11 september 2012

London

I ett skede hade Caj, jag, Lovis och Idun bestämt oss för att flyga till Singapore för att hälsa på våra kompisar K och F i november, men efter att vi tabbat oss med bokningen och missat de biljetter vi hade råd med blev det inte av. Besvikelsen var stor.

November såg ut att bli en dyster månad med en massa jobbuppdrag, men mina jobb är inte det enda jag har bokat: jag har just reserverat biljetter till en långhelg i London tillsammans med min goda vän Johanna, som jag delade bäddsoffa med under ett år i Paris. Jag skall få resa! Hurra!

För två år sedan återvände Johanna och jag till Paris med Sara och Sara, som också bodde där samtidigt som vi. Resan hade Caj fixat åt mig som överraskning på trettioårsdagen, det är nog den bästa present jag någonsin har fått. Han hade konspirerat med mina vänner, arrangerat och bokat resa och boende, så för mig var det bara att hoppa på planet och åka iväg på utsatt datum. En dröm.

Det var så roligt! Och nu kom Johanna och jag, via väldigt många kringelikrokar (vi hade t.ex. planer på att vandra i Cinque Terre, idéer om att vandra till Santiago de Compostela, samt en tanke att resa till Marocko. För att inte tala om att bada i Ungern) fram till att vi skall träffas i London en helg i november. Jag har just bokat resan. Det kommer att bli så roligt! (Sara och Sara, om ni vill hänga på är det fritt fram!)

Så: vad får vi inte missa i London? Jag har bara rest igenom några gånger och känner inte till staden alls. Ös på bara! (Jag är framförallt intresserad av restauranger med god mat och tips på bra boende.)

Sara, Sara, jag och Johanna i Paris 2010

29 kommentarer:

  1. Vad roligt du ska ha i London! Att gå omkring och upptäcka staden är ju så mysigt!

    SvaraRadera
  2. och de underbara stora parkerna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen? I November? Gärna, bara vi inte fryser ihjäl...

      Radera
  3. (Hrm.) Om jag nu får göra reklam för min blogg så gick jag lite bananas efter vår långhelg i London i våras och maratonbloggade hela maj om resan... Kanske det finns något intressant där! http://miajohanna.blogspot.fi/search/label/London

    Vad kul med resplaner inför hösten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för länken! Klart du får göra reklam för din blogg!

      Radera
  4. Östra London och Brick Lane var en upplevelse och där fanns också intressanta restauranger. Ha så roligt! London är härlig.

    SvaraRadera
  5. Ååh vad roligt!! Och vilka fina minnen som kommer upp när jag ser bilden på oss fyra! Det hade verkligen varit roligt att haka på, och göra en favorit i repris, men det blir nog svårt. Sara och jag har förresten precis bokat biljetter och håller nu på att planera en resa till Paris i slutet av oktober. Malin och Johanna, ni är välkomna att hänga på och kanske hjälpa oss att ta hand om eleverna som vi åker tillsammans med... :)
    Kram från Sirap

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, nå, jag gissade det, bara att få till ett lämpligt datum för mig och Jojo var nästan omöjligt. Härligt med Paris, jag kan alltid komma och föreläsa om Petrusker om det behövs! Haha. Stora kramar och hälsa Sniri!

      Radera
  6. vad kul att du ska till london! camden town måste man se. jättelätt att hitta till, rakt upp med tunnelbanan bara,- svarta northern line. på samma linje kommer du till embankment nära trafalguar square. om du går i motsatt riktning av thames, norrut finns min favorit lunchplats,- en sushirestaurang var du får ta en liten plastcontainer innanför dörren och plocka den full med billig och underbart god sushi, enskilt förpackade sådana. eller så låter du personalen sleva upp en god varmrätt åt dej att ta med dej och äta i parken invid. där är också en starbucks just innan. min favoriträtt därifrån eftersom jag åt vegetariskt var tofu yakisoban, såå god! plocka gärna en triangelformad sandwich av ris med lax i mitten, omtyckt av barn. den är inlindad i seaweed.

    här bredvid finns en för turister dold pärla, just vid den här gatan ovan embankment. efter parken ser du på höger sida om du fortsätter uppåt, mittemot sushi stoppet, något som heter gordons winebar. fönstret är tilltäppt men man ser ett stort ventilrör. en halvöppen dörr med en skitig och smal trappa som leder ner i dunklet lockar inte folk att gå in... men gör du det stiger du in i en uråldrig vinkällare som blivit omgjord till restaurang! där är alltid packat med folk för det är så populärt och det kan vara att man måste boka bord för att få äta där. direkt du kommer ner ser du på höger sida en utgång till bakgården varifrån du kan ta en trappa rakt upp tillbaka till gatan, ifall du hamnar att gå in, beundra och gå ut igen. det gjorde jag många gånger :)

    om du går en promenad från oxford circus rakt fram gatan mot tottenham court road och fortsätter ännu till the strand, ända till west end tar slut kommer du se statyer av stora svarta drakar. då har du nämligen kommit till gränsen mellan west end, nöjescentrum och city of london. i city of london är allt i stort sett bara affärscentrum, kontorsbyggnade och lunchrestauranger. men ett ställe har öppet, och har så haft i hundratals år,- puben cheshire cheese. om ni inte hittar eller inte vill gå kan ni veva en taxi att stanna och fråga taxigubben om han känner till och kan ta er till cheshire cheese i blackfriars. det är en pub med 3 restauranger på fyra våningar. går man ner i källaren får man en liknande upplevelse som på gordons wine bar, men en billigare, mera lätt tillgänglig sådan med riktig äkta engelsk mat.

