12 februari 2013

Fasta!

Jag har ätit två fastlagsbullar. Båda var från samma ställe och smakade ytterst delikat. Men nu är jag mätt.

Många år har jag gjort avkall på något under fastan. Ofta är det kött, ibland är det godis och kakor. Ibland alla tre. I år är det inte särskilt fiffigt att sluta äta kött eftersom mitt hemoglobinvärde är lågt och eländigt, men godis tror jag jag skall avstå från fram till påsk. Helt och hållet. Och bullar och kakor trappar jag också ner på. Enda undantagen är om jag går på kalas (med risk för att jag själv plötsligt ordnar en massa hejdundrande kafferep bara för att få äta bulla) eller om det är efterrätt till maten.

Och orsaken? Jag tror det är bra att tvinga sig avstå från något ibland. Nyttigt att träna sig i att inte alltid få allt, genast. Karaktärsdanande att få längta lite efter något (även om det är så världsligt som godis) (fast godis behöver inte alls vara särskilt världsligt, alltid). Dessutom borde jag nog äta lite mindre godis för bebisens skull, av nån anledning har mitt godisätande exploderat de senaste veckorna, jag misstänker att det kan ha något att göra med att jag sover så dåligt.

Har du tänkt avstå från något? Hänger du rentav med i min fasta?

19 kommentarer:

 1. Kör ju med sockerfasta från och med i morgon ända till påsk, kanske ännu längre, vem vet. Det finns som evenemang på facebook om någon annan vill hänga på. ..

  http://www.facebook.com/events/287240801403989/

  SvaraRadera
 2. Jag hade faktiskt inte tänkt tanken. Men kanske jag hakar på din idé?! Jag är också gravid, halvvägs imorgon och hade höga tankar om att bara äta nyttigt under graviditeten, men det har inte blivit så. Kanske vi peppar varann? :)

  SvaraRadera
 3. Har inte tänkt på saken, men jag tror faktiskt att jag ska hänga på din godisfasta! Efter min uppföljningsvecka efter sockerbelastningen tog slut förra veckan och jag fick grönt ljus igen har jag firat med både en och två fastlagsbullar, en chokoplatta och annat onödigt. Med tanke på hur intressant det var att fälja med matens inverkan på blodsockret, tror jag att det blir riktigt bra med en godispaus fram till påsk. Att perioden sammanfaller med hur länge jag har kvar till mammaledigheten är bara mera sporrande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du är med. Att ge upp godiset är ju inte SÅ svårt när man en gång har bestämt sig. Fast det är lätt att säga nu när det bara har gått tre dagar :)

   Radera
 4. Jag har ätit tre fastlagsbullar i dag så det känns bra att börja fastan i morgon. Jag har tänkt att inte äta något gott hemma. På jobbet äter jag bara sådant gott som jag måste typ en tårtbit/en bulle. Jag avstod hela januari från allt gott och det funkade väldigt bra. Ibland var jag tvungen att vara lite självisk (t.ex. jag åt inte en kaka som min vän hade bakat för mig och mina barn). Under fastetiden vill jag inte vara självisk och därför äter jag lite gott om det behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju faktiskt en balansgång det där att ge upp sånt man är sugen på och att veta när det är läge att tacka ja. Lycka till med fastan!

   Radera
 5. Socker -och kaffefasta här fram till påsk. Utan socker känner jag mig så mycket piggare., så då slår jag liksom två flugor i en smäll.
  Sköt om dig och nya pigga, krafter till dig!
  h Maria S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har faktiskt sovit bättre sen jag slutade äta godis och bullar, kanske det hade något med saken att göra? Hoppas det håller i sig.

   Radera
 6. Jag håller med dig om att det är nyttigt att ibland avstå från saker. När jag valde att äta mindre rött kött (började med att helt skippa det i några månader) så smakade det mycket bättre än förr sen när jag äntligen åt det igen. Förra året bestämde jag mig för att fasta två gånger per år (en gång på våren efter fastlagstisdagen och en gång på hösten före snön). Så jag hänger nog med på din fasta, men bara någon vecka och på en juicefasta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker på hur gott jag (kanske) kommer att tycka att det är med godis sen på påsk när jag varit utan så länge. Lycka till med fastan!

   Radera
 7. Jag tycker också det är fint att få göra så ibland, avstå och vänta och längta lite! Kram till dig fina Malin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtan kan vara en fin känsla ibland (fast kanske inte när det handlar om godis!) Kram till dig!

   Radera
 8. Jo, jag tänkte ge avkall på snabba kolhydrater som socker och vetemjöl.

  SvaraRadera
 9. Svar
  1. Det tog många dagar innan jag fattade att du fastar från Facebook. Jag lovar att det bara var en tillfällig svaghet, jag är mycket smartare än så här i vanliga fall.

   Radera
 10. Det låter faktiskt som något för mig! Men tyvärr måste jag fuska lite eftersom jag läste detta först i dag och just nu sitter och gottar mig i karkki. Från och med i morgon blir det således för min del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det räknas nog lika mycket ändå, tycker jag. Roligt att du är med!

   Radera