8 september 2014

Dofter

På vägen hem från Sverigeresan åkte vi som sagt båt, och åker man båt i dryga två timmar tar man nästan varje gång en tur genom taxfreen, oavsett om man ska köpa nåt eller inte (jag köpte inget den här gången, inte ens godis, mycket båt har jag åkt, ja).

Och så snubblade jag över den där parfymen som jag bytte till mig av min roomie Johanna när vi var tjugo år och bodde under takåsarna i Paris. Estee Lauders Pleasures. Jag sprutade en skvätt på min handled, sniffade lite och sögs tillbaka fjorton år i tiden, till min ungdom, till friheten och utlandet och baguetterna och kaffedofterna och alla fantastiska stunder jag delade med Johanna, Sara och Sara.

Och sen blev jag så nostalgisk plötsligt och kände mig så evigt gammal. Nu vet jag vad jag utbildade mig till, vad jag började jobba med, vem jag gifte mig med och hur många barn vi fick. Hittills, påpekar säkert någon. Och visst. Men då visste jag ingenting.

Missförstå mig inte, det är inte resultatet av tiden och valen jag sörjer -jag skulle välja precis likadant om jag levt livet en gång till och tycker verkligen från hjärteroten att jag fick det bästa av allt, men det är den där aningslösa förväntan, det där pirret i hela kroppen när man är så redo för allt, precis allt som världen har att erbjuda en och vadsomhelst kan hända, och inget har hänt, inget som ger en enda vink om vad som komma skall, som jag saknar. Den har ju sin charm den också, nämligen. Ovissheten.

Åh.

(Snälla, berätta också om era doftminnen. Vilka dofter triggar igång minnet hos er? Och hur känns det?)

12 kommentarer:

 1. Tänkte också på ett parfymdoftminne. Parfymen CK1 hamnade framför mig här för en tid sedan och herredumilde var många minnen som väcktes till liv. Högstadie och 90-tal. Jeeez.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den måste jag nog lukta på, jag tror nämligen att den skulle kunna vara en ordentlig trigger för mig också!

   Radera
 2. Jepp, CK1 här också. 1997, ojojojoj. Så mycket strul, så många besvikelser, så mycket fylla, så mycket mycket parfym.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för preferenser idag? Parfymledes, alltså.

   Radera
 3. Jag har ett enormt doftarkiv och påminns om allt möjligt från barndomen hela tiden. Nu senast var det kanske när vi åt hamburgare vid Smiths i smedsby. När jag fick in hamburgaren framför mig slungades jag tillbaka till Uno-grillen då när man ännu stod på utsidan och valde lösgodis. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja den lukten skulle jag också gå igång på :) Så många lördagar som jag stått där och valt (de där för femti penni... tre ufon... osv)

   Radera
 4. Doften av Vitalis slungar mig alltid tillbaka till min barndom och till momis kinder som doftade just så. På vintern när jag sprang över till henne och vi gick ut och skrann tillsammans på isen.
  /Fanny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Vitalis är också en sån doft som jag genast får en massa minnen av. Vinterkinder, pulkbackar och sånt.

   Radera
 5. Jane Hellens shampo och balsam... och nån liknande som jag åkte tidsmaskin med för några år sedan... tillbaka till typ 15 årsåldern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wella tror jag har ett schampoo som skulle skjutsa mig all världens väg. Och Herbal Essences som jag tvättade håret med när jag var utbyteselev 1998!

   Radera
 6. Motorsågsavgas och nysågat trä - pappa!

  SvaraRadera