21 september 2012

Mitt recept på lycka

Jag fick låna en cd idag.
The Success Secrets 
"they" Don't Want You to Know About 
Introduction to the 14 disc Series 
YOUR WISH IS YOU COMMAND 
How To Manifest Your Desires.

Jag är visserligen inte särskilt intresserad av att bli (framgångs)rik, men jag ville ge cd:n en chans eftersom de som lånade ut den till mig är väldigt trevliga.

Men nej. Ju mer jag lyssnade, desto mer ryggade jag tillbaka. På sätt och vis tror jag nog på the Law of Attraction, alltså att man kan påverka utgången av sin tillvaro med hjälp av sin attityd, men jag tror det ligger en stor fara i att tro att man är allsmäktig herre över sitt eget öde och sin egen framgång.

För det första betonades framgång i form av pengar väldigt starkt. Vem som helst kan bli miljonär bara man tänker rätt tankar. Det tror jag inte på. Tillgångarna i världen är begränsade. Girighet tar alltid något från någon annan. Om jag skall leva över mina tillgångar (vilket vi alla i väst redan gör med råge) påverkar det någon annans liv negativt. Den enes bröd, den andres död. Det finns en anledning till att girighet är en av dödssynderna.

För det andra tänker jag på vad som händer när det trots allt går illa för en människa som bygger upp sitt liv på tanken om att hennes lycka baseras på hennes egen förmåga att visualisera den. Tänk dig detta scenario: en människa som helt har gått igång på teorierna som Kevin Trudeau (snubben som skapat materialet på den 14 cd-skivorna) presenterar är med om en bilolycka och blir förlamad. Eller får ett barn som har ett livshotande handikapp. Eller drabbas av en depression. Eller förlorar sitt jobb och sin inkomst på grund av faktorer som ligger helt utanför hennes egen makt.
Blir det inte värre om hon tänker att det är hennes eget fel att hon inte har det så bra? Jo, det blir det. Genom att inbilla sig att man har total makt över sitt eget liv gör man sig själv till Gud, en roll som är helt omöjlig att leva upp till. Det händer alltid saker vi inte kan påverka. Om vi då klandrar oss själva eller försöker tänka oss ur det kanske det slutar med att vi bär på en massa skuld över att inte räcka till eftersom vi inte lyckades tänka oss fram till ett perfekt liv.

Jag tror att hemligheten ligger i förnöjsamheten. Att se på vad man har och vara tacksam. Jag säger inte att man skall finna sig i dåliga situationer. Visst är det nyttigt och viktigt att ta sig ur lägen där man känner att man hamnat fel. Det är viktigt att tänka på vad man gör så att man faktiskt trivs med sin vardag. Men att sträva efter framgång och pengar, att sträva efter mer, mer, mer, tror jag inte är bra. Det är trots allt i relationerna och vardagen lyckan hittas. Lyckan och lugnet. Inte i pengarna, eller i framgångarna, eller i en ytlig bekräftelse av en beundrande publik, eller i berömmet från kritikerna. Det är i det lilla livet, det som var och en har runt omkring sig, som lyckan hittas.

Och när man slutligen kommer till det läget att man verkligen älskar sitt liv, då skall man kämpa för att förbli tacksam och ödmjuk. Inte tro att lyckan är något man har erövrat för alltid, eller något man har tillskansat sig för att man är så fantastisk och för att man har gjort rätt, i motsats till alla olyckliga, misslyckade individer runtomkring. För så är det naturligtvis inte. Det kan alltid hända saker. Folk man älskar kan dö, man kan bli sjuk, man kan förlora allt man äger i en handvändning. Det händer inte ofta, men det finns inga garantier i livet. Därför skall man njuta av det man har, medan man har det. Det är då man är som lyckligast, tror jag.

