29 april 2014

Klaffar

Det mesta börjar falla på plats nu, så här en månad innan vi flyttar. Alla våra hönor (utom tre som ska ingå i hyresförmånerna och en som vi kanske ska äta upp) är sålda. Vi har hittat en bostad i Mariehamn (fast vi har inget kontrakt ännu), ett litet tvåvåningshus med utomhuspool en halv kilometer från centrum, nära en lågstadieskola som lär ha ett fantastiskt skolbibliotek. Och i dag har vi kommit överens om detaljerna kring hyreskontraktet med våra hyresgäster. Det enda som är lite oklart är HUR vi ska få ner alla saker till Åland. (Har nån en släpvagn att hyra ut några dagar, måntro? Eller tips på andra alternativ?)

Jag måste verkligen berömma internet, det är tack vare sociala medier (och främst alla snälla människor) som detta har ordnat sig så bra. Allt har bara löst sig på fantastiska sätt. Tänk så fint.

Det är bara det här packandet kvar nu då. Efter första maj börjar vi på allvar, har jag tänkt. Boklådorna har jag redan packat om en gång. Haha. De kommer förmodligen förbli de mest omsorgsfullt packade lådorna under hela den här flytten.

11 kommentarer:

 1. Släpvagn? Nä, tänk lastbil. Hyr en lastbil/flyttbil. En bra tumregel är att ni kommer att ha minst lika många flyttlådor som ni har kvadratmeter. Så om ni bor på 100 m2 så räkna med 100 lådor.och så lite möbler har ni väl också? Lycka till med resten :)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, vilken bra men jobbig tumregel. Ja, vi måste nog ha nåt större än släpvagn, men vi funderade på att komplettera med en släpkärra ifall det inte ryms i en stor paketbil...

   Radera
 2. Jepp, hyr en flyttbil, men kolla måtten så att ni inte hamnar på lastbilsstorlek på båten - då blir det dyrt! Vi "brukar" hyra den mindre modellen. Mycket praktiskt är också att ta en random förälder med på flyttresan, som sen tar bilen tillbaka till Österbotten. Annars får ni ränna av och an (resan tar tretton timmar en väg...) mitt i flyttkaoset. Inte kul.

  Alternativt gör ni tvärtom. Någon reser till Åland strax innan flytten, hyr bil, kör upp, ni packar i allt och så åker ni ner. Men jag har en känsla av att det är billigare att hyra bil i Österbotten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyrt verkar det bli redan med en mindre flyttbil, tycker jag. En random förälder eller kompis ska vi också försöka få med oss så vi är fler om att köra och bära grejer, samt att returnera bilen sen då (det känns lite knepigt för mig att åka tillbaka till Österbotten i sällskap av tre barn och en paketbil...)

   Radera
 3. Lycka till med packandet och flytten!

  SvaraRadera
 4. Hyr lastbil från Ö-botten! Det är aaaapdyrt här på Åland.... Det kostar nog pengar ändå, snormycket! Fast i o för sej, vi hyrde lastbil inkl. all flytthjälp i båda ändor, alltså en flyttfirma. Från Borgå - Åland via Åbo betalade vi 1500€. Priset är inkl. rabatt, för flyttkillarna blev kvar på ön sen o doka med någå kompisar :) Inget billigt nöje att flytta hit, nej! Men ack så roligt!!! // Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, billigt blir det ju inte. I morse tänkte jag faktiskt på hur lockande det verkade att anlita en flyttfirma. Jag tror jag måste kolla vad det kostar härifrån.

   Radera
 5. Så spännande så! Tänk att vissa vågar! Åland är ju så fint också! Har släkt där och kunde bra tänka mig att bo där.. fast så ör sambon helt finskspråkig, är inte säker på om det sku vara så pop. Fast tidigare brukade han åka dit och klättra om vårarna, så nåt sku han säkert också hitta på att pyssla med.
  Lycka till med packandet och flyttandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Melli! Kanske ni kommer efter sen :)

   Radera