21 augusti 2013

Hemma hos oss

Både Amanda och Minna har bloggat intressant om hur man gör hemma i deras respektive familjer. Jag tycker det är mycket fascinerande med vilka områden man betonar i olika hem. En del friidrottar tillsammans, andra kockar, nån tredje reser, en fjärde familj gör nästan ingenting men äter alltid tillsammans klockan fem. Det finns så många varianter. Fast det ser väldigt olika ut blir de allra flesta barn vettiga vuxna, så metoden säger mer om föräldrarnas prioriteringar än om slutresultatet. Och hur metoderna funkar beror förstås mycket på barnen. En metod kanske driver ett barn till vansinne medan samma metod fungerar som världens kanongödsel för ett annat.

Det här gör vi tillsammans:
 1. Äter. Så gott som alla måltider äter vi tillsammans.
 2. Läser. Varje kväll (nå på sommaren missade vi rätt många) läser vi godnattsaga och sjunger en aftonbön tillsammans.
 3. Reser. Vi är varandras bästa resesällskap. Inte en enda resa hittills har varit dålig. Barnen skärper sig, vi skärper oss, alla trivs, pratar och håller sams för det mesta. Ingen av oss gillar att sitta jättelänge i bilen, men när vi måste brukar vi leka roliga lekar för att inte få tråkigt. Mer om dessa i ett senare inlägg (Caj kom på världens bästa billek som jag måste sprida vidare).
 4. Vi tittar på So You Think You Can Dance. Vi gillar alla (Edda har i och för sig inte uttryckt sin kärlek med ord, men jag tycker mig ana det i hennes blick) att titta på när proffs dansar.
Dessa bestämmelser prioriterar vi:
 1. Vi småäter inte mellan måltiderna. Vi äter vid matbordet. Det är absolut förbjudet att springa omkring och äta. Barnen väntar på varandra, annars äter den som är långsammare inte upp sin mat eftersom det verkar så mycket mer lockande att springa iväg och leka med den som blev klar först. När man ätit klart tackar man för maten, dukar av och tvättar händerna (och munnen om det behövs).
 2. Om barnen vaknar på natten och jättegärna vill sova i vår säng får de göra det. Men oftast går de med på att gå tillbaka till sina sängar eftersom det numera blir jättetrångt och varmt att sova alla tillsammans.
 3. Vi hjälps åt. Barnen får ofta göra sallad, duka på eller av bordet i samband med måltiderna. De städar (mycket motvilligt) sina rum och måste också städa upp efter sig om de t.ex. byggt kojor i vardagsrummet. Eftersom alla bor här får alla också städa upp.
 4. Barnen tittar nästan inte alls på film. Vi har ingen teve utan en projektor som är kopplad till datorn, detta innebär att det alltid krävs ett aktivt beslut att titta på film, inget man ens kan göra i förbifarten. Så en gång i veckan (på fredagar) drar vi ner filmduken åt barnen. Ibland kan de få titta på något på iPaden, men det blir sällan mer än 20, 30 minuter i veckan, totalt (inklusive eventuellt spelande). Det här funkar eftersom de aldrig blivit vana med mer. 
 5. Vi slåss inte, svär inte och pratar inte illa om andra.
Det här skulle jag vilja bli bättre på:
 1. Jag ropar åt mina barn när jag blir arg. Det är hemskt. Jag försöker sluta, det går med varierad framgång. Fast jag ropar inte fula saker åt dem som sårar dem. Det kan jag hålla mig från. Det är en liten tröst. En liten. (Eva skriver också om att ropa. Trösterikt att flera kämpar med samma sak.)
 2. Jag är ofta irriterad på småsaker och är dålig på att dölja det. Det händer så ofta att barnen slutar lyssna på mina klagomål, vilket gör mig ännu mer irriterad. En riktigt tjatmamma är jag. Usch.
 3. Jag är en tråkmåns som aldrig leker mer barnen. När man umgås så mycket som vi gör finns liksom ingen ork till att vara en aktiv lekmamma som underhåller och stimulerar. Jag önskar att jag var en sån där rolig typ som packar picknickkorgar, gör spårningar, som deltar aktivt i rollekar, som pysslar med dem. Det är jag inte. Ibland skärper jag till mig, men sen ligger jag lågt igen. Tur att de har varandra, säger jag bara.
 4. Jag skulle gärna orka säga ja lite oftare till diverse knäppa projekt som barnen kommer på. Jag är väldigt lat och orkar sällan dra fram rekvisita som jag sen måste tjata om att ska städas bort. Men lite oftare kunde jag nog säga okej, tycker jag.
Så här funkar vår familj. Nu får ni berätta. Vad gör ni tillsammans? Vilka regler är viktiga i ert hem? På vilka områden vill ni bli bättre?