21 kommentarer:

  1. Ja. Så riktigt och viktigt.

    Jag tror att det kan ligga starka psykologiska krafter och lura bakom många framgångskoncept, och att det också kan föra en människa långt. Men... varför och vart och varför bara EN människa i gången? Det är i slutändan bara ensamt det, och pendeln ska ju ändå slå tillbaka nångång. På någon.

    Hanna K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo precis, nog finns det ju något där i framgångsteorierna som säkert fungerar. Men varför? Varför väljer man att bygga upp sitt liv kring något så opersonligt som pengar och framgång när man kan må lika bra utan att ta något från nån annan. Att folk i fattiga länder i allmänhet har lättare att fånga lykan än vi i väst säger väl något om lyckans natur?

      Radera
  2. Jag tycker också att det är intressant att se på kognitiv terapi överhuvudtaget (jag räknar det här framgångsvisualiserandet hit, vet inte om experterna gör det). Det handlar på något vis, tidstypiskt nog, att hantera symptom - inte ta tag i grundorsakerna. Om grundorsaken till exempelvis ångest är någon form av trauma, så kan du kanske hantera ångesten genom kognitiva metoder. Men inte komma till botten med grundproblemet.

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer säkert att det finns paralleller däremellan.

      Ofta tänker jag att de här självhjälpsböckerna är ett sätt för de som skapat dem att hjälpa sig själva ekonomiskt, trots att motivet ofta framställs som så mycket ädlare.

      Radera
  3. Håller med!! Jag tycker att det är ett riktigt obehagligt tankesätt. Skyll er själva ni som har det jobbigt, lär er tänka rätt så ordnar det sig nog...Förnedrande nästan.

    SvaraRadera
  4. Det finns ju rätt många såna där som går omkring och talar om hur man ska skylla sig själv. En av dem försöker bli president i USA. Mycket fascinerande att folk liksom sätter sig själv som nånslags rättesnöre för lycka och framgång. Så bra talat, Malin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack Mia! Jo just det där att man själv utnämner sig till förebild är rätt skrämmande. Lika skrämmande som Romney (jag ryser ännu när jag tänker på den där obehagliga videon mot gay-äktenskap, där hela retoriken handlade om att framställa Obama i dålig dager. Huu)

      Radera
  5. Så bra skrivet! Visst tror jag att det är viktigt att ha mål i livet och aktivt sträva och jobba efter de mål man lagt upp. Men med dessa mål avser jag inte pengar. Jag tycker att en stark trend nu är att man strävar efter mera pengar, mera saker och status. Tyvärr blir jag själv ibland indragen i den karusellen och tror för korta ögonblick att jag nog skulle bli lyckligare om jag hade råd med det ena eller det andra men fort inser jag nog att så inte är fallet. Om man tror att saker och pengar kommer göra en lycklig så satsar man på fel kort.
    Att vara närvarande i nuet och uppskatta de saker man har, vårda de människor och relationer som är viktiga- det är nog någonting som många av oss borde ha som målsättning att bli bättre på. Det är i alla fall en av mina egna målsättningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag tror också på positivt tänkande och på att ha mål och mening för att känna inspiration. Men pengar som drivkraft tror jag inte på.

      Radera
  6. Åh, så bra at noen skriver dette!!!

    Det eneste jeg savner i ditt innlegg er at du innlemmer andre mennesker. Jeg tenker at lykke også handler om å gjøre noe for at andre mennesker også skal kunne være lykkelige. Ikke som et selvutslettende strev, men i alle fall som et perspektiv.

    Og en ting til: Jeg tror også at nøkkelen til et godt liv er å ikke tenke at lykke og glede og fremgang er det EGENTLIGE, men at vi tåler å være triste når vi er triste. At smerte og motgang ikke bare er noe vi så fort som mulig må komme ut av, men at det er en del av livet som vi godtar.

    Takk for et fantastisk viktig innlegg!!

