4 februari 2015

Blöjor

När vi hörde till Ekorosks område kändes det helt okej att använda engångsblöjor. De sorterades nämligen i den svarta påsen, vilket innebar att de förvandlades till biogas. Vi testade lite tygblöjor på Lovis och Idun, men de var inte särskilt bra, trots att vi köpt sådana som hörde till de bästa som fanns då. Vi körde med skalblöjor och inlägg. På Idun, när hon var riktigt liten, använde vi vanliga bomullstrasor i yllebyxor, det funkade bäst. Men bara medan hon var riktigt liten. Och vi fick liksom aldrig in snitsen.

Eftersom en i min närmsta krest i någon livscykelanalys dessutom hört att beredningen av bomull är väldigt miljöskadlig var vi inte ens helt säkra på att tygblöjor var ett bättre alternativ, nu då vi ändå inte skapade ett berg av oåtervinningsbara sopor.

Här på Åland hör vi till ett husbolag som sorterar allt som deponi. Också blöjor. Och nu känns det riktigt hemskt varje gång jag tänker på vilket sopberg vi producerar i och med att Edda använder engångsblöjor.

Jag vet hemskt lite om tygblöjor och med tanke på hur mycket annat jag inte heller hinner med nu känns det nästan oöverkomligt att dels hitta en lämplig uppsättning tygblöjor i rätt storlek, dels sätta mig in i användningen av dem.

Kom med goda råd. Snälla.

12 kommentarer:

 1. Muminblöjorna går att kompostera :) men man ska nog ha en superkompost till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har ingen kompost alls. Men å andra sidan kanske det skulle vara ett bra alternativ eftersom de bryts ner snabbare än de vanliga blöjorna...

   Radera
  2. Jag är inte så säker på den där komposterbarheten. Åtminstone gick det inte för ett par år sen då jag kollade upp det. Lite sneaky är det då det står "täysin biohajoava pakkaus" på påsen, men det är faktiskt bara själva förpackningen, alltså påsen som blöjorna ligger i som är nedbrytbar...

   Naty (http://www.naty.com/sv/) däremot är ganska långt nedbrytbar.

   Vi kör nu tygisar i kombination med naty (då vi är på vift) på barn nr 3 och är mycket präktiga och nöjda då blöjandet nu är så gott som gratis. Tvättmaskinen får förstås snurra rätt ofta, men det gör den ändå.

   Vi har använt Imse Vimse skal+innerblöjor då de varit riktigt små, sedan Imse Vimse all-in-one en mellanperiod och till sist en blandad kompott där favoriterna varit bumgenius och totsbots. Man måste nästan prova sig fram, alla brukar gilla olika. Kestovaippayhdistys har "vaippalainaamon" där man kan låna (hyra?) olika sorters blöjor för att hitta sin personliga favorit. Antar dock att de bara finns på fastlandet.

   Nu blev det långt och på lite skumt ställe iom att jag börja med att svara om komposteringen..

   Radera
 2. BumGenius var otroligt bra och lätta att använda. Men jag har tyvärr sålt våra vidare redan.

  SvaraRadera
 3. Tygblöjeföreningen har massor med information på sin hemsida: www.kestovaippayhdistys.fi

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra det där om att svart blir till biogas via ekorosk, så behöver inte vi heller harmas över mängden blöjor i roskis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det är onekligen en tröst. Å andra sidan lär det bli väldigt mycket avfall vid tillverkningen av engångsblöjor, det skulle vara intressant att få veta vilket som är värre, bomullens beredning eller en massa avfall.

   Radera
 5. Maria (Österbotten/Stockholm)4 februari 2015 kl. 23:29

  Hur gammal är Edda? Börja med EC! Två av mina tre barn har kissat och bajsat på vessan sen de var ca 5 månader. Inte alltid, jag var inte 100% EC-are, men jag bytte inte många bajsblöjor utan de gick på vessan för det allra mesta! De fick nog ha blöja på sig till strax över 1,5 år eftersom jag inte gick all in med EC-andet, men de hade blöjan mer som trosor och jag bytte kanske 1-2 gånger per dag. Stor inbesparing på både sopberg och ekonomi :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst lite om det men har inte orkat börja. Eller ja, visst har vi henne på toan alltid nu som då, men vi missar så gott som alltid hennes signaler. Är inte så bra på EC....

   Radera
 6. Vi åker till Sthlm i helgen. Kan kasta våra gamla tygblöjor över relingen då vi stannar i Mhamn ;)

  SvaraRadera