2 september 2015

Mina skor

År 2003 köpte jag ett par nya skor på Wiklunds i Åbo. De var egentligen alldeles för dyra för min lilla studiebudget, men jag slog ändå till. De såg ut ungefär så här:


Jag frågade expediten som sålde dem åt mig om hon pratade svenska. Svaret var nej, och hon var så skamsen över detta att hon gav jättestor rabatt på skorna när jag skulle betala. Så stor att jag fortfarande idag hyser misstankar om att hon egentligen utnyttjade sin personalrabatt.

Och tro det eller ej: jag har fortfarande skorna i min ägo. Just nu är de på reparation till skomakaren eftersom hälsömmen har gått upp på den ena skon, men är det inte fantastiskt att de har hållit så här bra i tolv år? Att reparera dem kostar ungefär åtta euro, när jag hämtar dem om en stund kommer de antagligen att vara i toppskick. Det är rätt mycket billigare än ett par nya skor. De har vandrat med mig genom en massa skeden i livet, halva studietiden, hela småbarnstiden och hela mitt äktenskap.

Har du något gammalt och anrikt vardagsföremål i din ägo? Berätta.

(Fast inget går ju uppemot Cajs strumpor, så klart.)

3 kommentarer:

 1. Hmm, gammalt och anrikt ... Vet inte om det räknas men köpte en svart tröja i New York för 20 dollar år 2009 och jag har använt den helt gaaalet mycket och den fortfarande helt ny ut. Inte en enda noppa på tyget, ingenting. Bara ena sömmen som spruckit lite vid ärmen, men det har mina sykunnigare vänner och släktingar fixat. Hade på mig den senast idag.

  Skulle jag ha fattat det då 2009 skulle jag säkert ha köpt en till i annan färg. Är helt imponerad över hur himla bra kvalitet det är. Märket är August Silk ifall nån är intresserad. Min var dessutom från outlet så extra billig.

  SvaraRadera
 2. 1993 köpte jag en svart ecco sko i läder, den då klassiska och fula för jag behövde den till uppträdanden med Närpes skolmusikkår. Under floratiden hade jag dem till kåpan och för några år sedan började jag ha den som vardagssko. Fodret börjar bli fult men utanpå ser de fortfarande nästan nya ut. Efter 22 år.

  SvaraRadera
 3. Jepp. Jag köpte två par kvalitetsbehår från en sån där riktig behå-butik för några år sen (efter lite påtryckning från min... eh sambo. Javisst). De kostade kring 50-lappen per styck och jag var nu helt i panik över det, men dessa behår har varit så fantastiska att jag totalt har glömt vad de kostade. Jag har inte gått med något annat sen jag köpte dessa, de är så INFERNALISKT bekväma och fantastiska. De har dessutom inte tappat formen trots otaliga tvättar och nu håller ena på att falla i delar, men jag går med den ändå, håller upp fanan som besatt.

  SvaraRadera