7 augusti 2013

Livsstilscoachen träder fram

Annas fråga lyder så här: Vad ska man bli när man blir stor om man har akademisk examen som man inte längre känner sig du med, är hyfsat bra på lite det ena och det andra, men inte är proffs eller passionerat intresserad av något speciellt på det professionella planet.

Kära Anna. Om jag var du skulle jag kanske jobba med något helt annat ett tag. Sitta i kassan på Siwa. Jobba på dagis. Jobba halvtid medan jag funderar. Prova på nya saker som inte har med utbildningen att göra.

För att kunna ge ett ännu bättre svar på din fråga vände jag mig till min visa make. Han sa så här: "låt inte din höga utbildning stänga dörrar för dig. Du har fortfarande kvar alla alternativ på samma sätt som du hade innan du utbildade dig, plus några till. Dina tidigare valmöjligheter har alltså inte försvunnit nånstans trots att du nu har en hög utbildning." Här vill jag tillägga att du tack vare din akademiska utbildning dessutom har bevisat din förmåga att lära dig nya saker, vilket är en fördel inom vilket jobb som helst.

Och för de flesta jobb behöver man inte vara proffs eller vara passionerat intresserad. Proffs blir man med tiden och passionen kan man i värsta fall syssla med på fritiden (det bästa vore förstås att hitta det inom jobbet, men som du har märkt är det inte alltid lätt att veta exakt VAD man vill göra, så man kan ju syssla med annat medan man funderar.)

Lycka till i livet!

Hälsningar
din livsstilscoach

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag vet! Jag har väldigt tur som får prata med honom varje dag.

   Radera
 2. Tack för fint svar. Nu ska jag begrunda, fundera och se vad det blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra om det hjälpte! Jag står alltid till tjänst :)

   Radera
 3. Fint svar! Vill bara säga att även dagispersonal har akademisk utbildning numera :). H. Malin, Barnträdgårdsläraren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, naturligtvis har ni det! Men eftersom det ofta är brist på vikarier går det ofta att få inhoppsjobb på dagis -också fast man inte har utbildning.

   Radera
 4. Så är det! För det mesta råder det stor vikariebrist. Att jobba med barn är väldigt givande och på många sätt omväxlande. Kan varmt rekommendera dagisjobbet åt alla intresserade med barnasinnet i behåll :)! / Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! För att inte tala om hur personligt utvecklande jag tror det är!

   Radera