29 september 2013

Hemgjord deodorant

De allra flesta deodoranter innehåller aluminium. Nu som då cirkulerar info om att man hittat samband mellan bröstcancer och aluminium i deodoranter, huruvida det stämmer eller inte vet jag ej, men det skadar aldrig att vara försiktig.

Eftersom jag är en svettig typ kan jag inte bara sluta använda deodorant. Det finns deodoranter utan aluminium, men de flesta försöker bara överrösta svettlukten med en annan doft, och det fungerar verkligen inte särskilt bra. Så läste jag på Marias blogg om hur man gör sin egen deodorant. I perioder har jag testat med bara kallpressad kokosolja, det har visserligen fungerat rätt bra det också, men jag ville testa något som i alla fall har lite doft. Nu råkade jag inte ha Tea tree oil hemma, så jag tog några droppar eterisk bergamottolja som blivit över en gång när vi kokade eget schampo. Fungerar lika bra.

Så här ser receptet ut (kopierat från Marias blogg)
½ dl matsoda
½ dl majsstärkelse (typ Maizena)
5-6 msk kokosolja på burk

5-20 droppar eterisk olja

Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda sedan ihop oljorna sinsemellan. Blanda ihop allt. Klart.


Jag hällde upp min deodorant i två urtvättade glasburkar. På sommaren när det var varmt skiktade den sig och var jobbig, men nu har den betett sig alldeles utmärkt i ett par månader, jag smörjer in lite i vardera armhålan efter att jag tvättat mig på morgonen och det fungerar minst lika bra som vilken butiksdeodorant som helst.

18 kommentarer:

  1. Den har jag också gjort (inspirerad av Maria). Funkar faktiskt fint till vardags, till fest kör jag med en eko deodorant gjord på örter som luktar mera fräscht.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fortfarande inte hittat nån superbra deo utan aluminium så jag kör hårt på den här. Har du tips?

      Radera
  2. Si bara, tack för receptet! Jag har köpt en saltsten (tror jag) från oasen prana och den funkar helt ok till vardags. Motionerar jag håller den inte men då ska jag ändå tvätta mig efteråt så det gör inget. Jag har hört att svett egentligen inte ska lukta illa och om det gör det så kan man ha problem med magen (?). Problem av typen magsår och sura uppstötningar alltså. Vet dock inte om det stämmer. Jag ska röra ihop deon ovan och prova på.

    Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat sådan där saltsten, men det funkade inget vidare för mig. Jag lider av kronisk magkatarr, så ifall illaluktande svett hänger ihop med magproblem vet jag ju varför jag inte doftar som en nyponros hela tiden.

      Radera
  3. Hej sen när du vill ha omväxling eller inte orkar göra till hemlagad dödö så funkkar Urtekrams flytande kristalldödö jätte bra åt mig. Ja e också svettig o klarar mig inte utan dödö. Gick igenom ett antal biologiska dödön som var skit, tills Lusse rekommendera dendär Urtekrams. Ha använt varierande dofter i säkert tre år nu. Rosdoften funkkar bäst. Aloe vera kommer tvåa. Eukalyptus va också ok. Den doftfria tycker ja e tråkig, men funkkar säkert också för de e liksom inte doften som tar över utan svettlukten e faktiskt så gott som neutral.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, utmärkt tips! Jag tror mer på flytande än i fast form, kanske jag testar rosendoften sen då när jag inte orkar kocka egen deo.

      Radera
  4. Jösses, ska man behöva vara rädd för deoderant nu också? Just när jag blivit så duktig och slutat köpa marinerat kött och halvfabrikat...

    Jag undrar hur de lyckats forska i detta? Men, jo, visst ,om man kollar på burken så är deoderanten ju förstås full av en massa bokstavskombinationer...

    Jan Troell (tror jag det var) har gjort en dokumenär om alla ljuva kemikalier som vi har i oss. Den har jag Inte. Vågat. Se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska väl vara rädd för det mesta :) Nå nä. Men jag tror nog det kan ligga något i det här, man ska ju inte ens göra mat i aluminiumkastruller, så att smörja in sig med aluminium varje dag kan ju inte vara bra. (och jag kan helt förstå att du inte vågar se på kemikaliedokun, det vet jag inte heller om jag skulle vilja.)

      Radera
  5. Här finns massor av bra info- Marthaförbundets broschyr om Kvinnor och kemikalier
    http://martha.fi/Site/Data/225/Files/martha_kemikalier_webb.pdf
    H Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, tack för länken! Ska kolla in den!

      Radera
  6. Jag undrar om det lämnar fettfläckar på kläderna eller inte när man använder den här deoderanten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nix, inte några som inte skulle gå bort i tvätten i alla fall.

      Radera
  7. Enjo har en jättebra kristalldeodorant!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har Enjo deodoranter också? Tack för tipset!

      Radera
  8. Rosenseriens deo är bra!

    SvaraRadera
  9. Dutta på lite baksoda under armarna - torrt, doft- och luktfritt hela dagen. Perfekt om man vill använda parfym t.ex. Som bonus blir det varken svettlukt eller fläckar på kläderna.
    Har också provat kokosolja, citron mm. Sodan funkar bäst för mej.

    SvaraRadera
  10. Hejs svejs Malin! :) Jag har i flera år använt bara ekodeodoranter, numera finns ju ett bra utbud av dem. Lite dyrare, jo, men definitivt värda sitt pris. Inte såå superbra alla gånger kanske, men jag har lärt mig att ta med en liten handduk och en deodorant till jobbet och så tvättar jag av mig och sätter ny deodorant mellan varven, hahaa. :) Jag har också läst om kokosoljan som alternativ till deodoranten och vill bara här inflika att den inte är bra att använda precis varje dag och hela tiden eftersom fettet täpper till porerna i armhålorna och det i sig kan leda till att slaggämnen som borde svettas ut inte gör det. Eller såhär har min syster som är kosmetolog (med inriktning på eko-kosmetik) lärt mig. Kramar av Ina

    SvaraRadera
  11. Jepp, kokosdeon är jättebra! Men blir nyfiken på din schampokokning - skulle du vilja dela med dig av det receptet ochså? =)

    /Pamela

    SvaraRadera