10 februari 2013

En (försenad) recension

Ni minns kanske att Sara Jungersten gästbloggade här för en dryg vecka sedan? Jag borde ha recenserat boken genast efter att jag läst den för att få med allt, men eftersom recensionsdatumet var lagt till den 7.2 sköt jag upp det och här sitter jag nu, tre dagar senare i mina trötthetsdimmor och har helt missat det viktiga datumet. Gah! Nå, bättre sent än inte alls. Here we go.

Boken handlar om Mira, lantisen som gjort en rejäl makeover och gift sig med ett kap, industriarvtagaren som är rik på både framgång och pengar. (Han är verkligen ett kap på riktigt, så där personlighetsmässigt, men Mira är så koncentrerad på att upprätthålla sitt nya jag att det som faktiskt gör honom till en riktigt bra typ går henne förbi. Jag hade velat lära känna den här snubben ännu bättre). Mira gör allt för att sudda ut sitt förflutna som lätt överviktig lantis med kläder från Prisma. Hon skapar den perfekta varianten av sig själv, på bekostnad av allt det som gör henne intressant.

Mira och Kari bor i ett enormt dyrt, stiligt inrett hem i Västervik. Ett hem som är lika befriat från personlighet och charmerande defekter som den fasad Mira försöker upprätthålla. Det är bara det fina som får synas. Allt annat stuvas undan.

Så blir Mira äntligen gravid men tillvaron börjar vittra sönder istället för att bli rosenröd och ljuv. I grund och botten är det Miras osäkerhet som driver intrigen (och förfallet) framåt, med följder som gör att hon efter ett tag befinner sig i sitt föräldrahem på landet, utan framtid, utan sin man och utan att veta vem hon riktigt vill vara. Den delen av boken när hon kommer tillbaka till hembyn är en blandning av ångestfyllda och samtidigt träffsäkra, jättelustiga passager som gör att boken blir ännu bättre, trots att den är bra från början.

Samspelet mellan karaktärerna är lysande. Dialogen känns trovärdig, den är både rolig, välformulerad och äkta. Just interaktionen mellan karaktärerna i persongalleriet tycker jag är något av det bästa med hela berättelsen. Så väldigt mycket av en persons kärna kommer fram i hur hon beter sig i sällskap med andra, och att författaren använder sig av dialogen på det här sättet gör att man som läsare får en större möjlighet att lära känna persongalleriet utan att någon skriver en på näsan.

Och så språket! Ni vet ju hur förtjust jag är i att läsa välskrivna texter. Här finns så mycket att ta fasta på. Dels alla snillrika och klichébefriade detaljbeskrivningar som gör att man förstår precis hur det är, låter eller ser ut, dels det personerna säger eller hur de beter sig som gör att berättelsen känns helgjuten och naturlig.

Ja, hörni, ni som inte har läst boken än har en angenäm upplevelse framför er. Läs boken! Och just nu finns ett specialerbjudande för dig som väljer att köpa den från Schildts & Söderströms webbshop: du får ytterligare 10% rabatt på boken (utöver de 25% som redan dragits av i och med att boken är månadens bok) när du uppger rabattkoden "Mira".

4 kommentarer:

 1. Jag har den liggandes på mitt bord bredvid sängen. Får läsa den först när en hemtent är skriven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckans dej som har den framför dig ännu!

   Radera
 2. Tack för rabattkoden. Klickade hem en åt mig och fick den idag på posten. Nu väntar jag bara på lite egen tid så jag får den läst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Vad bra, hoppas du gillar den lika mycket som jag!

   Radera