13 kommentarer:

 1. Jag önskar jag kunde sy barnens kläder och fixa deras rum som du och att jag var mer händig. Och att jag vore strängare med TV och dator.
  Och ja visst är det inspirerande och intressant att utbyta principer. Väldigt givande. Hoppas nu att ingen dömer ut den andra för jag tror ju också att det blir folk av de flesta och att varje familj är tvungen att hitta fram själv och att man måste våga göra på sitt eget sätt.Då blir det nog bra.
  Det är fint att vara förälder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är något jag har lärt mig under mina sju år som mamma är det att inte tro att mitt sätt är det enda rätta. Så nä, här kastas inga stenar. Jag gör som jag gör, kanske mest för att det funkar för mig, och jag tror att många sätt är precis lika bra som mina. Det är fint att vara förälder! Kram!

   Radera
 2. Allt låter så förnuftigt och bra, men hur lyckas ni med att inte slåss? Eller ja, nu när jag skriver förstår jag att du kanske menade rent fysiskt? Jag tänkte på bråk, sådär allmänt. Vi slåss nog inte heller, men idag kastade Jenni en pall på Mandi tre gånger riktigt hårt (jag lyckades försvara henne och pallen träffade aldrig, men på allvar, det var ganska crazy och ledde till allvarliga diskussioner).

  Vi har en princip som vi tutar ut mer än något annat, och det är att vi alla måste respektera varandra och andra människor. Ansvar över alla och varandra brukar vi också predika. Men för att vara ärlig är vi ganska slappa med praktiska regler, och väljer ofta bort såna bråk.

  Vi gillar att ha leffakvällar tillsammans, då vi tittar nån barnfilm (hyr i Makuuni, köper godis), åka till olika städer/vänner runt om i Finland, äter tillsammans alltid när Antti inte kvällsjobbar, åker till stallet där tre rider och två pysslar om de övriga djuren, träffar familjebekanta och bara hänger tillsammans i parker eller hemma hos nån och sånt. Städdag försöker vi ha ibland så att alla koncentrerar sig på någon städgrej och sen njuter vi av slutresultatet tillsammans :)

  Jag skulle absolut vilja bli bättre på att hantera irriterande situationer när jag är trött. Tyvärr flyger det ut svordomar ibland, jag kan säga saker som sårar mer än jag trodde (typ voj xxx kan ni bara gå och sova nu så det blir tyst här), jag är helt jättedålig på att skärpa mig när jag själv är trött/sjuk. Senast idag har jag lovat mig själv att bli bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte slåss handgripligen är rätt lätt. Det är först det senaste halvåret som barnen faktiskt har börjat gräla och till och med göra varandra illa ibland. Jag blir rosenrasande varje gång, det är speciellt ett av barnen som har börjat försöka lösa konflikter genom att ge sig på den andra (ett nyp eller ett litet bett eller något annat. Längre än så går det inte, än i alla fall.)

   Människorespekten är nog den viktigaste lärdomen, och det är kanske faktiskt i den principen som alla våra andra regler också bottnar: man visar ju respekt för andra genom att vara artig och kunna bete sig bland folk. Empati och social kompetens värderar jag högt.

   Jag tänker nästan varje dag att jag måste skärpa mig. Ibland hjälper det en stund. Tur.

