24 maj 2012

Jag och Mauno

Jag är född den sjätte december 1979. Att fylla år på självständighetsdagen har sina fördelar. Om man är bosatt i Finland, vilket jag är, är det en ledig dag. Alla flaggar. Och många kommer ihåg min bemärkelsedag.

Jag förknippar Mauno Koivisto med självständighetsfirandet eftersom jag i samband med min åttonde (och Finlands sjuttionde) födelsedag hörde att Mauno Koivisto var barnkär. Barnkär.

Det kändes som om jag plötsligt var sedd av rikets president. Jag hade ingen aning om vad presidenten gjorde (bara att han var landets chef, typ) men att få veta att han var barnkär gjorde hela skillnaden. Jag började tycka väldigt mycket om honom, eftersom han redan tyckte om mig. För jag var ju ett barn.

Så ända sedan dess har jag haft varma känslor för Mauno Koivisto. Och där ser man vad ett sånt där uttalande om barnkärhet kan föra med sig. En livslång, varm känsla för en person man aldrig, egentligen, haft något att göra med. Så vackert.

Fniss.

10 kommentarer:

 1. Jag fick äran att pussa Mauno på kinden under ett uppträdande för några år sedan. Det kändes stort, eftersom han varit den presidenten som hade ett skimmer över sig när jag var barn. Han verkade väldigt glad och hade en tindrande blick trots sin värdiga ålder. Kusin E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste det! Jag visste att jag inte bara hade inbillat mig. Precis så där skimrande som du beskriver honom upplevde jag min personliga myt om honom när jag var barn. (Och jag kunde ju bara DRÖMMA om att få träffa honom på riktigt... du din lyckans ost :) !)

   Radera
 2. Hihi, jaa jag kommer också ihåg honom som en ganska sympatisk president. Jag är född på 1. maj så när jag var liten kändes det också som om alla skulle fira för att det var _min_ födelsedag, inte för att det var 1. maj :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket praktiskt att fylla på en helgdag. Fast i ungdomen tänkte jag att det hade varit mer praktiskt att fylla dagen innan en helgdag, då hade man fått sovmorgon dagen efter en utdragen fest till födelsedagspresent.

   Radera
 3. :) Jag är född den 6 juni och det är Sveriges nationaldag. När jag var liten trodde jag att alla flaggade för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det försökte alla intala mig också, men jag gick aldrig på det, haha.

   Radera
 4. Jag tyckte också om Mauno. Dessutom brukade jag se honom på morgnarna då han promenerade genom vår stadsdel med sina adjutanter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag hade nog dånat av beundran om jag sett honom live!

   Radera
 5. Jag tyckte om Mauno för att han var/är? så lik min pappa. Jag skrev mitt livs första brev till honon men fick tyvärr inte svar. Tänk att få pussa honom! Ah! Själv har jag födelsedag på finska försvarets fanfest-dag, 4.6. Mamma sa att alla flaggar för att hag föddes och jag trodde på det rätt länge....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den födelsedagen närmar sig minsann med stormsteg och då skall jag krama dig!

   Radera