3 augusti 2012

Om hästar

Min pappa tycker väldigt mycket om hästar, och vi har haft hästar (i huvudsak travhästar) sedan jag var ungefär tre år

Nu i efterhand kan jag fascineras över lyxen i att ha en hästintresserad pappa som överraskar sina barn med en egen shettis. För det gjorde han. När jag gick i tvåan hade han i hemlighet kört till Parkano och köpt oss en shetlandsponny som hette Nanda. Han smugglade in henne i stallet utan att vi hade en aning. Följande morgon, en helt vanlig skolmorgon, bad han oss gå ut i stallet, där vi möttes av en egen häst. I alldeles perfekt storlek. Tack pappa!

Jag har varit en stallflicka i min barndom, jag red på Nanda i ur och skur, hon var liten och tjock, snäll och envis och fann sig i att bli ompysslad, oftast av mig. Jag red barbacka på ängarna, blev avkastad i snöhögar och under flera års tid levererade jag familjens julgåvor till bekanta i Nykarleby till häst.

Nåväl. I högstadiet började jag intressera mig för andra saker och livet i stallet rann ut i sanden. År 2000, när jag just hade börjat studera kom jag hem en helg och beslöt mig för att ta en tur med pappas dåvarande travhäst, Petter. Allt gick bra ända tills jag (och en trevlig flicka som hade sin häst i vårt stall på den tiden) beslöt oss för att galoppera på en äng. Hästarna började tävla med varandra, jag hade aningen för långa stigbyglar och borde ha hållit in Petter bättre från början, istället för att stanna när åkern tog slut svängde han brant till höger och jag flög i diket. Min vänstra överarm krossades (jag har fortfarande kvar en metallplatta och sex skruvar inne i armen), jag slog i huvudet och glömde bort en hel månad och det som bara skulle bli en helg i Österbotten slutade med en halv månad i sjuksängen och ett halvt års sjukgymnastik.

Sedan dess har jag haft paus med hästarna. Bortsett från den här gången och ett par gånger i Indien 2002 när jag red... på en kamel. Och en elefant. Så det räknas inte riktigt.

Pappa skall åka till Island i höst och tänkte fräscha upp sina ryttarkunskaper i ett stall med Islandshästar i Öja och jag bestämde mig för att åka med. Så ikväll har jag, pappa och två andra som vi inte känner ridit i en och en halv timme i skogen. Det var härligt! Jag har ryktat, sadlat, tränsat och gjort sånt som jag gjorde varje dag när jag var åtta år. Och nio. Och tio. Och elva.

Min häst hette Vinda och var en ljuv typ. Hon var så ivrig att hon riktigt dök in i huvudlaget när jag skulle sätta det på henne. Jag fick skritta, trava och tölta (jag tänkte nästan skriva tälta, men det fick jag inte). Skogen från hästryggen är magisk. Jag hade inga fickor så jag kunde inte ta med kameran och fotografera de fagra vyerna, men min far förevigade i alla fall mig just innan vi skulle åka ut.

Vinda och jag. Ivriga och glada.

Islandshästar är verkligen en trevlig sort. Undrar om jag kan smussla in en i hönshuset utan att min hästallergiska man märker det. Hmm. Hmm.

19 kommentarer:

 1. smussla in en dvärgfalabella! kanske Caj är mindre allergisk för små hästar... fast ett så litet djur kan man ju inte rida på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dvärgfalabellor är säkert söta, men inte så praktiska att rida på...

   Radera
 2. Jag brukade vara vid Jakobstads stall på ridläger varje sommar när jag var i lågstadieåldern. Brukar ta mig en sväng dit ibland och fantiserar om att nångång ta mig en ridtur i terrängen där. Kom med mig nångång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ju vara jätteroligt! Eller så åker vi till Öja, det är inte så långt, tar kanske en halvtimme. När kommer du hitåt nästa gång?

   Radera
  2. Tänkte komma på hösten nåt veckoslut. Jag hör av mig i god tid före så kan vi försöka fixa något, det sku vara helt super!

   Radera
  3. Perfekt, hoppas vi får det att passa! Vi hörs!

   Radera
  4. Får man komma med trots att man är en dålig ryttare? Jag har nog ridit på islandshästar (underbart!), men är nog väldigt tummen mitt i handen när det gäller att lirka på träns och sånt.

   Fascinerande story i övrigt, och kan inte annat än instämma i kören: TÄNK om min PAPPA hade kommit hem med en HÄST. DÅ, när jag var 12 år och bodde i stallet.

   Radera
  5. Ja! Så klart, det är ju ännu roligare om vi blir flera! När Minna hör av sig till mig hör jag av mig vidare till dig. Okej? (Vänligen notera rimmet)

   Radera
 3. Underbar far och beskrivning av barndom! Hoppas du fortsätter rida, det är balsam för själen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu då det gick så där bra kan jag gott tänka mig att rida flera gånger. Kanske nästa gång blir med Minna?

   Radera
 4. DRÖMMEN att pappa ska överraska med en häst! DRÖMMEN! Jag skulle gärna rida igen, men har helt enkelt inte råd här i huvudstadsregionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ÄR dyrt också här, inget man kan göra ofta. Men det var nog inte sista gången (hoppas jag) som jag red på islandshästar.

   Radera
 5. He,.att tölta eller icke tölta, det är frågan,.små hästar som skuttar som om de hade höftprotes,har du provat om de växer om man vattnar flitigt? Man blir lite rädd att läsa om din profil, så mycket på en gång, jag nöjer mig med det sista för min del,.och så vidare, herreguuud, jag är så mycket så vidare. Peace, over and out.

  SvaraRadera
 6. Mitt åttaåriga jag dör lite av avundsjuka, en egen ponny! Men liksom Peppe är jag för fattig för att rida just nu, kanske sedan när barnet är utfluget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med hästar är det lite allt eller inget, tycker jag. Skall man vara i stallet tar det jättemycket tid och allt möjligt annat trillar bort. Men att rida ibland tror jag blir bra för min del. Lagom och bra.

   Radera
 7. Jag som var hästgalen i min ungdom trodde att sådana där "titta vi köpte dig en ponny i all hemlighet" inte någonsin hände folk på riktigt. Wow!

  Mina barn var och provade på ridning på riktigt (alltså inte bara såndär ponnyridning för hutlösa priser) för någon vecka sedan och älskade det. Vi får väl se hur länge det håller i sig... Får jag någonsin chansen ska jag banne mig ge dem en ponny i present. För det har mamma alltid önskat sig... ;)

  SvaraRadera