20 maj 2012

Adjö småbarnsår

För sex år sedan vann Lordi eurovisionen. Jag minns det väldigt bra eftersom jag var höggravid, hade gått fem dagar över tiden och var övertygad om att vår bebis aldrig skulle komma ut.

Till all lycka misstog jag mig. Följande morgon vaknade jag klockan sex av att det knep till i magen. När jag steg upp gick vattnet. Jag väckte Caj, men var inte säker på att det faktiskt var en förlossning på gång, hur skulle jag kunna veta det? Vi ringde BB och sa att vi kommer in, jag hann kanske ha fem värkar på den timmen det tog innan vi faktiskt var klara för avfärd. De var få, men gjorde rätt ont, vill jag minnas. Och efteråt fattade jag varför. Det gick nämligen, som det mesta i mitt liv (utom när jag joggar) med en väldig fart. Tjugo över nio, dryga fyra timmar efter att jag vaknat, hade jag en bebis i famnen. Så stort och så omvälvande.Vår skrynkliga lilla tös. Tyst och försiktig, pep bara lite när hon ville ha mat och tittade nyfiket omkring sig. Hon var nästan alltid glad, åt hela tiden och låg eller satt så gott som alltid i min eller Cajs famn under det första året.

Sedan dess har det hänt så mycket. Hon har fått en lillasyster. Hon har blivit betydligt mindre mild än hon var till en början. Hon vill helst att alla skall lyda henne och drar sig inte för att (försöka) bestämma över barn som är fem eller sju år äldre än hon själv. Hon är helt ljuvlig när hon blir ivrig över en idé hon har fått och kan, enligt egen utsago (och på riktigt också) tillverka vadsomhelst av lite papper. Hon läser som en fjärdeklassist, minst. Hon älskar att pyssla. Hon tycker om att sjunga. Och att höra sagor. Och att leka med Idun, som är hennes bästa vän.

Min älskade, förstfödda dotter. Vi ryker ihop titt och tätt eftersom vi är så likadana, vi har lika kort stubin båda två. Men vi förstår varandra så väl ändå. Vi kramas och skrattar och grälar och gråter. Så där som man gör i en familj.

Det är så väldigt spännande att få följa med ett liv från allra första början, och sedan vidare, vidare.

Imorgon fyller Lovis sex år. I övermorgon skall vi på besök till förskolan där hon börjar i höst. Just lade jag ut vår barnvagn till försäljning, den behöver vi inte längre, vi har inte behövt den på ett bra tag. Och Idun meddelade att hon blir vuxen om två veckor. Oj så tiden går.

Grattis Lovis!

Hipp hurra!

Vår sexåring

23 kommentarer:

 1. Vilken fin text om en härlig flicka! Grattis och Guds välsignelse till er alla!

  SvaraRadera
 2. Vilken fin text och vilka fina tjejer du har. <3 Stort grattis. :D

  Jag kommer alltid att minnas den där "var bor du lilla råttan"-videon! :D

  SvaraRadera
 3. Va va va va vav inte behöva en barnvagn längre?!. Goda kvinna du kan väl inte möjligtvis ha en släng av nån ovanligare förkylning?
  va va va va va tänker du? Bebis alltså. Be be be be bebbbbis.
  B Ä B i S A R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver inte just DEN barnvagnen :) Och inte just nu. Men det är på inga sätt så att vi bestämt oss för att det aldrig i livet blir flera barn.

   Radera
 4. Härlig beskrivning! Visst är det en gåva att få följa ett liv från allra första början och så vidare, vidare, det är det sannerligen! Hoppas ni får en fin solig majdag!

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Hurra! Vidarebefordrar hälsningarna!

   Radera
 6. Vad fint skrivet! Grattis till den söta Lovis!

  SvaraRadera
 7. Stort grattis till Lovis! Vi firar henne gärna nästa helg istället då vi kommer dit. Jag drömde annars inatt att vi cyklade i Jakobstad och att du plötsligt försa dig om att du var gravid igen. Jag blev förvånad eftersom jag i drömmen precis hade drömt att du sagt att du var gravid, och så var du det. Känns som om vi gått så långt vidare i familjerna nu att en ny graviditet på ett sätt vore som en förstagångs.

  Kram Lovis, och alla från Hanna och alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Vi är borta på fredag kväll, men på lördag kanske vi kan ha ett litet kalas? Gärna för oss i alla fall.

   Vilken metadröm, att du drömde att du hade drömt. Jag är INTE gravid, vet jag med all säkerhet, men du har rätt i att en ny graviditet för dig eller mig skulle kännas som en helt ny grej, det börjar vara så pass länge sedan sist.

   Radera
 8. Grattis till Lovis! :) Vad spännande med förskola till hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir jättespännande! För mig också!

   Radera
 9. Fint skrivet om vad som verkar vara en underbar flicka!

  SvaraRadera
 10. Grattis, grattis, grattis!

  SvaraRadera
 11. Och här sitter jag och gråter. Buähähä! Barnen växer så fort att man inte hinner med!

  Stort grattis till er tösabit!

  SvaraRadera