12 januari 2013

Tjuven! Tjuven?

De senaste dagarna har en bild cirkulerat på Facebook, bilden visar en mörkhårig man som ligger utfläkt nånstans, bildtexten berättar att mannen i fråga har tagit ett självporträtt med en stulen telefon. Telefonen har synkat sig med den ursprungliga ägarens dator, vilket gör att hon har fått ett foto på den som nu har hennes telefon. Någon hon tar för givet att är tjuven själv. Något alla tar för givet att är tjuven själv. Fotografiet har finsk text och har spridit sig som en löpeld. Och kanske hon har rätt, kanske det är tjuven.

När jag såg det tänkte jag först att det var ett fiffigt sätt att få fast den som knyckt tjejens telefon. Många delade och gillade fotot.

Fast jag lät bli. För tänk om det är någon som i god tro har köpt telefonen av en kompis, tagit ett foto av sig själv, och nu helt oskyldigt pekas ut som tjuv på Facebook. Av en massa människor. Så hemskt! Tänk vad orättvist. Och eftersom fotot sprider sig helt okontrollerat finns det ingen chans att stoppa det, ifall det skulle vara så att mannen i fråga är oskyldigt anklagad.

Vi är ganska snabba att döma, tycker jag, när vi ändå inte har en aning. Att sprida ett foto av någon som antas vara en tjuv, en person som aldrig har fått chansen att själv försvara sig, är allt annat än okej. Till många saker kan Facebook vara jättebra. I sådana här fall är jag tveksam.

7 kommentarer:

 1. Bra point. Jag tycker folk överlag kunde tänka efter lite, eller egentligen mycket mer innan de delar, gillar o.s.v bilder och annat på facebook.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Mycket gör man av bara farten, och det är inte alltid bra.

   Radera
 2. Instämmer, drevet går snabbt these days.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Det är inte första gången vi är inne på samma spår, du! :)

   Radera
 4. Och man kan aldrig veta. Tänk om tjejen var förtjust i killen och ville ha hem honom förra helgen, men han nobbade henne och då tänkte hon att nej tusan, här skall hämnas ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju också ett alternativ. Det är så lite vi vet!

   Radera