15 september 2015

Kära Mariehamn

Vilken härlig dag jag har haft. Först besökte jag Ytternäs skola, det var precis lika underbart välbekant som jag hade tänkt mig. Jag fick krama om barnens fjolårslärare, och Lovis och Iduns gamla klasskamrater hade gjort hälsningar till barnen i brev- och kortform, som de överlämnade åt mig.

Då det gäller litteratur är Ytternäsbarnen hästlängder före andra barn i samma ålder. Detta är ingen kritik mot andra skolor, utan bara beröm åt Ytternäs: det märks verkligen att man har satsat mycket på barns läsande här, och att satsningen har lyckats. Eleverna vet hur fantasi fungerar, de vet vad som händer i huvudet när man läser, de förstår vad de läser och de känner till en massa böcker. Och när man frågar vilka av dem som gillar att läsa viftar nästan alla ivrigt med händerna. Det är inspirerande.

Efteråt fick jag gå och fika med Anna och Elspeth, världen bästa skolbibliotekarier.

Och inte nog med det, hela eftermiddagen har jag tillbringat med familjen Waller, som bjöd på tvillinggos (deras yngsta två barn är fyra månader), många trevliga samtalsämnen, middag, te och godsaker. Jag saknar dem verkligen i mitt liv: Aino, Matias och deras sex, härliga barn.

Åh, så Mariehamn tar hand om mig. Och jag har ännu en dag kvar. Det är bästa att jag går och lägger mig nu, så jag orkar njuta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar