11 september 2013

SAOL

När jag gick i gymnasiet kom en ny version av SAOL ut. Vi gjorde en gemensam beställning till skolan och jag har fortfarande min precis framför mig här vid skrivbordet.

Numera kollar jag ofta upp orden på nätupplagan, men tanken slog mig att jag kunde beställa den senaste versionen av SAOL i fysiskt format. På AdLibris står det så här om upplagan från 2006:

Exempel bland de ca 10 000 nya orden ord är biffig, sunkig, blogg, domänförlust, sudoku, dissa, flippa ur, pierca, skatteväxla, sommarprata, överbelåna.

Samtidigt har ca 5 500 föråldrade ord strukits, bland dem ehuruväl, begråtansvärd, brackaktig, budoarstämning, förbrytarfysionomi, herdinnedräkt, kuskpojke.


FÖRBRYTARFYSIONOMI! Hahaha. Vilket fantastiskt ord. Synd att det försvann. (Och tur att det finns kvar i min bok från 1998.)

14 kommentarer:

  1. Jag älskar SAOL! Verkligen älskar. Jag har vanligtvis tre olika upplagor i bokhyllan, men till Norge tog jag inte en enda. Jag måste klara mig med nätversionen och e-boksversionen.

    Ordböcker är det finaste som finns. Och varje gång jag plockar upp en är jag bara så tacksam för att det finns människor som gjort dem. Funderat över varje ord och uttryck och sedan förlagen som tryckt upp dem i bokform. För jag vill kunna bläddra i dem och verkligen kunna se den där oändligheten av ord som finns. SAOL på nätet fyller förstås sin funktion, men jag tycker ändå inte riktigt om den, eftersom man bara ser en sida i taget.

    Lite synd tycker jag också att det är att budoarstämning försvunnit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det synd på en fin budoarstämning. Och ATT man kan älska ordböcker, ja. Det är jättekul att bara bläddra på måfå, och underbart att få reda i en ordfråga man inte är säker på.

      Det är nördigt. Och underbart.

      När kommer ni tillbaka från Norge?

      Radera
    2. Det är synd! Kanske vi måste börja använda ordet igen, så det kommer med på nytt. Vi återvänder i juli 2014. Så ni hinner bila hit i juni. Ni är hjärtligt välkomna. Jag tror nästan att Trondheim är paradiset på jorden.

      Radera
  2. Ehuruväl! Jag har en synonymordbok som jag fick när vi vann tv-programmet Språkbråk någon gång på 90-talet (hej nörd!), den är helt super!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, språkbråk, det låter som ett program för dig (och mig!) Jag har också en synonymordbok som jag har använt flitigt, numera använder jag faktiskt en elektronisk dito när jag skriver. Skulle ändå aldrig komma på tanken att göra mig av med synonymordboken. Den är nämligen min vän.

      Radera
  3. Begråtansvärt att så fina ord stryks! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite brackaktigt att bara vissa ord får vara med. (Om jag nu tolkar ordet rätt, jag tänker mig att det har med borgarbrackor att göra. Och det här kan man inte kolla upp på nätet längre eftersom ordet försvunnit!)

      Radera
  4. Jag blir alltid överraskad av att läsa om nyord som har tagit sig in i mitt eget ordförråd så pass omärkligt att jag inte själv uppfattar dem som nya, t.ex. sommarprata och blogg. Det är imponerande att någon har lyckats upptäcka dem i bruset och tagit med dem i SAOL. Men jakten på nyord kanske sker genom någonslags elektronisk genomscanning av texter, och inte så att de som jobbar på SAOL varje dag öppnar dagstidgningen och tänker "jaha, vad har vi för nya ord idag då?" :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så där är det. Det känns å andra sidan nästan underligt att ett så pass lokalt fenomen som sommarprat skall få ett offentligt ord. Men bra att det är rätt att använda det i skrift, tycker jag.

      Tror du ändå inte att svenska akademien sitter där med alla världens svenska tidningar och kollar läget? Jag tror i och för sig inte heller det, men tanken är svindlande och... trevlig.

      Radera
    2. Visst skulle det vara trevligt att föreställa sig alla tanter och farbröder på svenska akademien sittande med näsorna djupt i dagstidningar och tidskrifter. De modigaste kanske rentav kan läsa genom texter på det där som ungdomarna sysslar med, internät kallas det visst, och på så vis få nys om fenomen som bloggar! :)

      (De som verkligen är imponerande är dock de som arbetar på svenska akademins ordbok. Undrar hur det känns för arbetsmotivationen att veta att boken inte hinner bli klar under ens livstid? Och när den blir det får de börja om från a igen...)

      Radera
  5. Håller med Jolin: jag skulle gärna ta in lite budoarstämning nu och då. Kanske nåt att fixa till när familjen Slotte-Kasurinen kommit tillbaka från Norgelandet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Vi kan ordna en budoarfest i Jakobstad. Finns det nån lämplig, stämningsfull budoar man kan hyra in sig i?

      Radera
    2. Ja! Jag är med och Jakobstad passar bra. Vi säger början av augusti 2014!

      Radera
  6. För att inte tala om begråtansvärd... Underbara gamla ord! De finns nog kvar i min också för jag gissar att jag har upplagan före din :) Måste nog kolla i morgon. Kram!

    SvaraRadera