31 augusti 2011

På begäran av Lina: Hur jag gör när jag skriver böcker

Jag har bara skrivit en som är helt färdig och en som är ganska färdig men inte antagen av förlaget, så jag har inte så där himla mycket erfarenhet. Men de jag har skrivit har jag skrivit ganska rakt upp och ner, från början till slut, sedan har jag petat in något nytt kapitel här och var, strukit en massa och tagit bort onödigheter.

Det jag verkligen lärt mig är hur mycket av skrivandet som bara måste ske av beslutsamhet och envishet. Sällan är jag inspirerad att sätta mig ner och skriva, men när jag väl är igång går det ganska lätt och är roligt, och efteråt känns det bra. Dessutom kommer de där stunderna av flow, när berättelsen vecklar ut sig själv och jag bara häpet får följa med i händelseförloppet utan att ha en aning om hur det gick så där.

Utom ikväll då. För ikväll har jag fastnat, jag vet inte hur jag skall gå vidare i den text jag nu har på gång, den är något helt annat än jag har skrivit tidigare och hela mitt inre skriker bara "jag kan inte, jag kan inte", men jag framhärdar. Fast jag aldrig skulle skicka in det (det är dessutom oändligt långt från att bli färdigt, det är en väldigt ny text) skall jag försöka åstadkomma något annorlunda den här gången. Att bita ihop och skriva vidare är det enda sättet att ta reda på om jag klarar av det.

2 kommentarer:

  1. VAD är det du skriver på nu? jag blir supernyfiken! kommer jag att få läsa om det i ett brev, kanske?

    SvaraRadera
  2. Kanske du får läsa om det i ett brev, ja! Snart skall jag skriva till dig, man vet aldrig när!

    SvaraRadera