    oj så långt det här blir... bäst är att bo på finska kyrkan i rotherithe, tycker jag. känns som hemma, okej priser och bastu mm.

    jag känner väl inte till turistställen så bra och vad man SKA och MÅSTE se förutom just camden town då. men efter att jag bott där är dessa matställen jag tipsat om såna som londons invånare älskar att gå till.

    vill ni ha billig on the go mat är det benjys som gäller, alla gånger! jag älskar deras stora matiga sallader, speciellt den med pepprig makrill. benjys finns lite överallt i centrum.

    ett till ställe är den ultimata asiatiska buffen finns i westferry! det här är mitt absolut bästa mattips för london. westferry är lite halvkrångligt för en turist att ta sej till och när man stiger av vid stationen är det halvsvårt att navigera rätt också... därför skulle jag rekommendera att bara ta metron, den röda linjen, central line österut till mile end. när ni kommer ut från mile end ta vänster och direkt vänster igen. gå rakt ner 20 min (stor park på höger sida) så kommer ni nästan pang på restaurangen. igen är där en park på vänster sida och mittemot är den fantastiska wings buffet! ca 40 olika varmrätter, bl.a tyckte jag om the roasted seaweed och att man kunde hälla precis så mycket härligt rödkulörerad sweet and sour sås man bara ville åt sej själv i skålar att doppa allt friterat i, eller bara hälla över maten. plus att buffeen också hade efterrättsstation med 4 olika färger av jelly kuber, glass i massor och stekt banan och stekta äpplen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tusen tack, jag skall nog ta och printa ut den här guiden tror jag!

      Radera
  7. Den här listan på matställen har jag skickat någon gång åt någon som skulle komma till London:

    Tapas i Soho
    http://www.brindisa.com/restaurants/tapas-brindisa-soho/

    Libanesikt och Marockanskt pa Brick Lane
    http://www.viewlondon.co.uk/pubsandbars/hookah-lounge-info-26628.html

    lounge lover. Sämsta servicen i London. Bästa Sushin.
    http://www.loungelover.uk.com/

    Toms Deli i Notting Hill
    http://www.tomsdeli.co.uk/

    Daylesford Farmshop & Café, Notting Hill
    208-212 Westbourne Grove, Notting Hill, London W11 2RH

    Rosa's Thai Restaurant Spitafields / Brick Lane
    http://rosaslondon.com/spitalfields/

    Leila's Shop - Bra frukost
    https://plus.google.com/117474000406469263505/about?gl=uk&hl=en

    Annars så är columbia road flower market på söndagar bra men se till att fara tidigt på morgonen. Stänger ganska tidigt.
    http://www.columbiaroad.info/flowermarket.html

    också http://www.boroughmarket.org.uk/ är bra och ganska centralt.

    Undvik Hyde Park, Oxford Street och madame tussauds. Vill du se stor park besök Regents Park istället för Hyde Park. Gå upp på Primrose Hill för att få eb fin vy över London.

    Camden och portobello road har väl sin charm men var beredd på att trängas med en miljon turister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Erkki, jag printar ut det här också. Information av folk som bor på plats är guld!

      Radera
  8. Här finns ett och annat London-tips

    alegniinoffice.blogspot.fi/search/label/London

    SvaraRadera
  9. Jag har förresten en utmärkelse till dig på min blogg :)
    http://queenofkammebornia.se/2012/september/vilken-ara.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Pia, vad snällt! Jag blev jätteglad!

      Radera
  10. Här är en cafélista jag gjorde efter att jag bodde i London 2009-2010, jag tror att de flesta ställena finns fortfarande men det är möjligt att öppettiderna varierar lite.

    https://maps.google.com/maps/ms?msid=202704592384560610389.0004888660cf3134b34c6&msa=0&ll=51.541211,-0.073814&spn=0.044521,0.110378

    Hoppas länken funkar, hälsar en stor kaffenörd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. åh, wow, love it. Tack tack! Skall försöka få de utprintad om det går (kanske i sektioner). Inser nu att fyra dagar i London är alltför lite.

      Radera
  11. Såg förresten att ett café saknas, caféet i Foyle's Bookstore som ligger på Tottenham Court Rd. För övrigt en härlig (och stor) bokhandel. En annan lite mer intim bokhandel är London Rewiew Book Shop, som faktiskt också har ett bra (men litet) café, ligger på Bury Place, alldeles nära British Museum. Hu, vad avjundsjuk jag blir, vill också åka till London!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ja, bokhandlar med tillhörande caféer är verkligen något för mig!

      Radera
  12. Svar
    1. Ja! Och ja! Jag var just på förlaget, det lär komma massor med folk, så det lönar sig att komma i tid. När kommer du?

      Radera
    2. Tänkte vara där 16.30 för tidigare lönar det sig väl inte. Du?

      Radera
    3. Siktar på samma. Hittar du? Vill du ses nånstans innan, så kan vi ta oss dit tillsammans

      Radera
    4. Jag tar taxi från Mejlans, tänker vara jättebekväm. Kan plocka upp dig om du är på vägen dit!

      Radera
  13. http://www.hostelbookers.com/hostels/england/london/20230/?&gclid=COyqiKixuLICFad3cAodTCUASA

    Här bodde vi på midsommaren, jättebra tyckte jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, det ser fint ut och verkar billigt och bra. Skall kolla om det finns platser och ifall mitt resesällskap gillar idén! Tack Minna!

      Radera