3 september 2015

20 saker om mig

Vi bloggare älskar listor. Just nu cirkulerar en där man berättar 20 saker om sig själv, jag hittade den på Linns blogg och bestämde mig genast för att inte göra den. Det beslutet var jag dålig på att följa.

Malins lista

1. Jag älskar popcorn. Vi poppar popcorn i kastrull flera gånger i veckan just nu efter att barnen har  lagt sig.

2. Jag är superdålig på att underhålla mina prylar. Typ olja cykelkedjan och sånt. Men jag tänker: om jag var ordentligare skulle jag inte hinna läsa lika mycket. Det är ganska bra att vara slarvig, på sätt och vis.

3. Jag älskar att skriva med svarta pennor. Mina favoriter är den smala 0.38-pennan från Muji och den tjocka, svarta V-sign pennan från Pilot med flytande tusch. Mmmm.

4. Jag stör mig överdrivet mycket på vanliga språkfel, som särskrivningar och när folk blandar på de och dem. Jag försöker vara laid back, men är motsatsen. När folk pratar på radion och jag är ensam i bilen sitter jag och simultankorrigerar med bestämd röst.

5. Jag vet äntligen vad jag håller på med när jag "är författare". Men det tog flera år innan jag fick in sådana rutiner att jag faktiskt känner att jag vet vad jag sysslar med. Hemskt skönt.

6. Jag älskar vår vardagsrumstapet. Den är gul och full av blommor och fjärilar och varje gång jag stiger in i rummet blir jag lite glad, trots att vi har haft tapeten länge redan.

7. Samtidigt som jag är euforisk över att vara tillbaka i vårt eget hus igen, tillbringar jag oproportionerligt mycket tid med att fundera på olika förändringar vi ska göra här. Jag kan rabbla upp ca åtta ganska stora ingrepp på rak arm, gissar jag. Som tur är föds idéerna ur inspiration och inte för att jag inte står ut med nuläget.

8. Ett av mina intressen är att elda i vår kakelugn. Jag är ganska ointresserad av ved, men att tända eld på den är kul.

9. Jag håller alltid på att läsa en bok. Minst en. Just nu håller jag på med tre.

10. Jag tycker det är respektlöst att sprida bilder på döda (barn) via Facebook. Jag känner att en etisk gräns har överskridits när jag ser en bild på en död treåring i vattenbrynet. Jag fattar precis hur hemsk flyktingkrisen är ändå.

11. I går när jag stod i köket kom jag plötsligt ihåg en härlig dröm jag hade haft natten innan: jag var till Lovis och Iduns skola på ett föräldramöte, hela skolans personal satt uppradad och där fick jag plötsligt syn på Amanda och Fredrik som vinkade glatt. Jag blev så otroligt glad över att de skulle undervisa våra barn att känslan fortfarande kom tillbaka när jag tänkte på drömmen, många timmar senare.

12. Förra söndagen var vi hos Aja och Kitti. Jag fick låna hem en pärm full med e-post som hon hade printat ut på 90-talet när jag bodde i Kanada och vi idkade ivrig brevväxling. Du milde tid vad jag var översvallande på den tiden. Alltså jag vet att jag pratar mycket och är entusiastisk än i denna dag, men i förhållande till mitt sjuttonåriga jag är jag anemisk nuförtiden. Vad mailen innehöll? Jag har inte läst alla ännu, men de är väldigt snarlika. Mest flamsade jag om hur jag antagligen skulle komma att dö om jag inte fick jobba med ett kreativt yrke, samt om de kvaliteter min tillkommande skulle ha. Det lustiga är att Caj stämmer in på hemskt många punkter. Ha! Dessutom utgjöt jag mig i varje mail om hur mycket jag älskade Aja och saknade henne och hur underbar hon var.

