6 september 2015

En snabb optimering av huset

De här senaste veckorna har jag pratat huvudsakligen om två saker med människor jag umgås med.

1. Flyktingkrisen, hur vi kan göra för att hjälpa våra medmänniskor och hur hemskt allt är.
2. Om vi ska bygga om eller bygga ut vårt hus.

Det känns hemskt ytligt att prata om nummer två när man just har pratat om nummer ett. Men som vi alla vet är det så här livet ser ut, en sekund gråter man över att folk inte har nånstans att bo och att stora, rika Europa sitter och diskuterar medan flyktingarna står på kö för att få komma hit, nästa sekund blir man rabiat för att något av barnen inte har plockat upp sina kläder efter sig eller så tar man itu med ett berg av disk. Livet, livet.

Jag förstår att ni är hemskt nyfikna på hur vi ska göra. Det är vi med. Men just nu lutar det åt att vi gör en massa små ingrepp (okej, de är egentligen rätt stora, men var för sig är de mycket mindre än en hel utbyggnad i två våningar känns), bara för att jag i likhet med flera som kommenterade det förra inlägget på facebook gillar att använda och maximera det som finns. Dessutom tänker jag på ekologin, det är ju mycket bättre ur ett energiperspektiv att värma upp ett litet hus än ett stort.

Här ska jag göra en redovisning av allt vi planerar göra:

Nere:
Bygga en ny kakelugn i vardagsrummet (det har vi tänkt göra jättelänge, jag tror vi ska beställa den i morgon), måla ett par väggar. Öppna väggen mellan köket och matrummet och bygga en köksö (det här lät så enkelt i tanken, men min bror som har jobbat som byggare många somrar upplyste oss om att vi antagligen inte ens kan bo hemma under tiden som detta görs, det dammar och är ganska förfärligt, plus att vi ju behöver köket dagligen för matlagning, och det är inte riktigt tillgängligt då. Bygga ut hallen med kanske sex, sju, åtta kvadrat. Detta är vårt stora problemområde, det är som att vandra genom en (i och för sig ganska lättlöst) labyrint att komma in till oss och det finns nästan ingenstans att hänga kläder.

Uppe:
Bygga in en dörr mellan två av sovrummen, flytta en garderobsvägg en meter, riva ut och förstora det största sovrummet (det är inte utbyggt ända till väggarna), ändra fasaden på den gaveln av huset så vi får två fönster istället för ett och bygga en mellanvägg samt infoga ytterligare en dörr där så vi får två sovrum. Sammanlagt blir det fyra sovrum på vinden alltså. Små sovrum.

Visst låter det lätt?


(Moahahahahaha)


3 kommentarer:

 1. Jättelätt! :D

  Det som vi har lärt oss av två renoveringar (varav en inkluderade att flytta diverse väggar) är att denna gamla tumregel stämmer rätt bra: det blir dubbelt dyrare, och tar tre gånger längre tid än man tänkt sej. (Men ni har ju inte bråttom någonstans.)

  SvaraRadera
 2. Kanske inte lätt men mycket roligt :)
  Jag tänker också mycket på hur jag ska göra om hela B&Bs övre våning, så det ska bli roligt att läsa om hur ert projekt blir.

  SvaraRadera
 3. Bra beslut! Går ofta att optimera boendet mera än man kanske tror vid första anblicken. Spännande och roligt blir det. Jobbigt och helvetiskt också. Men tanken på slutresultatet får en att orka. Ni behöver kanske inte flytta ut. Hyr eller låna en husvagn för matlagning under tiden köket fixas. Det gjorde vi när vi renoverade förra huset. Det tog väl ca ett halvt år. Bara köket då alltså. Huset tog 20 år och så när det blev (nästan) klart flyttade vi till nytt renoveringsobjekt. Märkväl; vi gör ALLT själva på fritiden (eller vad man nu ska kalla det), så låt dig inte skrämmas. :D
  Blir roligt att läsa om ert projekt. Lycka till!

  SvaraRadera