 18. Men från och med nu kan du också lyssna på det här.

Idag skall jag inte rodna. Idag skall jag fira min trettiofjärde födelsedag (tänk att det är ett halvt liv sen jag fyllde sjutton) tillsammans med min familj och några av mina allra bästa vänner. Jag har redan nu fått en läcker överraskningsfrukost, sång på säng, fina presenter och kramar och pussar och vet att jag kommer att serveras mat både i Vasa och Nykarleby innan natten sänker sig över mig och min nya ålder.

Hoppas ni får en fin självständighetsdag, allihopa!

10 kommentarer:

 1. Du är jätte bra. Perfekt och exakt uttrycker du dej.
  Mycket snabbt, men vem orkar höra på släpvagnar?

  SvaraRadera
 2. Grattis, hoppas du får en bra dag med mycket skratt och sömn!

  Ö. Mippe

  SvaraRadera
 3. Grattis på födelsedagen! Idag har jag beställt dina böcker om Patrik och Irene, självfallet din dag till ära ;) H. Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hurra, hoppas de faller dig i smaken!

   Radera
 4. Lyssnade på ert samtal under dagens joggingrunda. Det var ett jättebra avsnitt, ett av mina favoritavsnitt faktiskt.

  SvaraRadera