23 september 2015

Bränner broar

Även om jag, i egenskap av rätt enspråkig finlandssvensk, länge har känt mig oinsatt i den finska kulturen (helt enkelt för att jag väldigt sällan har mött den i Nykarleby), har jag sällan behövt skämmas över att vara finländare. Det börjar vara på gränsen nu. Det känns som om regeringen bränner bro efter bro till resten av Europa. Snart har vi inga vänner kvar.

Jag undrar om vår regering skulle vara lika ivrig med att åberopa Dublinfördraget ifall det var Ryssland, och inte Syrien, som var i kris. Vad skulle månne hända om det plötsligt vällde in ryska flyktingar från öst i Finland, skulle vi i enlighet med Dublinöverenskommelsen, utan att blinka, handlägga varenda asylansökan här, även om det handlade om två (eller tio) miljoner personer? Eller skulle vi kanske då behöva ödmjuka oss lite och inse att det finns en poäng i att dela på arbetet. Och då kan man också fråga sig: skulle någon faktiskt vilja hjälpa oss vid det laget? Förmodligen inte.

Den gyllene regeln är viktigare nu än nånsin.

4 kommentarer:

 1. Det är så pinsamt och själviskt av Finland,hade aldrig trott att främlingsfientligheten var så stark här.Även hos makthavarna.blir helt hopplös!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nästan det värsta: att makthavarna bara står tysta bredvid utan att ta ställning till det som händer. Fegt. Och hemskt.

   Radera
 2. Det som förvånar mig i allt det här är att alla skriver om att krisen beror och berör syrierna som anländer till Finland. Men då man kollar Migrationsverkets statistik (finns tillgänglig per 31.8.2015) så har det kommit ca 3.300 irakier, ca 1300 somalier och 192 syrier. Det är syrierna som behöver hjälp i första hand och syrierna som precis alla skriver om och som tydligen alla tror att kommer....var är de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min högst personliga gissning är att de stannat t.ex. i Sverige som ger dem asyl direkt. Att det är så många irakier här torde i sin tur bero på att det är mycket svårare för en irakier att få asyl i Sverige än i Finland. Här kan du läsa lite mer om varför man flyr också från Irak: https://sverigeforunhcr.se/flyktingkris-i-irak

   Radera