31 januari 2013

Halvvägs

Idag, mina vänner, har jag nått halvvägs in i graviditeten, också enligt de mest pessimistiska prognoserna. På ultraljudet för ett par veckor sedan sköts nämligen det beräknade datumet fram med en vecka, vilket innebär att bebin väntas komma ut ungefär samtidigt som BB här i Jakobstad stänger inför sommaren. Hm.

Jag brukar föda barn på samma sätt som jag pratar. Snabbt. Lovis föddes på dryga fyra timmar, räknat från att jag vaknade av att vattnet gick. När Idun skulle ut sov jag fortfarande gott i min egen säng ett par timmar innan hon låg i mina armar. Om tiden fortsätter halveras kommer den här krabaten att vara ute på en timme. Fast så snabbt går det kanske ändå inte.

När BB i Jakobstad stänger inför sommaren förväntas man åka norrut, till Kokkola. Men jag vet inte om vi hinner ringa barnvakten, vänta på att hen dyker upp och köra de 40 kilometer som ligger mellan oss och sjukhuset tillräckligt snabbt. Och jag vill inte föda barn i ett dike i Öja.

Det vore smidigast att föda här i staden. Fast om det inte blir så har vi har ett bra alternativ. Om bebin fortfarande ligger i min mage när BB stänger flyttar vi in hos Jonas och Saija och föder barn i Vasa istället. Förmodligen kommer vi att ha jättetrevligt, dessutom behöver vi inte ordna barnvakt när vi åker till förlossningen. (Se där, ännu en bra anledning till att få många barn (om man nu har lyxen att välja en sån sak): de kan bo hos varandra när det behövs.)

16 kommentarer:

 1. Förr var jag nästan sur över att BB i Jeppis hade stängt på sommaren (tänk om jag i framtiden måste föda just då!!), och att det ständigt har hotats av stängning (tänk om jag måste föda!!!!!!!)... Men sen fick jag veta att diabetiker ändå inte får föda där, utan måste föda i Vasa.
  Så här med facit i hand skulle jag nog femtiosju gånger hellre föda i jakobstad. Fast ut kom han ju ändå! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. GRATTIS! Vad kul att han har kommit ut redan! Jakobstad är bra, men på många sätt är det förstås tryggare att söka sig till ett större sjukhus.

   Radera
 2. Åh, vad spännande Malin! Mina kom fortare och fortare också. Viggo som är yngst kom en halvtimme efter att vi kommit in, tio minuter i midnatt och till frukost var vi hemma igen så syskonen märkte knappt att vi var borta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var verkligen ett snabbt besök. Här håller de nog ofta kvar en på BB några dagar. Åtminstone med de första barnen.

   Radera
 3. Hoppas att förlossningen inte går lika snabbt eller snabbare. Jag har hört och läst att det brukar gå snabbast om man har täta förlossningar. Nu när har du haft en längre paus,är det helt möjligt att det påverkar positivt. Tur att du inte bor i Lappland! Jag tror att alla föder i Rovaniemi eller Kemi. Er plan att flytta till Vasa låter toppen. Jag har fått ett barn i Vasa. Det var lyxigt att vi bodde på samma gata där sjukhuset ligger. Förlossningen var väldigt lyckad; den bästa av mina fyra förlossningar. Jag var jättenöjd med personalen och med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna får det gå snabbt bara vi hinner fram. Jag gillar fart och fläkt (i måttlig mängd). Jag har också tidigare hört bara bra saker om Vasa sjukhus och när jag vistades där för 13 år sedan med bruten arm och ordentlig hjärnskakning blev jag SÅ väl omhändertagen.

   Radera
 4. Det låter som en bra idé att bosätta sig i Vasa när Bf närmar sig ifall BB har stängt. Om ni mot förmodan hamnar att ta er till Karleby så ska ni absolut beställa ambulans inför färden! Säkrare att föda i ambulansen med personal på plats, än i det egna baksätet :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, en ambulans är kanske nog tryggare i så fall. Men jag gissar att Karleby inte blir ett alternativ nu då.

   Radera
 5. Eller så väljer du att föda hemma. Ett mindre vanligt alternativ här i Finland, men enligt det du berättat om dina tidigare erfarenheter, kanske en möjlighet för dig?

  Oberoende - lycka till!
  Jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej inte föda hemma. Huj huj hemskheter kan hända. nej och åter nej vad än alla andra säger. NEJ.
   Sjukhus sjukhus sjukhus.
   Och väldans bra att flytta in hos kära och nära.
   Halvvägs! Det bästa kvar

   Radera
  2. Jag tror inte man "får" föda hemma här, har hört om en som väldigt gärna ville, men det gick inte att få tag i en barnmorska som kunde hjälpa till, så hela hemförlossningsprojketet avblåstes. Och jag är nog nöjd med mina tidigare BB-förlossningar, trots att allt har gått smidigt och bra, så jag fortsätter med dem. Tack för lycka till-et, Jeanette! Och JA Minna, nu börjar nedförsbacken tills vi får träffa vår bebis. Det blir så spännande!

   Radera
 6. Jag har ju ungefär lika snabba förlossningar som du och min största farhåga är att inte hinna till bb. Vi har inte mer än 20 min till Jeppis bb, redan det känns tillräckligt. Som tur är har de ju öppet både den här månaden och nästa, med när det nu sen händer. Jag hoppas på samma scenario som sist, d.v.s. vattenavgång, men inga värkar. Vi hann bra in och när det sen brakade lös så gick det på under två timmar. Förlossningen räkas från då värkarna började.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår dig precis! Hoppas också att ni hinner när det sen blir dags!

   Radera
 7. Nu är det väl inte helt bestämt ännu om BB stänger eller inte?

  H:En med samma problem

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog tro att bb i varje fall har sommarstängt, lika som de senaste åren. När det blir lapp på luckan för gott vet väl ingen med säkerhet.

   Radera
  2. Det är sommarstängningen jag pratar om, och den blir av i vanlig ordning, det har jag kollat både på mödrapoli och rådgivningen. Men att BB stänger helt är inte alls klart, och det hoppas jag att det inte gör, här saknas ju inte gravida, direkt...

   Radera