29 juni 2013

Nu känns det

Så där. Nu minns jag hur det kan vara att ha småbarn. Edda sov dåligt redan natten till i går, och i natt har hon varit vaken mellan tre och sju ungefär, och haft ont i magen. Hon har inte skrikit och gråtit utan gnällt, stånkat och stönat och haft det tungt, stackaren. Visst, det skulle kunna vara värre, men det är alldeles tillräckligt uttröttande så här, både för oss och för henne. Jag tittar i kors just nu och påminner mig om att även om det skulle vara så här varje natt nu kommer det att gå över till sist. Det hjälper pyttelite.

(Och så undrar jag i mitt stilla sinne om hennes magproblem möjligen kan ha att göra med all pätkis jag har tryckt i mig de senaste dagarna. Det är så himla gott, men antagligen inte värt det.)

12 kommentarer:

 1. här kommer ett besserwissertips:

  Ät bovetegröt och hirs och mycket sånt som glutenallergiker äter.
  Med våra babysar har det varit just exakt sådär att jag fått grym himo på typ vit choklad och tryckt i mej av det för att hållas vaken och för att det är så gott och resultatet har inte låtit vänta på sej. Stön och stånk och magknip just i dom där veckorna.
  Värt att testa glutenallergikernas menu för en vecka eller två.Len och mjuk mat.
  Och tips nr två: Massera fotsulorna och rulla pärletårna och massera lätt hela lilla kroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är goda tips, Minna, och jag känner mig absolut nödgad att följa dem. Tack!

   Massera fötterna och den lilla bebiskroppen har jag provat. Hon mår bättre av att vara upprätt, så sjalen är i flitig användning, men jag tror nog att det bästa är att sluta med chokon och sötsakerna och försöka äta bättre. Och nu minns jag plötsligt att Idun reagerade lika i samma veckor efter att vi tryckt i oss en massa choklad i samband med en Harry Potterfilm. Jag är tydligen lite trög med att lära mig av mina misstag...

   Radera
 2. är man Pätkisoman så är man :) Fast inte vill jag ju att lilla Edda ska ligga vaken och stånka för den skull.
  /Ann-Pann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag anade att du skulle förstå min svaghet, Ann :) Men nä, jag får tänka mer på Edda än på mina egna snålheter den här gången...

   Radera
 3. Krafter och välsignelse till er alla! Det är vist att kolla vad du äter. Några av våra barn har haft känslig mat och jag har varit tvungen att fundera på mina egna matvanor (typ kryddor, lök, choklad, rågbröd, äpple,ärter) Och det har nog varit värt all möda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt, det är nog säkert värt mödan. Synd bara att jag tycker så mycket om godis :) Jag får kämpa lite. Jag skall försöka äta riktigt nyttigt nu de kommande dagarna så kanske det reder upp sig!

   Radera
 4. Och mitt tips till stönande och stånkande, om barnet har luft eller annat i magen. EC! Alltså hjälp Edda utföra behoven i lavoaren/byttan/pottan. Det finns en hel del info om ställningar och så på nätet. Med den yngsta började jag med det redan på sjukhuset för att hjälpa mot onödigt magknip. Babyn fattar ju sjukt fort vad man väntar sig att hen ska göra där då man håller i rätt ställning (och möjligtvis säger pssss eller nåt liknande samtidigt). Vi körde lightversion, alltså använde tygblöjor men vid blöjbyte eller om man såg/hörde att det var nåt på gång (som då luft i onödiga mängder) höll vi de två yngre ovanför lavoaren så magen tömdes lättare. Sparar på blöjor och mest av allt nerver och smärta för den lilla.
  Hoppas magknipet ger med sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. HÄR märker jag genast en nackdel med att ha gjort på ett visst sätt med de andra barnen, jag blir alldeles matt vid tanken på att sätta mig in i något nytt :) Jag tror i teorin på det där sättet, men alla våra barn har varit mycket diskreta och oförutsägbara när det gäller att uträtta sina behov, så det känns som ett stort projekt. Men jo, om det inte reder sig med att jag äter bättre kanske det här är nästa steg...

   Radera
 5. Jag läste detta inlägg och blev väldigt sugen på pätkis så jag gick och köpte en påse :) Tänkte att jag ska passa på nu innan bebisen kommer ut och får ont i magen :) Hoppas på bättre nätter för dig och Edda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tänkt! Hördu är ni här i trakten i sommar? Kom gärna på besök!!!

   Radera
 6. Urk! Nu minns jag frustrationen efter förlossningen, för bövelen, inte ens nu är man fri att äta det man vill! Huj det var en hemsk insikt när man väntat på lite frihet efter den långa graviditeten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag vet. Det är så frustrerande. Fast ganska hälsosamt. (ändå blev jag just tvungen att testa lite glass för att se om hon sover dåligt av det också... Ingen vits att lämna bort goda saker ifall det inte behövs.)

   Radera