18 februari 2015

Fastan

Idag är det askonsdag och idag börjar fastan. Om man har det riktigt bra (det anser jag mig ha) kan det vara hälsosamt att göra avkall på något och inte tanklöst frossa i välfärden, tänker jag mig. Det finns många beteenden i min vardag som jag kan hänge mig åt ganska hämningslöst och ingen stoppar mig. Under fastan bromsar jag självmant in, och hittills i livet har fasteerfarenheterna varit enbart goda.

Jag har fastat i många år. Inte varje år (förrän på senare tid), men många. Första året jag fastade var när jag bodde i Paris år 2000 och bestämde mig för att lämna bort allt kött under fastan. Det gjorde jag och var vegetarian i tre år som resultat.

De senaste åren har jag lämnat bort antingen kött eller sötsaker (bullar och godis) eller både och. Eftersom jag är vegetarian nuförtiden känns att bara fortsätta som vanligt som en lättjans väg, jag vill ju att fastan ska påverka min vanliga bekvämlighet på något sätt.

Årets fasta:

1. Inget godis, inga kakor, inga bullar fram till påsk. (Raw food-bakverk utan socker är tillåtna vid speciella tillfällen. Det är den tanklösa sockerfrossan jag vill åt, alltså.)

2. Ingen facebook förrän barnen sover. Det här skrattade jag lite åt först, för det gör ju att jag i princip kan facebooka helt galet hela nätterna, men sen tänkte jag efter. Det är ju betydligt bättre att låta bli att surfa på facebook största delen av dagen än att inte låta bli alls. Facebook har en snöbollseffekt, dessutom, ju mer man vistas där och kommenterar, desto mer involverad blir man. Så ja, den här modellen provar jag i år.

Jag ser fram emot det.

Jag vet att jag inte är den enda som fastar, t.ex. Liisa har startat en vegan-fasta i dag.

Fastar du? Vad tänker du om fastan?

4 kommentarer:

 1. Jag fastar! Sött och fast food.

  SvaraRadera
 2. Ingen fasta i år men förra året körde jag lite eko-fasta, vet inte om det är nån sån "kampanj" i år... Det var genom kyrkan i Finland på nåt sätt... http://www.ekopaasto.fi/se/hemsida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med ekofasta! Jag tycker det är något fint i att fasta samtidigt som andra. Trots att man fastar på olika sätt och av olika anledningar tycker jag det är en trevlig tanke att många gör det tillsammans.

   Radera