4 oktober 2013

Sömn och snilleblixtar

Våra drygt tre smekmånader verkar lida mot sitt slut. Edda är hungrigare, vilket resulterar i tätare amningar om nätterna. Det är fortfarande helt acceptabelt, men jag är ändå trött: hon somnar vid halv åtta, äter första gången mellan 24 och 03 nån gång och andra gången mellan 05-07, vilket i värsta fall resulterar i en kraftigt rumphuggen natt. Och eftersom mitt sömnkonto fortfarande ligger rejält på minus från min sömnlösa graviditet blir jag fort obehagligt trött. Snark.

Sen trodde jag ju då att jag har blivit vis av år och erfarenhet, och att jag därför skulle prioritera klokare den här småbarnstiden. Visst, jag går och lägger mig lite tidigare än jag vill (annars skulle jag kanske hallucinera av utmattning om dagarna) men sover jag när bebin sover? Nej, det gör jag ej. Jag skriver. Jag läser. Jag facebookar.
Jag hade också trott att jag skulle företa mig hurtiga barnvagnspromenader. Gör jag det? Nej. För när Edda sover vill jag passa på att göra saker jag inte får göra oavbruten annars, som att skriva, läsa och facebooka. På allvar kanske jag måste ta en bloggfri månad i november, det var rätt i skönt förra året vill jag minnas, och om resultatet blir lika lukrativt som förra gången (när jag skrev ett sedermera prisbelönt manus) känns en internetnedtrappning rätt lockande.

Idag somnade Edda för sin första dagslur redan klockan 08.00, men sov oroligt och vaknade till med jämna mellanrum, så jag tog för en gångs skulle en promenad med henne och hälsade på hos min gamla kollega Anders. På vägen dit lyssnade jag på en podcast (Allt vi säger är sant, en podcast om ungdomsböcker, helt i min smak alltså) men på vägen hem fick jag stänga av eftersom jag plötsligt fick en snilleblixt. Jag håller på med tredje boken om Patrik och Irene, och har fastnat på en person som jag hemskt gärna vill ha med i storyn men som jag inte får in på ett logiskt sätt. Och PANG, plötsligt fick jag klart för mig varför hon finns med i berättelsen och hur det kommer sig att hon gör som hon gör. Det är en mycket rå och oslipad idé, men jag känner att jag är något bra på spåren.

Jag älskar snilleblixtar.

Annat då? Jag målar om lite i husvagnen. Trycker tyg för första gången på länge. Och just skrev jag ut ett 10 sidor långt utdrag från ett annat manus jag håller på med, det skall jag skicka till min handledare Taivassalo eftersom vi har vår första handledarträff om några veckor. (Pirrigt.) På eftermiddagen skall jag baka bröd och bullar (det är kanelbullens dag idag! obs!) och kanske göra Boeuf Bourguignon för första gången i mitt liv.

2 kommentarer:

 1. Härligt att personen hittade sin plats i berättelsen!
  Det är nog viktigt att du tar hand om dina egna behov t.ex. att vara ute och promenera ovh att sova tillrävkligt mycket. Så jag tror att en bloggpaus kunde vara nyttig fast vi läsare kommer att sakna dig :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är viktigt, men inte alltid så lätt, har just en mycket ansträngande helg bakom mig eftersom jag vill gå på skrivkurs trots att jag är småbarnsmamma...

   Radera