22 april 2012

Meddelande till mänskligheten

Alla måste läsa the Hunger Games, Catching Fire och Mockingjay.
Fy vad bra de var.


Klart slut.
13 kommentarer:

 1. Måste passa på att fråga din åsikt - Skulle du ta med dig ett tonårigt barn och se filmen Hungerspelen?
  Min sambo och jag diskuterar detta - jag har läst handlingen och ryser av tanken att människor som ännu är barn skall se detta. Storyn må vara fängslande och filmen visuellt tilltalande men det ändrar ju inte på faktum att barnen i storyn ställs inför djupgående moraliska dilemma. Jag undrar om inte detta ändå är en bok som är skriven för vuxna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att säga i och med att jag inte har sett filmen, men de är nog ganska grymma. Det är också ganska stor skillnad på en trettonåring och en nittonåring.

   Om tonåringen läser böckerna istället har hon/han (hen?) kanske större möjlighet att justera sina inre bilder till något hon/han klarar av?

   Radera
  2. Och jag tror absolut att böckerna är skrivna för vuxna!

   Radera
  3. Får jag blanda mej i? Det gör jag i alla fall. För jag tror att man ska bedöma utgående från vilken ungdom/vilket barn man talar om. Det går inte att säga allmänt. Jag brukar läsa/se själv först och sen lägger jag boken/filmen i handen på ungdomen/barnet om jag tror att den klarar av det. För riktigt bra berättelser, vilket jag tycker att t.ex. Hungerspelen är riktar sej inte till bara en åldersgrupp utan till olika sorters läsare. Olika åldrar. Många åldrar.

   Radera
  4. Ja Mia, du får gärna blanda dig i. Jag tycker du har helt rätt i att det är mycket individuellt hur man tar en bok, nej jag menar film.

   Men jag tror att man missar en hel del viktiga och djupa insikter i ett sådant mästerverk som Hungerspelen om man hastar igenom en film istället för att ta sig an böckerna där ens egen hjärna skapar bilderna och där man får veta ALLT och inte bara det som rymdes i filmen. Det är mycket blod, död och elände i böckerna. Har nån sett filmen?

   Radera
  5. Du har rätt. Jag brukar vägra låta mina ungdomliga barn se filmen före de läst boken. För att man missar så mycket annars och i synnerhet sina egna bilder.

   Har inte sett filmen än. Ska. Men först måste jag högläsa böckerna för de ungdomliga barnen så att de också får se filmen sen (vilket jag påpekat på min blogg).

   Men jag tänker mej att unga och vuxna lägger märke till olika saker. Så jag är inte så mycket för att säga att nåt visst inte passar för unga över lag. Utan tycker att man måste fundera på personen ifråga. Vissa fixar det och andra inte.

   Radera
 2. Tack vara din intensiva kampanj har jag nu beställt böckerna. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir spännande att höra vad du tycker om dem! Lova att berätta!

   Radera
 3. Håller med Malin. Alla måste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Nu när du har avslöjat att du har lika utsökt smak som jag undrar jag: Har du några andra böcker som mänskligheten måste läsa?

   (och tänk, TÄNK om man kunde skriva en sådan där historia.)

   Radera
  2. Ha ha! Just nu tycker jag bara det. Jag blir lite insnöad när jag går igång på nåt. Så allt annat liksom bleknar. Senast det var en sån upplevelse så var det med House of Night-vampyrserie (många böcker). Och Sookie Stackhouse-serien. Jag är lite så där för böcker i serier just nu. Så jag tycker att mänskligheten ska låta sej uppslukas av en serie och när de har läst klart den ska de läsa om den. Det är skönt att vila i omläsningen. Man behöver inte hetsa fram i rysligt tempo och försaka sina familjemedlemmar.

   Radera
  3. Jag har också läst house of night-serien och sookie stackhouse, men tycker i synnerhet med den förstnämnda att kvaliteten falnar lite med tiden. Måste kanske läsa om den. Har du läst Jeaniene Frosts Night Huntress-serie? Eller Andrea Cremers trilogi Nightshade, Wolfsbane och Bloodrose? Mycket fängslande.

   Och jo, mer serier åt folket. Det där med att försaka familjen är bekant. Lovis stönar "men mamma, läser du IGEN?!?!" medan Idun kurar ihop sig på min rygg när jag dyker in i nån serie. Caj borde få diplom eftersom han inte besväras det minsta av att jag existerar i en annan sfär största delen av tiden. Och jag läser och läser.

   Radera
  4. Har inte hunnit med de där än. Vilket ju beror på att jag ju också tenderar att plocka in de där serierna i kurser jag har och då måste jag läsa om dem (stackars mej, inte alls). Men har över huvud taget ägnat mej åt mycket omläsning på sistone. Också Pullmans trilogi.

   Och jag tycker inte att HoN falnar. Jag tycker att den växer. Mest växer den med att den är en så härlig blandning av olika genrer. Men det är jag. Jag gillar verkligen HoN.

   Radera