    Ellen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ellen! Du har alldeles rätt, jag tror också att det ädlaste sättet att göra sig lycklig är att göra det på ett sätt som gagnar så många som möjligt. Och visst måste man få leva ut känslorna, också de negativa. Att vara lycklig betyder inte att man är glad HELA TIDEN :)

      Radera
  7. Jag är också svalt kritisk till rigida The Secret anhängare men för övrigt så tilltalas jag av tanken av viss form av kontroll. Jag försöker se det mera som att man inte alltid kan välja vilka situationer man hamnar i. Elämä on helt enkelt. Men jag tror att man kan välja sina tankar och absolut sina reaktioner. Och visst, jag tror att man med hjälp av sina tankar och sin inställning kan förändra sitt liv, både till det bättre och det sämre. Att sedan man har valt att lägga det mesta av krutet på att ge tips "hur man ökar sin inkomst" känns lite tråkigt, jag försöker ställa mig in på "det" att mina behov alltid tillgodoses, vilka de sedan än må vara. Och visst funkar det, men det betyder inte att jag har drös med evros på kontot, utan att jag lever ett glädjerikt liv med mycket tid för familjen. Det är min rikedom. Boktips: Tänk dig ett bättre liv av AnnaStina Vrethammar. Fantastisk.

    Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har du rätt i att man kan välja hur man reagerar. Men det kan medföra att man försöker förneka spontana negativa reaktioner, och ibland måste man vara ledsen och besviken för att gå vidare, något som vissa framgångsteorier inte verkar kunna acceptera.

      Radera
    2. Precis så är det, och där ligger också den kanske största faran med Tanken styr allt tänket. Att verkligen våga känna och acceptera alla sina känslor är inte bara viktigt utan ett måste. Men för mig som fort iklär mig offerkoftan är det nyttigt att påminna mig själv om att det finns andra sätt att tänka och reagera.

      ida

      Radera
  8. Jag blir alltid så lycklig när jag ser och hör att det finns människor som tänker som du. Världen skulle vara en bättre plats om fler skulle tänka så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj wow, Minna, det var snällt sagt. Tack.

      Radera
  9. Tack för den jättefina texten!!!

    SvaraRadera
  10. När jag såg upptakten gjorde jag mig redo att predika men jag kan nog bara hålla med.
    Positivt tänkande är en av vår tids största vidskepelser och politiska vapen - när det är de anställdas inställning som är fel behöver man ju inte lyssna på deras klagomål om orimliga arbetsförhållanden.
    Det positiva tänkandet är en slavreligion som ger människor en förklaring till varför de sitter i skiten och hindrar dem från att på allvar se sig om efter en väg därifrån.

    Har jag tjatat om Ehrenreich (amerikan som följaktligen uttalar det "Ehrenrajk") ? Jag borde nämnt henne på den där boklistan men jag läste henne huvudsakligen förra året. Då slukade jag i gengäld tre av hennes böcker inom loppet av något halvår, vilket är väldigt mycket för att vara jag.

    Hon är kanske mest känd för "Barskrapad" som handlar om den fattiga amerikanska arbetarklassen (men som ger en hel del tankar även om svensk arbetsmarknad, attityder, drogtest, hushållsnära tjänster med mera med mera).

    Därefter läste jag "körd" som handlar om omöjligheten i att söka tjänstemannajobb och som jag rekommenderar till alla som varit utsatta för jobbcoachningsindustrin.

    Och - viktigast - för inte så länge sedan kom "Gilla läget - hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" som gör upp med dessa bisarra föreställningar och hur de i bästa fall är knäppa, i sämsta fall direkt skadliga. Från cancer till religion till professionell psykologi till världsekonomi.
    Drivet, roligt ursinnigt.

    U.J.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte hört dig tjata om Ehrenreich, men har själv läst hennes bok Barskrapad, den var jättebra och jag gillade experimentet storligen. Körd har jag inte läst, men kan gott tänka mig att läsa den med tanke på hur mycket jag gillade den första. Och framförallt den sista då, förstås. Tack för tipsen!

      Radera