13 april 2014

Rensrapport

Vi börjar närma oss 10% av vårt mål. Vi har alltså sorterat bort kring 500 saker i dagsläget. Det är fortfarande alltför lätt och fortfarande märks det väldigt lite.

Just nu har vi ett loppisbord. Det går ganska bra. Men det är underligt, för egentligen är det ju inte som om vi skulle sakna varken sakerna eller pengarna om vi bara gav bort alla grejer (i motsats till bara det mesta) Ändå känns det som om vi verkligen vill sälja en del saker bara av princip, fast det kostar, fast det är rätt jobbigt med det där loppisbordet och fast det som sagt skulle vara mycket enklare att bara ge allt till välgörenhet.

Å andra sidan, nog kommer vi dit än. Om en vecka för vi säkert resten av alla sakerna till Åldringsvännerna eller till Missionsstugan.


Är det förresten nån annan som håller på att rensa?

(Är det förresten nån annan som tycker det är en sjuk verklighet vi lever i där vi organiserat måste göra oss av med saker för att vi annars nästan drunknar i dem?)

8 kommentarer:

 1. Jodå... Här rensas också... Men har inte hunnit blogga om just det just nu... Det kommer... Skönt bli av med grejer... Det frigör energi... Men skrämmande vad mycket saker man har... Fast jag rensat mycket redan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att rensa vidare. Det gör vi. Det är skönt.

   Radera
 2. Bloggade om det i dag faktiskt. Precis innan jag kom hit. :)

  http://charlottehitochdit.wordpress.com/2014/04/14/det-har-med-att-stada/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste det! Ungefär exakt samtidigt som du kommenterade här (kändes nästan lite mystiskt att få och ge kommentarer i realtid!)

   Radera
 3. Jag kommer från en familj där "det kan vara bra att ha i framtiden" var mottot, med andra ord vadade vi i saker. Bokstavligen alltså. Inte så att vi skulle passa i de där tv-programmen där folk har pizzakartonger upp till taket, men stundvis var det faktiskt svårt att röra sig utan att stiga på plastpåsar och bråte. Urk. Aldrig. Mer. Det är en process som måste få ta sin tid. Och man kommer aldrig att bli färdig, för saker försöker alltid smyga sig in i ditt hus(tänk bara på jul och födelsedagar). Men när du inser att det är DU som bestämmer om de faktiskt får komma in och stanna blir det mycket lättare. När köpsuget hoppar på mig brukar jag snabbt söka fram Miss minimalist-bloggen. Eller så tittar jag in på The Zero Waste Home, mycket nyttigt kommer hon med, den damen. ( För fem år sen skulle jag verkligen inte ha förstått mej på henne, men nu tyckte jag att hennes blogg och bok är jättebra.)I mitt nya hemland har jag ett konstigt problem, nämligen att loppisar är ett halvt okänt begrepp. När jag frågar nån vart man kan föra använda saker som man inte vill ha längre brukar de säga: Ah, alltså du menar typ ett antikvariat?... Ehh nää, det menar jag inte. Tror inte Ikea-prylar klassar in som antikviteter... Svaret här är tydligen att dumpa allt i vanliga skräpet(man ser tv-apparater, soffor, madrasser och allt möjligt annat instoppat mellan glas- och pappers-containrarna längs med vägarna. Smidigt...!), men så kan jag ju inte göra heller... Åtminstone har jag kommit till ett läge där huset(för det mesta) är lätt att städa och kläder och saker ryms in i skåpen. Leksaker hålls på en hanterbar nivå. (Tur att jag ändrade inriktning medan barnen ännu är små!)Det här tycker jag är bra att tänka på: Om saker inte får plats och det är svårt att stänga klädskåpsdörrar är lösningen ALDRIG mera förvaringsutrymme. Ursäkta svadan, men jag tycker det här är ett så väldans intressant ämne och tydligen ett aktuellt nutida-problem också! Heja heja, fortsätt rensa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bloggtipsen, kände inte till någon av bloggarna tidigare. Jag håller absolut med om att det aldrig är en bra lösning att skaffa mer förvaringsutrymme, det ger en bara tillåtelse att dra på sig mera skräp. Jag är precis lika engagerad som du (i tanken i alla fall) så svada på bara :)

   Radera
 4. Jo jag håller med om att det är konstigt, har en bild av mig själv att jag är en rätt så "ickematerialistisk" jämfört med medelfinnen idag.... men kom nog fram till att jag levt i förnekelse efter att jag rensat våra klädskåp och gömställen för att ställa till ett loppisbord..... höll på att svämmas över av saker! Blev lätt illamående och förde bort en hel del, men känner ändå att vi har ALLTFÖR mycket saker! Det är sjukt hur man blundar för sitt eget köpbeteénde!

  Rensar som bäst inför en flytt, jag med. Det vore gott att flytta en gång i året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Jag hade så mycket mindre saker när jag studerade och flyttade hela tiden, för jag visste ju att jag måste packa ner allt jag skaffade. Men nu, efter sju år i samma hus, har en massa grejer smugit sig på. Och nu vill jag bara slippa det mesta!

   Radera