   Radera
 3. Jaa-a. Vad gör vi?! Vi äter tillsammans varje måltid, eller när alla är hemma. På fredagar skålar vi vid fredagsmyset och alla säger nåt som vi skålar för. Kan vara att I tappat en tand eller att A kunde göra en backflip2000 på stunttamattan och att E kröp från köket till vardagsrummet.

  Jag höjer rösten. Jag ropar när jag blir riktigt riktigt arg och det han hänt (och jag är inte stolt) att jag smällt i en och annan dörr. Men är snabb med att be om ursäkt.

  Ofta sover flera än tre i våran säng. Nu har vi också en extrabädd på golvet brevid vår säng och rätt ofta syns blonda lockar under täcket...

  Skogsbastun på fredagkvällar är viktiga. Vid vår vindskydd i skogen brukar vi laga mat, steka plättar, grilla korv och sitta och pusta ut när vi plockat svamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé att skåla för bra saker tillsammans. Jag har också smällt i några dörrar. Men det där med att be om ursäkt är jätteviktigt, att man REDER UPP efter sig och inte bara lämnar en dålig stämning när man har grälat. Förlåt är viktigt. Bara det inte används fel och missbrukas.

   Radera
 4. Bra att få tänka till emellan!
  - Vi äter frukost, middag tillsammans. Lunchen intas på jobb, skola.
  - När barnen ska läggas kommer de alla tre ( 6, 8, 12 år) till vår dubbelsäng, vi läser, sjunger deras "nattsånger" och ber aftonbön tillsammans innan de går till sina egna rum. Mysigt och ett bra avslut på dagen.
  - vi håller på mat och sovrutinerna även på ledigheter t.ex. hela sommaren har barnen lagt sig samma tid som vintern. Det ger oss vuxna egentid och tid vi kan spendera tillsammans ( ifall vi inte landar framför TV:n och datorn i separata rum...)
  Barnen har haft egna mat-dagar i sommar, då de fått bestämma och tillreda maten, duka på bordet och vara den som får beröm av de andra syskonen. alltså var tredje/fjärde dag ungefär har de haft mat tur.Jag (mamma i huset) handlar hem varorna och barnen får själva välja av det som finns vad de tillreder. Och det har inte varit snabb mat utan helt vanlig husmans-vaddagsmat ( och detta för att deras mor är så totalt ointresserad av matlagning...)

  Datorn får barnen mycket sällan använda och då har de 15 min/barn, alltså sitter de 45min vid datorn... TV ser de allt för mycket på...
  Små saker men viktiga vardags saker.
  Låter så himla präktigt men är nog bara helt krasst praktiskt och viktigt för att få en familj att fungera....

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sommaren är våra matrutiner ganska rubbade, kom jag på nu. På vintern funkar det bättre. Jättebra idé med matdagarna, den ska jag kanske också försöka införa här.

   Jag tycker inte alls det är nåt fel med att vara präktig. Man måste ju få dagarna att löpa, trots allt.

   Radera
 5. Va bra det låter! Här är det lite krångligare då vi är en "nyfamilj" med dina barn som är stora och vårt barn som är nyfödd... Ska fundera på att skriva ett eget blogginlägg om det.

  Med tanke på den nya lillkillen blir jag nyfiken på aftonbönssången. Är det en egen eller nån som "finns"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sjunger Gud som haver barnen kär eller ber Herren är min herde, en bön som vi lärde oss på öppna dagklubben i församlingen för några år sedan. Båda är bra. Hoppas ni också hittar nån ni gillar!

   Radera
 6. Jag har börjat sjunga Gud som haver som vaggsång ibland efter att vi hade den på dopet. Han tycker väldigt mycket om då man sjunger för honom. Dessutom "Nu i ro slumra in...." med ett riktigt klassiskt stycke som melodi. Ska börja leta efter andra sånger också.

