10 oktober 2013

Icke-pedagogen Klingenberg till er tjänst

Barnen har börjat i en hästklubb (alltså en sån där med ett fantastiskt öppningserbjudande som man tänker att man tar bara för att det är så bra för att sen avboka hela prenumerationen, bara att man glömmer det månad på månad och harmas varje gång man får ett nytt paket i postlådan. Ett sånt.) Idag fick de sitt välkomstpaket där det bland annat fanns en del information om hästar. I synnerhet begreppet valack orsakade huvudbry och jag fick lov att snabbt försöka förklara varför man kastrerar hingstar.

Lite senare gapskrattade Lovis alldeles hysteriskt åt något som Idun sa på vinden. Idun skrattade också men framhärdade: "Mamma SA faktiskt att om pojkhästar är vilda rycker man bort deras snoppar."

Och visst. Summa summarum var det väl ungefär det jag sa. Baserat på det jag förklarat där i hasten mellan kakdekorationerna och panikstädningen (hon hade sexårskalas för sina förskolekompisar idag) fick hon en bild av att vildheten sitter i snoppen och att det bara är att knycka bort den i farten om nån pojkhäst är lite väl busig.

Jag tror jag fortsätter hålla mig borta från att undervisa. Och jag hoppas barnen aldrig får för sig att man kan tillämpa samma princip på människor som på hästar.

9 kommentarer:

 1. Ha ha! Ljuvligt. Helt freakin fantastiskt Malin. Jag tycker du ska undervisa mer. Och gärna höra hur kunskaperna utfaller. Det där var bästa på länge. Tack. Kan du förklara kastrat som nästa?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att du har fullkomligt rätt, Malin. Vildheten sitter definitivt i hormonerna. Här hemma märker jag en tydlig skillnad i vildhet. Låt oss säga att det inte är flickan som ibland skulle behöva en hel hästhage att kuta runt i... ;) (Och nu har jag inte hästar, det är mänskliga barn jag talar om, så denna mycket pedagogiska teori stämmer på annat än våra fyrbenta vänner...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja beträffande människor väljer jag nog hellre att titta på personen än på könet, av princip. Vill inte ha förutfattade meningar...

   Radera
 3. Det här var dagens bästa! Tack!

  SvaraRadera
 4. Hahaa, frustar som en gammal häst! Men det där med att komma på de rätta förklaringarna är super svårt. Vår blivande 4 åring har börjat fråga om döden, och har så svårt att veta vad jag skall säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Döden är nog inget man ska förklara lika snabbt som hästkastrering. Men det är viktigt att prata om!

   Radera