22 april 2014

Var börjar man?

Jag hade på något sätt siktat in mig på det som sker efter påsken. Efter påsk ska vi börja packa, sa jag. Och nu är vi här. Postpåsken har anlänt. Caj hämtade lådor från butiken. Det borde bara vara att börja.

Men i vilken ände? Vi bor ju fortfarande här i en månad till och det är svårt att förutse vilka saker vi kommer behöva ännu. Det här är mycket svårare än jag föreställt mig.

Vi håller i och för sig, som jag eventuellt har nämnt i förbifarten nån gång (hö hö), på att rensa och göra oss av med saker vi inte behöver. Det är en början. Men hur länge tar det sedan att flytta, så där på riktigt? Hur många dagar behöver man reservera för att packa ihop, tja, ett helt liv?

När jag bodde i Åbo flyttade jag ofta. Det tog en dag, inklusive packandet. (Eller kommer jag ihåg fel? Det tror jag inte) Jag blev en flyttexpert som hastigt och lustigt kunde packa ihop mitt bohag, flytta det, packa upp.

Men det är så annorlunda nu när vi är en hel familj.

Ha ni några jättebra flyttips? Ge mig dem! Please!

26 kommentarer:

 1. Mitt bästa tips är att plocka saker från ett ställe i en låda och skriva på vart det ska i nya huset,t.ex. Tallrikar ->kök. det sättet går det snabbt att komma i ordning på nya stället. Det VÄrsta du kan göra är att försöka få så lådor som möjligt och packa dom fulla av allt möjligt, t.ex. vinterkläder blandat med en elvisp och lite skarvsladdar.

  SvaraRadera
 2. Vi flyttade ju i september, och mitt bästa tips är nog att göra precis som ni gör: börja röja bort oönskade prylar i tid! Vi gjorde det lite halvhjärtat, men har fortfarande lådor med förmodligen oönskade prylar som borde gås igenom... suck! Eftersom jag inte ville bo i en öken för länge gjorde vi den slutliga packningen ganska snabbt, men innan det var det mycket som kunde packas, typ finporslin, mycket av leksakerna, ganska många uppsättningar handdukar & lakan och sånt. Saker man klarar sig bra utan en tid även om man inte direkt vill göra sig av med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag har jag packat fem lådor med böcker och en låda med utklädningskläder. Det tar emot att göra hemmet så kalt och otrevligt, men vad kan man, det ska ju packas ner förr eller senare och jag vill inte få packfnatt sista natten.

   Radera
 3. Börja med vinterkläderna. I köket tycker jag också det finns mycket man kan packa i förväg. Bokhyllan. Och precis som ovan rekommenderar jag varmt att skriva på både vad lådan innehåller och/eller vilket rum den ska till. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinterkläderna är tvättade och redo att packas! Bokhyllan satte jag igång med idag, som sagt. Och skriver på lådorna gör jag! BRA! Tack :)

   Radera
 4. efter att ha flyttat genom landet 2 gånger på alltförkort tid med alltför mycket skräp är mitt bästa råd att skippa bananlådorna och köpa riktiga flyttlådor. Det är mycket trevligare då lådorna håller ihop och går att rada på varandra. Dessutom har de handdtag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag kör nog med bananlådor, jag tycker de är tillräckligt bra. De är ju också lika stora och håller ihop. Få se om jag har ändrat mig efter den här flytten :)

   Radera
 5. Jag håller helt med föregående talare! Riktiga flyttlådor är så värt pengarna. Har man dessutom begränsat med utrymme i flyttbilen är lådor i samma storlek som går att rada på varandra helt guld värda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det blir bananlådor här i huset, så långt det bara är möjligt. Och som sagt kommer vi kanske ångra oss. Då lovar jag meddela att ni hade rätt!

   Radera
 6. Varje gång vi flyttar (inte så många de senaste åren tack och lov) har vi lovat oss själva att inte göra som vi brukar. Vi packar ner allt i köket enligt principen porslin i en låda, bunkar i en annan och så vidare. ISTÄLLET borde vi se till att ha en nödlåda: en uppsättning med allt som behövs akut, första dygnet, för alla i familjen. För annars står man där, lik förbannat, första morgonen i nya hemmet, och river upp tre lådor för att hitta osthyveln och kaffeburken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Kanske vi packar en låda med sistaminutengrejer, sånt vi använt in i det sista här hemma. Man kan nämligen föreställa sig att det man använder in i det sista också blir det första man behöver, eller hur?

   Radera
 7. Jag anser mig vara onödigt bra på att flytta vid det här laget. Har fått god erfarenhet från Lifvet de senaste åren.

  Här kommer mina tips:

  Börja packa undan ALLT som ni inte behöver den närmsta månaden. Ja, men vad är det undrar du kanske? Böcker. Töm hela bokhyllan. Det kommer att göra dig gott. Det tar fort, och du ser snabbt resultat. Vinterkläder. Allt utom kanske ett par uppsättningar handdukar, sängkläder och sånt. De mest onödiga hushållspryttlarna hör också hit. Extra kastruller, stekpannor. Lägg några lådor i barnens rum och börja kasta ner lite saker vartefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, böckerna packade, nästan alla. Och fy sjutton vad mycket damm det var på dem, det är nog länge sedan den bokhyllan blev städad. Jag skall fortsätta enligt dina, och er andras anvisningar. Mycket bra tips här! Tack!

