24 september 2015

Volontärnätverket

I helgen, när vi försökte reda ut vem som hade vilken beredskap för de asylsökande som anlände, insåg jag två saker:
1. Det finns mycket, mycket mer beredskap inom tredje sektorn än gemene man känner till.
2. Det blir hemskt jobbigt om alla som vill hjälpa till på något sätt själva måste söka reda på informationen om vilken hjälp som behövs.

Min kompis och Campuskollega Emma hade konstaterat samma sak. Vi hade ett kort möte på måndag morgon, bestämde oss för att på eget bevåg försöka organisera något slags mötesforum för alla som vill engagera sig i våra nyanlända asylsökande. Emma ringde sin kompis Johan, som sammankallade ett gäng från tredje sektorn på möte, och på tisdag morgon klockan tio träffades vi i pingskyrkan.

Vi var över trettio personer! Hjälporganisationer, församlingar, frikyrkor, flyktingförläggningar, mathjälpsnätverk och stadens anställda var representerade. Vi förklarade vad vi hade tänkt och gick igenom alla på plats: vilka resurser som fanns och vilka behov som fanns. Angelica på flyktingförläggningen fick berätta hur situationen ser ut och vad som behövs mest.

Viljan att hjälpa är stor. Min beundran för kyrkan och andra kristna samfund växte ännu mer. De gör så himla mycket vi (som inte behöver hjälpen) inte ser. Vi upptäckte att det till exempel ordnas rätt mycket aktiviteter för kvinnor, men nästan inget för män. Och de flesta flyktingar som anländer just nu är män. Så där finns en hel del att göra.

Vissa behov löste vi tillsammans direkt, vissa saker kommer att ta längre tid att fixa. Men nu har vi i alla fall något att utgå från. Och från och med nu finns den här facebookgruppen, där man redan nu kan bli medlem om man vill veta var ens hjälp behövs. Kanske finns det hur mycket som helst att göra, kanske mindre än vi tror eftersom vi är många som delar på det. Det blir spännande att se!

4 kommentarer:

  1. Malin. Du är en ljuvlig typ.

    SvaraRadera
  2. Det känns bra att hjälpa tycker jag! Roligt att flera vill hjälpa till. Bra idé med nätverk! /Helmis mamma

    SvaraRadera