  SvaraRadera
 7. Hej alla är Kim från enad stat of America är här för att vittna i namn av denna stora man som har fört tillbaka lycka till min familj efter min älskare Chris lämnade mig för 3år för en annan kvinna, jag verkligen älskade Chris eftersom han var min första älskar jag försökte allt i min makt för att få Chris back till mitt liv men människor jag träffade bara hålls på scamming mig och ljuger för mig, då normalt på lördagar jag går ut för att göra mitt hår och få lite saker, sedan jag hade människor diskuterar på salongen om de lyssnar till det radio väl att det finns ett program (hur jag kom tillbaka mitt ex) och började prata mycket om Dr Sunny hur den här mannen har hjälpt massor av människor i att föra tillbaka det älskare, så omedelbart jag gick nära dessa damer träffade jag på salongen och jag förklarade saker för dem att de sa att jag skulle försöka kontakta Dr Sunny att han har varit tal om staden och människor verkligen kontaktar honom för att få hjälp omedelbart vi sökte på internet och läsa bra saker om Dr Sunny jag nu fått en ll Dr Sunny kontakt direkt på salongen jag gav Dr Sunny ett samtal och jag delade mitt problem med honom att han bara sa till mig att inte oroa sig för att jag bara ska vara glad, han sa bara att jag skulle skicka honom några få detaljer som jag gjorde, och sedan fick han tillbaka till mig skulle det allt vara okej inom 36hours jag var så glad då Dr Sunny gjorde sitt arbete och att han inte misslyckas mig, min älskare Chris kom till mig i tårar och bad om ursäkt till mig för att lämna mig i djup smärta för gott 3år, så han bestämde sig för att bevisa att han aldrig kommer att lämna mig av någon anledning gjorde han mig hade tillgång till sitt konto och gjorde mig hans anhöriga på hela hans vilja, nu den mest perfekta sak är att han inte kan tillbringa en minut utan att se mig eller ringa mig, är så tacksam till Dr Sunny för att föra tillbaka den lycka som jag saknar i flera år, kontakta Dr Sunny för hjälp han är en pålitlig man i e-post är drsunnydsolution1@gmail.com eller så kan du ringa honom eller WhatsApp honom med det här numret ... + 2348077620669

  (1) Om du vill att ditt ex tillbaka.
  (2) Om du alltid har mardrömmar.
  (3) som du vill ska främjas på kontoret.
  (4) Du vill kvinnor / män att springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) [Du vill vara rik.
  (7) som du vill knyta din make / maka att bli din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Om du vill stoppa din skilsmässa.
  10) Hjälp att föra människor ut ur fängelset.
  (11) Förbindelse Spells
  (12) Miracle Spells
  (13) Beauty Spells
  (14) PROFETIA CHARM
  (15) Sevärdhet Spells
  (16) Onda ögat stavar.
  (17) Kissing Stava
  (18) Ta bort Sjuk Spells.
  (19) VAL VINNANDE stavar.
  (20) SUCCESS IN TENTAMEN formler.
  (21) Charm att få vem älska dig.

  KONTAKT: drsunnydsolution1@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Hej killar! fixa ditt brutna förhållande eller få din ex-lover tillbaka snabbt med hjälp av bästa stavningskrock online.

  Jag är så glada att få min man tillbaka efter att han lämnade mig och våra 3 barn till en annan kvinna. Efter 2 års äktenskap har jag och min man varit i ett skel eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var slut och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fyllt av sorger och smärtor eftersom jag var verkligen kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och vill alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag kom över en webbplats som föreslog att Dr Abo kan hjälpa till att få ex tillbaka snabbt . Så jag kände att jag skulle ge honom ett försök.

  Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en (Love spell) för mig. 28 timmar senare ringde min man verkligen till mig och berättade för mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för smärtan som han fick mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än vad det var för, Tack tack till Dr Abo. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet som Dr Abo verklig och kraftfull stavning som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i tidens besvär, om du är här och du behöver din ex tillbaka eller din man flyttat till en annan kvinna, gråta inte längre, kontakta den här kraftfulla stavningskanalen nu. Här är hans kontakt: Maila honom på: Abospelltemple@gmail.com, du kan också ringa honom eller lägga till honom på Whats-app: 2348148487280,.
  Joy Adams, 26 år, Texas, USA

  SvaraRadera