   Radera
 8. Det lättaste är nog det du redan gör. Släng och gör dig av med grejer. Det är enklast så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Jag älskar att äga mindre saker hela tiden. Nästan så jag tror jag skulle passa som asket (tills jag packar böcker och tyger, då inser jag att jag är allt annat än just det)

   Radera
 9. Mitt bästa flyttips? Don't do it!!!

  Nå nä skoja ba. Jag har vår senaste flytt i alltför nära minne. Den var min värsta flytt hittills, mycket avskräckande. De största fel jag gjorde var (du kan se detta som omvända tips) 1. Jag samlade på mig sjukt mkt loppisgrejer under de år vi bodde på ett ställe. 2. Jag insåg inte vidden av mitt samlande. 3. Jag gjorde ingen radikal utrensning innan flytten.

  Det enda jag gjorde rätt var att 5 år tidigare välja en tålmodig partner som kunde genomlida flytten och fortsätta leva med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det första var ett skämt ligger det något i det. Att flytta lär vara med i topp tre över traumatiska och stressfyllda situationer. De andra två är att nån nära anhörig dör, eller att man skiljer sig. Hmm....

   Radera
 10. Vi flyttade nyligen och det var tungt! Och jätte svårt att veta vad man kunde packa ner innan sista dagen! En sak som funkade ganska bra var att jag satte in två lådor och en sopsäck i vardera barnets rum och bad dem att själva gå igenom sina saker och kasta det de inte ville ha med sig. Det som kunde ges till loppis satte de i en låda, det som skulle med i andra lådan och det som skulle slängas i sopsäcken. De slängde bl.a. en massa teckningar och använda målarböcker. De tyckte om systemet, men klart att de också behövde lite hjälp. De sporrades mycket av att själva få skriva på lådorna vad de innehöll och vems de var.
  För mig själv funkade det att helt enkelt vara riktigt rå: gå in i ett rum, öppna en skåpdörr och helt enkelt utan att blinka flytta saker från hyllorna in i lådor o skriva på. Utan att tänka. Då blev det gjort.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt jag tänker vara domare och slänga en massa av barnens alster, helt enkelt för att de vill spara så mycket mer än vi kan och vill ta med oss.

   Metoden att bara packa utan att tänka tror jag däremot hårt på. Den linjen ska jag anamma!

   Radera
 11. Vi flyttade till Åland för snart 3 år sen. Vi = jag o sambon, inga barn att tänka på. Så för oss gick det mycket bra att flytta sängen ut i vardagsrummet och alla lådor vi packade åkte in i sovrummet. Det blev vårt lager, speciellt de sista veckorna. Alla små pryttlar o prydnader o krukor o sängkläder o böcker o fotoalbum o skor o jox.... Man skapar sitt eget system :) // Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror vi kommer använda vardagsrummet som lager. Det är nog en bra idé att hålla packade och opackade grejer skilt så man inte börjar rota i sånt man redan har gått igenom.

   Radera
 12. Hej, jag har ett mentalt flyttips! Som jag alltid använder mig av då vi flyttar. Dvs jag STRUNTAR i att jag flyttar. Jag bara gör det. För nåt måste man ju ändå göra med sin tid. Ignorera det. För det händer ändå. I frid. / Hanna K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag har så stort behov av planering och kontroll när det gäller sådana här saker att jag nog VILL ha en plan innan jag börjar packa. Och nu tror jag att jag har det. Det är bra.

   Radera
 13. När jag flyttade senast lät jag mig inspireras av Onekligen-bloggen och numrerade alla lådor samt skapade ett tillhörande flyttdokument på datorn. I dokumentet stod det vad alla lådorna innehöll, enligt nummer. Det var mycket praktiskt, bortsett från att det där sista ändå packades kring midnatt natten före flyttbilen skulle avgå i mycket arla morgonstund och då var jag så pass fed up på flyttpackandet att det sista blev lite hipp som happ. Nästa dag typ grät jag i hunger och uppgivenhet när jag inte kunde hitta osthyveln och därmed inte kunde stilla hungern med en så enkel sak som en smörgås. Tycker därmed att Karins tips om en nödlåda med det mest livsnödvändiga är en väldigt bra idé!
  Ett annat tips: Samla alla möbelskruvar och liknande i en påse per möbel och lägg alla påsarna i samma låda, tillsammans med de verktyg som behövs för att sätta ihop möblerna igen.
  Och ännu ett: Ta hjälp av folk, i synnerhet när saker ska bäras ut till och in från flyttbilen. Håll flytthjälpen (och er själv) på gott humör med snacks och vätska under flyttandets gång, så känns det bättre för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag läste om det där systemet, men jag tror vi kör på det hederliga "skriv på vad lådorna innehåller-systemet". Det har funkat förr och fungerar nog fortfarande.

   Många bra tips o övrigt. TACK!

   Radera