23 april 2013

Äggen

Som sagt: det är väldigt spännande att plocka ägg ur hönshuset, för man kan hitta ägg i alla möjliga färger och former. I går fick i ett extremt stort ägg, det vägde 97g (ett vanligt hönsägg, det i mitten väger ca 55). Samtidigt har vår dvärghöna Milla börjat värpa igen efter ett uppehåll. Hennes ägg (längst ner) väger ungefär 30g.

3 kommentarer:

 1. Fascinerande! Värper de fler ägg i veckan än ni hinner förtära? Och äter ni extremt mycket ägg? Och i vilken form? Hur gör ni om ni bakar, försöker ni välja 55grams äggen till det eller bakar ni lite på högt? Alltså jag förivrar mig lite nu, men jag föreställer mig att ni är experter på omeletter och andra äggrätter som jag inte ens kan föreställa mig. Jag har reagerat på att gulan kan vara allt från citrongul till djup orange och det lär(?) ska ha med födan att göra. Är gulorna alltid samma färg hos er eller beror det på hönan? Kanske du har skrivit om allt det här redan, men jag blev plötsligt sjukt intresserad!
  H. Stadsbon

  SvaraRadera
 2. Det ÄR ju väldigt fascinerande, så jag förstår ditt intresse. Roligt med frågor! Just nu värper de fler ägg i veckan än vi hinner äta upp. Då brukar vi sälja eller ge bort en del. Men de står sig länge, så de brukar nog gå åt förr eller senare också om vi inte försöker göra oss av med dem.

  Vi äter ofta omelett till frukost på helgerna. Ibland äter vi äggröra. Jag bakar en hel del. Och idag gjorde Caj en indisk äggcurry. Jag vet inte om vi nu äter extremt mycket ägg, men nog går det åt en hel del. Om äggen är väldigt små brukar jag ta något extra för säkerhets skull när jag bakar eller steker plättar eller så. Ibland väger jag äggen istället för att räkna dem så att jag får ungefär rätt äggmängd när jag bakar.

  Äggulans färg varierar mycket, på sommaren när hönorna går utomhus och äter gräs brukar den bli riktigt mörkgul och på vintern är den mycket blekare. Det beror också på hönan. Vissa kan ha jätteseg gula, vissa äggulor är mer lättflytande. Ja, vitan också.

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt svar! Måste kanske ta mig till någon hönsgård här inom en snar framtid!

  SvaraRadera