26 oktober 2011

Fantasy

Jag gillar fantasi. Jag tycker om berättelser där gränserna är lite flytande, där berättelsen inte tvingas in i de normala ramarna.


Jag läser en hel del fantasy. Mest på engelska. Ofta om vampyrer. Jag har nyligen läst en riktigt rolig serie av Molly Harper, som jag rekommenderar, den är inte så våldsam och blodig som vissa serier kan vara, utan mera rolig. Som chick lit med en vampyrtvist.


Just nu håller jag på att läsa Döden på en blek häst av Amanda Hellberg. Jag halkade in på Amandas blogg via Maria Turtschaninoff, som tipsade om hennes lista på vad man skall tänka på om man vill bli barnboksförfattare. Maria har skrivit en liknande lista. Båda är mycket upplysande, informativa och inspirerande.

Hursomhelst: jag hade inte hört om Amanda tidigare men beställde hennes bok och den är bra. Mycket välskriven. Obehaglig. Spännande. Fängslande, men inte på det där sättet att man vill kasta sig in i den och läsa ut den på en gång utan mera så man vill dra ut lite på läsandet, njuta. Och det är ovanligt för mig!

Många av mina vänner som läser en massa tycker inte alls att fantasy är intressant eller viktigt. Då känner jag mig nästan lite barnslig som verkligen går igång på sådant som inte skulle kunna hända i verkligheten, istället för att bli till mig över politiska biografier eller antologier om ensamstående pappor i Stockholms förorter eller djupgående intervjuer med Indiska yogis på fyrtiotalet.

Några av vännerna säger att de känner att de missar något när de inte läser fantasy. Att det är synd att det finns hela världar som är stängda för dem.

Vad tycker du om fantasy? Hurudana böcker läser du helst?

5 kommentarer:

 1. Jag är fullkomligt ointresserad, det är nog det att jag inte kan relatera till det jag läser.

  SvaraRadera
 2. Jag är ju klassisk fantasy-nörd som började tidigt med allt Tolkien skrev. På senare tid tyckte jag om Neil Gaiman och Terry Pratchett, och en serievärld jag varmt kan rekommendera är Jeff Smiths "Bone".

  Har också blivt mycket överraskad av hur mycket jag har tyckt om de ryska klassikerna av Tolstoj, Chehov och Dostojevski.

  SvaraRadera
 3. Jag läser gärna fantasy, men inte all fantasy. För mig är det inte fantasyn i sig som är det viktiga - att en berättelse utspelar sig i en annan värld än vår egen eller att man t.ex. använder sig av magi är inte intressant i sig. Det intressanta är hur man utnyttjar det här elementet i berättelsen. Vad kan det göra för berättelsen som inte en strikt realistisk omgivning kan?

  Jodå, jag har läst min Tolkien, och det var en läsupplevelse (om än inte sådär monumentalt stor som den blir för vissa). Fast numera är jag kanske allra mest svag för den typ av fantasy som använder sig av vår egen värld men plockar in fantastiska element i större och mindre grad. Turtschaninoffs Underfors tyckte jag till exempel var fascinerande, likaså Tidsresenärens hustru om man får kalla den fantasy. Harry Potter-böckerna gillar jag också - i synnerhet de tre första när allt ordnar sig i slutet. (Läser Potter mer för alla roliga detaljer i Hogwartstillvaron är för striden mellan det Onda och det Goda.)

  En av mina största fantasyfavoriter är Lene Kaaberböls Skämmarserie. Den tycker jag är ett så bra exempel på hur man kan använda fantasygenren för att förstärka sånt som egentligen redan är bekant för oss - i det här fallet människans förmåga att känna skuld och skam, och att skapa och dela fantasier och visioner.

  SvaraRadera
 4. Nej, jag är ingen fantasy-fan. Har försökt många gånger att läsa Tolkien, för att jag tycker det hör till allmänbildningen, men det har alltid lämnat. Jag tycker om böcker av t.ex. Marian Keyes och Dorothy Koomson. Lättsmält, underhållande. Ibland kan jag tycka om rafflande böcker t.ex. av Dean R. Koontz. Böcker som jag skäms för att jag tycker om är Virginia Andrews. Jag har sträckläst dom alla. Böcker som jag önskat inte ska ta slut är t.ex. Viveca Lärns Saltö-böcker.

  SvaraRadera
 5. Son nån här ovanför också skrev så gillar jag med Terry Pratchett, men jhag har aldrig tänkt på att det är ju fantasy, så fantasy som det kan bli. (Där har man döden, dvärgar, varulver mm). Men däremot är de helt fantastiskt underhållande böcker. De är roliga! sjukt roliga. Läs dem. Särskilt gillar jag boken Mort. (Den handlar om en pojke som ska växa upp för att ta över jobbet som Döden när han blir stor.) den är lustig.

  SvaraRadera