28 september 2014

Här ligger jag och blöder

Jag lånade några ungdomsböcker sist jag var till bibban, bland annat Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, som jag tänkt läsa ett bra tag men inte bara kommit mig för att låna eller köpa.

Mitt omdöme: fantastisk! Verkligen en bok jag bara sögs in i och inte kunde lägga ifrån mig, jag sträckläste den från början till slut.

Så här står det om boken på Jennys hemsida:

Boken handlar om Maja som är sjutton år och går första året på gymnasiet. Det vore en underdrift att säga att Maja inte passar in. För Maja passar v e r k l i g e n inte in. Egentligen är hon inte särskilt missnöjd över det. Att gå runt med ett menlöst leende bara för att göra andra tillags ligger liksom inte för henne. När hon råkar såga av sig tummen under en skulpturlektion så att blodet sprutar över hela klassrummet tror somliga att hon gjort det med flit. För att hon inte kan “verbalisera sin ångest”. Maja detonerar nästan av indignation över misstankarna. För hon skulle aldrig göra något så vanvettigt som att lemlästa sig själv med flit. Och är det nåt hon kan göra med sin ångest så är det att verbalisera den. Varför koncentrerar sig alla alltid på helt fel saker? Och varför måste hennes pappa alltid dejta små imbecilla kulturoffer? Och varför ringer aldrig mamma?

Hett tips, alltså.

(ps. Så där i allmänhet tror jag vuxna läser alltför lite barn- och ungdomsböcker.)

6 kommentarer:

 1. hej malin. Jag har slarvat bort din e-postadress. Hade en helt otrolig dröm om dej, vad du gjorde i framtiden. Sku gärna berätta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har mail! Jag är nyfiken!!! Hoppas du skriver snart!

   Radera
 2. Ja, visst är den bra! (Tipsa gärna om även andra ungdomsböcker du gillat!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började just läsa Jag är ju så jävla easygoing av samma författare, men sen dog min läsplatta så nu får jag vänta med att läsa klart tills jag kommer hem. Men den verkar också bra! Jag ska fortsätta tipsa om fler ungdomsböcker vartefter jag läser dem!

   Radera
 3. Om du inte läst Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo sä rekommenderar jag den varmt och likaså Vi är inte sådana som i slutet får varandra av Katarina Sandberg. Båda har ett alldeles underbart och knivskarpt språk.

  SvaraRadera
 4. Har precis läst den! Gillar!

  SvaraRadera