6 mars 2012

On demand: Ett gott vegetariskt recept

Emma bad om ett gott vegetariskt recept som barnen gillar. Här kommer vårt bästa recept på vege-lasagne, vi gör den minst varannan vecka. Lätt och snabbt. Och GOTT. (Jag fick receptet för kanske tio år sedan i ett kuvert av min vän och Lovis gudmor Johanna, så om du läser det här kära JR, tack skall du ha!)

GRÖN LASAGNE
1 msk olja
3 purjolökar/3 gula lökar
4 tomater/1 burk hela tomater
1/2 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk torkad basilika
9 lasagneplattor
500g grynost
2 dl riven ost

225° 30 minuter
Skölj och strimla purjolöken/skala och grovhacka löken (vi har alltid använt purjolök, så jag vet inte hur det blir med vanlig lök). Fräs i oljan i en stor gryta tills den blir mjuk. Skär tomaterna i bitar. Rör ner tomater, tomatpuré, buljong, grädde, salt, peppar och basilika. Koka upp.

Varva grönsakssås, lasagneplattor och grynost i en ugnssäker form. Avsluta med sås och strö ost överst (jag brukar ibland lägga i osten först 10 minuter från slutet av ugnsvistelsen, så bränns den inte lika mycket). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Mums! Jag lovar!

3 kommentarer:

 1. Det skall jag prova snarast. Låter gott! En fråga: Skall det verkligen vara tre hela purjolökar i? Det är ju väldigt mycket det. /E

  SvaraRadera
 2. Skulle gärna testa, men grynost?!? Jag kan inte med grynost! Därför måste jag fråga om den smälter i processen? Då kanske det sku gå./ Netta

  SvaraRadera
 3. E: japp, tre purjolökar skall det vara. Ibland tycker vi också att det är lite i överkant och kör på två. Men senast igår gjorde vi en lasagne på tre purjolökar och det blev utmärkt!

  Netta: Den smälter... lite. Grynen är nog kvar, men det smakar inte alls så där som rå grynost gör, så ge det en chans!

  SvaraRadera