30 augusti 2011

På begäran av Sara: goda allmänna livsråd

Jag har levt ett ganska stillsamt, snällt men ändå oerhört intressant liv. Tryggt och intressant, spännande och kreativt. Om jag hade varit med om ett hejdundrande galet, vilt liv on the edge kanske mina råd skulle se annorlunda ut. Mina viktigaste lärdomar är ingalunda stora filosofiska tankar som ingen tänkt innan mig, men de är viktiga. Here goes:

Ta dig själv på allvar. Om du inte gör det gör ingen annan det heller. Om du inte tycker om dig själv kan du inte ta till dig att andra gör det heller.

Var ärlig. Det är min stora sanning i livet. Inte så att man nu går och trottar förolämpningar i fejset på folk, men man skall säga hur man har det, man skall säga till om man blivit ledsen över något, man skall reda ut saker. Gör man inte det kan det bli väldigt mycket värre sedan.

– Med anledning av ovanstående råd vill jag påpeka vikten av att omsorg när man levererar ärligheten. Var snäll. Välj dina ord och lyft inte fram en poäng på någon annans bekostnad.

Prata inte skit om folk. Få saker är så dåliga för moralen som att finna gemenskap kring förakt, hån eller hat. Vilka goda saker kan växa ur en vänskap som behöver gödas med skitprat för att hålla? (Fast i och för sig låter det ju logiskt att göda något med skitprat. Nå, bortse från det, för det är inte logiskt, inte alls)

Gör saker du njuter av. Pengar är verkligen inte allt, att jobba mycket för att få en jättebra lön är sällan en klok investering. (Om du inte älskar att vältra dig i lyx, märkeskläder och åker limousin för jämnan förstås. Om det är det du njuter av kan det vara svårt att bortse från pengarnas betydelse. I så fall är mitt råd: skaffa dig ett mer hållbart intresse.) Du blir bara utbränd och känner ett krav att konsumera massor för att kompensera den tid du sätter på jobbet. Och: om du är van att få precis det du vill ha när du vill ha det slutar du värdesätta saker och upplevelser.

Vänliga hälsningar
Dalai Malin
8 kommentarer:

 1. väldigt goda råd, dalai malin (HAHAHAHAHAHHA!). jag nickar ivrigt till varenda ett av dem!

  SvaraRadera
 2. Instämmer!

  Om man ännu får önska nåt du kan skriva om så skulle jag gärna vilja veta hur du arbetar när du skriver dina böcker?

  SvaraRadera
 3. Det där med att inte prata skit om folk är nog en viktig sak tror jag. Väl talat!

  SvaraRadera
 4. Fina saker!
  Jag tror speciellt mycket på den sista - att man ska göra saker man njuter av och tycker om. Så långt det bara är möjligt.

  SvaraRadera
 5. Bra att vi är överens, allihopa!

  Och kul att du hälsade på i min blogg, Filten. Vi kom aldrig och seglade mer i sommar, men kanske nästa, det var en ärligt menad plan i alla fall (bara du inte tror att vi är otursförföljda)

  SvaraRadera