13. När Aja och jag gick i högstadiet umgicks vi med Jenni och Christel. Vi fyra träffades allesammans eller i olika konstellationer. Vi hade hemskt roligt. Det mest konkreta vi gjorde i höstadiet var en jättetjock tidning om vår klass, som vi arbetade med i veckor. Den hette Infrequent people och känslan när vi hade gett ut den och alla satt och läste den i skolan på rasten var helt fantastisk.

14. Att vara vegetarian går bra. Fast ibland äter jag fisk, det är främst när vi är på resande fot och det inte finns något vegetariskt alternativ. För tänk, så är det fortfarande ofta, att man räknar med att alla äter kött.

15. När jag cyklar hem från jobbet lyssnar jag ofta på min favoritpodd för tillfället: Invisibilia. Den är superintressant. Lyssna!

16. Jag gillar ljus som sprider väldoft. Men jag är för snål för att köpa de riktigt dyra fast de doftar godast.

17. När jag gick i sexan ville jag börja spela saxofon.

18. Jag blir hemskt rastlös av att prata i telefon. Det är sällan jag har ro att prata länge. Den jag pratar mest i telefon med är mamma. Vi ringer på facetime och pratar strunt flera gånger i veckan. Oftast avslutar vi samtalet när en av oss behöver gå på toa.

19. När jag var fjorton åkte Karin (Erlandsson) och jag tåg ner till Helsingfors för att delta i ett debattprogram om flyktingar. Talking Heads hette programmet, vi var där i egenskap av upprörda ungdomar. Nu i efterhand inser jag att jag visste väldigt lite om det som pågick, men mitt rättvisepatos var enormt. Fy vad jag var arg, och Karin också, vill jag minnas. Frågan handlade från början om en mycket orättvis utvisning av en familj från Kosvo. Vi demonstrerade också, både i Nykarleby och i Vasa (inte bara Karin och jag, utan många, jag tror hela högstadiet var engagerat). Samma känsla av litenhet, hopplöshet och helig vrede har jag idag över det som händer i Syrien och runt Medelhavet. Men idag kan jag informera mig bättre och jag kan göra mera. Så jag informerar mig bättre. Och jag gör mera.

20. För varje år som går blir jag mindre brydd av allt jag inte får gjort. Det går helt enkelt inte att hinna ikapp. Inte nånsin. Och den insikten gör mig till en lite mer avslappnad typ hela tiden. Det är rätt skönt, jag gillar den här utvecklingen. Om den fortsätter kommer jag att vara en mycket laid back (jag vet, jag har använt uttrycket redan en gång i den här listan, förlåt) tant när jag blir gammal. (Kanske så laid back att man får använda spade, dammsugare och St Berhardshund när man ska komma och hälsa på mig, för att alls hitta fram i bråtet.)

3 kommentarer:

 1. Sista knorren var fin och att sluta prata då man måste på toa :) kul än värre då man pratar fastän man går på toa...med vissa kan man ...sjunka så lågt eller vara så obrudd eller hur manu ser på saken...så sunkig :)

  SvaraRadera
 2. vad jag blir glad (glad och glad, men något ditåt) över att du också upprörs över döda barn-bilderna. jag förstår att folk postar och delar för att väcka någons sympatier, men precis som du förstår jag ju hur hemsk den är ändå. dessutom känns det som, tja, en avhumanisering av kroppar att dela så där. har en vag känsla av att ett drunknat finländskt barn aldrig skulle figurera på bild så där, hur många ögon man än skulle vilja öppna.

  bra lista annars, du är, precis som jag befarade, en väldigt fin människa! även om du inte oljar cykelkedjan.

  SvaraRadera
 3. Jag skrattade så högt åt den sista meningen att vår bebis blev skraj och min man (nyfiket) undrade vad jag riktigt höll på med. Jag måste också jobba mig till en sån inställning (detdär med laid back, alltså) för just nu blir jag otroligt stressad av all oordning samtidigt som vårt hem är rörigare än någonsin. Dålig kombination!
  Förresten blir jag alldeles glad av din blogg! Tack!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera