30 april 2013

Maskerad

Är det något nytt det här med att man ska klä ut sig på valborgsmässoafton? Jag har inget minne av att det har varit så tidigare, men plötsligt svämmar facebook över av bilder på utklädda barn på väg till dagis och förskola och jag är förvirrad. När hände det här?

Lovis har maskerad i förskolan idag, det är tur att hon är en som fixar saker själv, för vi hade slarvat med att läsa anslagstavlan och var bara halvt medvetna om saken. Tack och lov hade hon inga invecklade krav på sin utstyrsel. Jag tycker hennes inställning är sund och rolig, hon tyckte nämligen det var självklart att hon skulle göra sina maskeradkläder själv och var totalt ointresserad av att välja några av de färdiga utklädningsdräkterna vi hade.

Av ett gammalt flingpaket och en tygremsa gjorde hon en monstermask åt sig. Hon målade den i grönt med ilskna, röda ögon, spetsiga tänder och ärr lite här och var. Sen gick hon omkring och morrade på prov längs med kvällen. Hon hittade också en grön drottningklänning i utklädningslådan. "Det är som att du är god på kroppen och ond i ansiktet" konstaterade Idun. "Nej jag är nog ond överallt", sa Lovis. Haha. Min insats i det hela var att skvätta ut lite akrylfärg i ett par avlagda burklock så de kunde måla, resten skötte de själva. (Idun gjorde sig en hatt av ett annat tomt matpaket, så där annars bara. Hattar är ju alltid bra att ha.)

Redan i morse hade tygremsan som höll fast masken lossnat. Men Lovis tyckte inte det var något problem utan limmade fast den med papperslim. Sen for hon till skolan, hur nöjd som helst. Bra barn.

14 kommentarer:

 1. Har inte ens nåt minne av att mina barn skulle ha klätt ut sig till Valborg. Däremot en himla massa färg i håret. Den ena ska har blått och guld och den andra rött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldhår. Det låter ju fantastiskt. Det vill jag också ha.

   Radera
 2. Vi hade alltid maskerad på valborgsmässoafton när jag gick i lågstadiet (88-94). Minns något förhatligt år när vi hade förutbestämda teman klassvis och man i min klass var tvungen att klä ut sig till hare eller kanin. Gäsp så tråkigt! Minns också att jag missade hela maskeraden i tvåan eftersom jag fick vattkoppor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varken harar eller kaniner är ju särskilt roliga att vara utklädda till, eller åtminstone inte ifall ALLA andra också är det.

   Radera
 3. Sassa och jag funderade över det där idag också. Måste vara nåt relativt nytt i de här krokarna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, det känns bra att vi inte är de enda som inte hänger med i traditionstrenderna (vilket paradoxalt ord,förresten)

   Radera
 4. Vi hade maskerad på vappen när jag var liten och gick i dagis, det var så spännande eftersom vi bjöd in ettan och tvåan från skolan. Sen var det spännande när man fick åka som inbjuden med. det här var då 90-93:isch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Vörå är ni uppenbarligen före er tid.

   Radera
 5. Hur gick det sen då hon kom hem från skolan? Lika nöjd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det var hon, både hon och grannen (som klätt ut sig till en katt) kom morrande uppför trappan och såg farliga ut. Helt klart en lyckad dag.

   Radera
 6. Härligt med kreativa och självständiga barn! V hade maskerad på vappen redan på åttitalet, inte varje år men åtminstone några gånger. Kanske var vi lite tidiga i trender där i Pello ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så måste det vara. Pello och Vörå är föregångare när det gäller vapp-maskerad :)

   Radera
 7. Har inget minne av att ha klätt ut mig på vappen som barn, däremot minns jag att du o jag klädde ut oss x antal år sen på vappen:) O det blev iaf en alldeles utomordenligt lyckad vapp! Kramar!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja DET minns jag minsann också. Det är elva år sen i år. Och här sitter jag nu i ett hus med Caj, snart tre barn, en massa höns och ett lyckligt liv! Det måste ha varit våra utstyrslar som gjorde det.

   Och hej förresten jag tänkte precis på dig i morse: du FYLLER ju i morgon! GRATTIS, stora kramar till dig!!!

   Radera